Nabavka udžbenika i ove godine ogromna stavka u kućnom budžetu

Kada dođe vreme za nabavku udžbenika, roditelji se često hvataju za glavu jer, što je dete starije i u što viši razred ide, cena kompleta udžbenika je po nekom pravilu i viša. Ranije je čest slučaj bio da učenici naslede udžbenike od prethodnih generacija jer je postojao mali broj izdavača koji imaju dozvolu da štampaju udžbenike i sve škole su, manje – više, koristile iste komplete. Danas na tržištu postoji veliki broj izdavača i svaka škola može da izabere one koji ponude najbolje uslove, tako da se kompleti udžbenika često razlikuju od generacije do generacije, čak i u istoj školi.

Pexels
  1. Koliko u proseku koštaju udžbenički kompleti za prvi razred osnovne škole

Nastavničko veće svake škole donosi odluku o obaveznim udžbenicima za svaki razred i o izdavačima čije udžbenike je neophodno nabaviti. Kako bismo uporedili cene kompleta udžbenika za prvi razred osnovne škole, podatke o obaveznim udžbenicima uzeli smo sa sajta tri osnovne škole, koje koriste udžbenike različitih izdavača.

Važno: Navedene cene važe na dan 27. april 2022. godine.

Jednom prvaku iz Zapadnobačkog okruga, čija škola koristi udžbenike izdavača „BIGZ školstvo“, za nastavni predmet Srpski jezik potreban je udžbenik Bukvar 1, čija je cena 840 dinara, zatim Čitanka 1 koja košta 800 dinara, Nastavni listovi uz Bukvar 1 po ceni od 520 dinara i Nastavni listovi uz Čitanku 1, po istoj ceni. Prvaci iz matematike koriste udžbenik i dve radne sveske, za koje roditelji ukupno treba da izdvoje 1.750 dinara, a za nastavni predmet Svet oko nas takođe se koriste udžbenik i dve radne sveske po ukupnoj ceni od 1.540 dinara, odnosno 800 dinara za udžbenik i po 370 za radne listove. Učenici prvog razreda koriste udžbenik i CD i za nastavni predmet Muzička kultura 1, koji kod izdavača „Bigz školstvo“ košta 730 dinara. S obzirom na to da škola, koju smo uzeli kao primer, za engleski jezik koristi udžbenik izdavača The English Book, nabrojanim udžbeničkim kompletima ćemo dodati komplet ovog izdavača koji košta 1.320 dinara. Kada saberemo cene svih pomenutih udžbeničkih kompleta, dobijamo ukupnu cenu od 8.020 dinara.

Jedna beogradska osnovna škola za prvi razred koristi udžbenike izdavača Novi logos i Klett, a roditelji će za narednu školsku godinu morati da nabave sledeće komplete: Bukvar (900 dinara), Nastavni listovi uz Bukvar (490), čitanka Reč po reč (790), udžbenik iz matematike iz četiri dela (1.590), Svet oko nas, udžbenik i radna sveska (830+630) i Playway to English, udžbenik i radna sveska (760+530). Ukupna cena navedenih udžbeničkih kompleta je nešto niža u odnosu na gore navedenu i iznosi 6.520 dinara.

Đaci prvaci jedne osnovne škole u okolini Zlatibora za sve predmete sem engleskog koriste udžbenike izdavača „Eduka“, dok engleski jezik uče iz udžbenika izdavača „Novi logos“. Na taj način, roditelji za Bukvar, Nastavne listove za Bukvar i Čitanku treba da izdvoje ukupno 2.170 dinara, za udžbenike Matematika Ia i Matematika Ib 1.700 dinara, za Svet oko nas 1 potrebno je 1.190 dinara, za Muzičku slikovnicu sa CD-om 730, za udžbenik Likovna kultura 1 treba izdvojiti 730, a za udžbenik iz engleskog jezika Family and Friends izdavača „Novi logos“ treba izdvojiti 1.330 dinara. Ukupna cena udžbeničkih kompleta za prvi razred ove škole je 7.850 dinara.

Nasumičnim odabirom tri osnovne škole sa područja tri različita okruga, koje su se opredelile za različite izdavače, dolazimo do zaključka da ukupna cena udžbeničkih kompleta ne zavisi samo od izdavača, nego i od škole i izbora obaveznih udžbenika za nastavne predmete. Tako, na primer, prvaci treće škole koriste udžbenik za likovno, u drugoj školi za muzičko nije potreban udžbenik, dok prva škola iz srpskog jezika koristi dve knjige i dva nastavna lista.

  1. Stariji razredi – veći troškovi

Kao što je i logično, što je viši razred, to su udžbenici obimniji i ima više predmeta, pa samim tim i cena pojedinačnih udžbenika mora da bude viša. Pored istorije, biologije i geografije, učenici u petom razredu dobijaju i drugi strani jezik, tehniku i tehnologiju, kao i računarstvo i informatiku. Sabiranjem cena pojedinačnih kompleta knjiga, došli smo do zaključka da roditelji čije dete kreće u peti razred za nove udžbenike moraju da izdvoje oko 14.000 dinara. Đaci u šestom razredu počinju da uče fiziku, a od sedmog se upoznaju i sa hemijom, što znači da za udžbenike za sedmi razred na teret kućnog budžeta ide još oko 3.000 dinara.

  1. Kupovina na rate

Malo ko danas može da izdvoji od 8.000 do 14.000, pa i 17.000 dinara odjednom za nabavku udžbenika, pa mnogi izdavači nude pogodnost otplate na nekoliko mesečnih rata. Ukoliko sami naručujete udžbenike preko interneta, jedno od rešenja je i kupovina svakog meseca po nekoliko udžbenika, u zavisnosti od toga koliko ste novca u mogućnosti da izdvojite. Obratite pažnju prilikom naručivanja, jer mnoge knjižare nude besplatnu dostavu ukoliko kupite knjige u vrednosti određene sume novca. Tako, na primer, ako poručujete udžbenike preko onlajn knjižare Korisna knjiga, nećete plaćati dostavu ukoliko ste pazarili u vrednosti većoj od 3.000 dinara. Ovo je odličan način za uštedu, posebno ako naručujete po malo tokom nekoliko meseci.

  1. Da li se isplati kupovina polovnih udžbenika

Ranije je nasleđivanje i kupovina polovnih udžbenika bila praksa. Nasleđivalo se od rođaka, prijatelja, komšija, a na ulici su bili postavljeni štandovi na kojima ste mogli da kompletirate udžbenike za određeni razred. Međutim, danas je to prilično teško jer se izdanja menjaju iz godine u godinu, ali i izdavača je mnogo više nego ranije. Ipak, moguće je pronaći polovan udžbenik koji i dalje može da se koristi, a cena se formira u zavisnosti od toga koliko je očuvan. Obično „polovnjake“ možete da pronađete po upola nižoj ceni od novog udžbenika, a ima i jeftinijih. Ipak, neke stvari ne mogu da se koriste od prethodnih generacija, a to su radni i nastavni listovi koji su već popunjeni i nema smisla koristiti ih ponovo, posebno što mnogi nastavnici to neće ni dozvoliti.

Ukoliko već razmišljate o kupovini udžbenika, predlažemo vam da iz škole nabavite spisak udžbenika koje je odobrilo nastavničko veće i da počnete sa poručivanjem, kako biste do septembra prikupili sve potrebne komplete. Na sajtu onlajn knjižare Korisna knjiga možete da pronađete sve udžbenike koji se nalaze u Katalogu udžbenika Ministarstva prosvete.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *