Dr Gruja Milošev: GLASAJTE ZA ONE LJUDE KOJI SU SE SVOJIM DOSADAŠNJIM RADOM I ŽIVOTOM DOKAZALI KAO USPEŠNI

Povodom predstojećih izbora predstavljamo nosioca liste IVICA DAČIĆ-Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) Dragan Marković Palma, dr Gruja Milošev.

Za početak predstavite se našim čitaocima svoj dosadašnji rad i predstavite listu koju predvodite?

BIOGRAFIJA DR GRUJA MILOŠEV – nosilac liste „IVICA DAČIĆ-Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) Dragan Marković Palma“

Rođen 21. 01. 1954. u Šajkašu (opština Titel), gde je završio osnovnu školu. Gimnaziju i Medicinski fakultet završio u Novom Sadu ( 1979.). Od 1980. zaposlen kao lekar u Domu zdravlja „Dr Janoš Hadži“ u Bačkoj Topoli. Završio dvosemestralni kurs iz Preventivne medicine, a potom specijalizaciju iz medicine rada 1988.

U okviru Sekcije medicine rada Srpskog lekarskog društva i Društva lekara Vojvodine objavljuje više radova. Stručne radove, kao autor ili koautor objavljuje i u časopisima „Prvomajac“ i „Svet rada“.

Bio direktor Doma zdravlja u Bačkoj Topoli od 1989. do 1994, i uspeo da sačuva vanbolničko porodilište u okviru istog. Načelnik je službe za zdravstvenu zaštitu radnika od 1994. do 2000. i od 2008. do 2014.

Aktivnost u omladinskoj organizaciji na Medicinskom fakultetu nastavlja u Bačkoj Topoli gde je i Predsednik omladinske organizacije Doma zdravlja koju je osnovao i predavač iz oblasti zdravstveno prosvetne tematike mladih . Predavanja drži po Osnovnim i srednjim školama u Bačkoj Topoli, na Omladinskim radnim akcijama na kojima je radio kao lekar volonter, na sastancima omladine i izviđača.

Predavanja kasnije nastavlja u okviru Opštinske organizacije Crvenog Krsta gde se bavi i drugim aktivnostima a posebno organizovanjem predavanja i takmičenja iz Pružanja prve pomoći. Predsednik Opštinskog Odbora Crvenog Krsta Bačke Topole bio od 1989. do 2001. U tom periodu je razvio rad Narodnih kuhinja sa 1200 obroka, prihvat i zbrinjavanje izbeglica u 23 kolektivna smeštaja, međunarodnu i domaću razmenu dece, lečenje pacijenata u inostranstvu, Psihosocijalnu podršku, Program brige o starima, Dobrovoljno davalaštvo krvi itd.

Dobitnik je medalje „Zlatno sunce“ u okviru Akcije „U službi zaštite – u službi čoveka“ za 1999. godinu za unapređivanje humanizacije rada. Položio je Stručni ispit za oblast Bezbednost i zdravlje na radu pri Ministarstvu rada i socijalne politike 2007. i od tada učestvuje u izradi Akta o proceni rizika na radnom mestu i u radnoj okolini. Predsednik je Udruženja Zaštite na radu, protivpožarne zaštite i ekologije opštine Bačka Topola, od 2003. do danas.

Predavač je i aktivan član Udruženja za borbu protiv raka za zdravstveno vaspitne teme.Sa zdravstveno prosvetnim temama više desetina puta je učestvovao u emisijama lokalnih radija i televizija.

Član je predsedništva Opštinskog Vatrogasnog saveza.

Bio je honorarni profesor u Srednjoj Tehničkoj školi u Bačkoj Topoli 13 godina.

Sudski je veštak za ocenu radne sposobnosti od 1994.

Dobitnik godišnje nagrade za UNAPREĐENJE NARODNOG ZDRAVLJA Srpskog lekarskog društva – Društva lekara Vojvodine za 2010. godinu. U penziji a i dalje na određeno zaposlen u Domu zdravlja Bačka Topola kao specijalista medicine rada na poslovima ocene radne sposobnosti.

U periodu 2012-2016 radi i kao član Opštinskog veća, zadužen za socijalna pitanja.

Oženjen i otac dve odrasle kćeri.

Predstavite ljude na Vašoj izbornoj listi?

Socijalistička partija Srbije izlazi na ove izbore sa Jedinstvenom Srbijom. Kao što Vam je poznato, to je i najdugovečnija koalicija na našoj političkoj sceni. Na našoj izbornoj listi su ljudi koji su u svom okruženju i šire poznati kao stručni, vredni, uspešni i pošteni. Sve nas odlikuje motiv da damo svoj doprinos da naša sredina bude bolje okruženje za život. Ljude koji su na našoj listi karakteriše i to da NE ŽIVE OD POLITIKE.

Koji je vaš program, šta izdvajate kao osnovne tačke?

Bačka Topola mora i može biti mesto gde je lepo živeti i odakle mladi više neće odlaziti. To mora biti i opšte prihvaćen cilj svih stanovnika i političkih partija. U tom smislu nas očekuje veoma mnogo posla i promena.

Nažalost virusna pandemija će u svim oblastima dovesti do nadam se blage i kratke ali svakako osetne stagnacije. I pored tog zastoja, na obezbeđivanju i poboljšanju uslova života

( socijalne i zdravstvene zaštite …) i zdravstveno ispravne životne sredine, ne sme biti.

Neozbiljno je pričati i očekivati bolje zdravstvene usluge pa još svima dostupne i besplatne. Dom zdravlja je „racionalizovan” sa 374 zaposlena na manje od 200 i bez obzira na evidentan manjak i dalje se traži dalje smanjivanje broja zaposlenih. Rad po sistemu izabranog lekara, zakazivanja i kapitacije značajno je doprineo nezadovoljstvu i pacijenata i zaposlenih u zdravstvu. Svetle tačke kod nas su Centar za dijalizu, besplatni pregledi sportista, direktno slanje pacijenata sa infarktom srca u Sremsku Kamenicu i elektronsko vođenje kartona. Već sada na teret lokalne samouprave se održava rad ambulanti u malim mestima.

Moramo sačuvati i škole u malim mestima, i to će verovatno pasti na teret lokalne samouprave. Krajnje je vreme da se Dom učenika završi i isti stavi u funkciju, bez obzira na dešavanja u prethodnom period, kao I ostali započeti projekti. Prečistač otpadnih voda i razvođenje kanalizacione mreže moraju biti prioritet u cilju očuvanja životne sredine.

Suočeni smo i sa drastičnim padom broja stanovnika. Mislim da se moraju naći sredstva iz budžeta za podsticanje nataliteta. Jedna od mera je i svima dostupno i u celosti besplatno korišćenje predškolskih ustanova odnosno vrtića i to za sve uzraste dece. I do sada su iz opštinskog budžeta izdvajana sredstva, a ovo bi bilo povećanje izdvajanja za oko 15 miliona dinara na godišnjem nivou ili oko 1 % budžeta. Taj potez bi trebao da isprati „dobar marketing“ i da Bačka Topola bude poželjno mesto za stanovanje mladih bračnih parova. Bila bi to i dobra prilika za promociju Bačke Topole.

Hitna služba u svakom momentu u narednom periodu mora imati dve kompletne ekipe. To jasno treba isfinansirati kao i u drugim mestima ( na primer opština Kula već odavno ima dve ekipe) na teret Fonda za zdravstveno osiguranje.

Javna preduzeća i javne ustanove su opterećene partijskim zapošljavanjem, kako gledate na tu lošu praksu i šta ćete povodom toga učiniti?

Prvo da kažem da je zapošljavanje preko “veze” bilo partijske, rođačke, komšijske bilo oduvek I nijedan system nije našao rešenje za potpuno iskorenjivanje te prakse. Međutim, u situaciji kada je dugo godina zabranjeno zapošljavanje u javnim ustanovama i preduzećima( mi smo imali situacije da ne možemo dobiti drugog lekara bez obzira na potrebe i razloge zbog kojih smo ostali bez njih), partijsko zapošljavanje po ustanovama i preduzećima je uzelo maha. Treba se držati Zakona i radna mesta zvanično oglašavati, tj. raspisivati konkurse. Taj posao mora biti transparentan. Posebno mi smeta kada partija nametne pojedinim ustanovama i preduzećima “savetnike” direktora i to ljude koji nemaju ni iskustvo ni potrebna znanja-obrazovanje iz oblasti u kojima se nađu.

Poruka građanima Bačke Topola, zbog čega treba da glasaju za Vas?

Moja poruka glasačima je sledeća:

GLASAJTE ZA ONE LJUDE KOJI SU SE SVOJIM DOSADAŠNJIM RADOM I ŽIVOTOM DOKAZALI KAO USPEŠNI I NA PROFESIONALNOM POLJU I U PRIVATNOM ŽIVOTU I U DRUŠTVENIM AKTIVNOSTIMA!

Glasajte za koaliciju koja u svom programu ima naglašen zadatak da pored opštih svima zajedničkih ciljeva ostvaruje i socijalnu pravdu i zaštitu radnika i koja ima kadrove da sve to i ostvari, a to je IVICA DAČIĆ-Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) Dragan Marković Palma.

Zaokružite broj 2 na listama na predstojećim izborima.

 

2 komentara

  1. Backotopolcanin

    Međutim, član opštinskog veća Gruja Milošev zvanično se vodi kao volonter, što se vidi u opštinskom informatoru od 10. januara ove godine. Taj „volonter“ je od februara do kraja jula dobio ukupno 418.490 dinara,

    https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/95749/Funkcionerima-volonterima-preko-400000-dinara.html

     
  2. Lepo, kulturno kao i oduvek. Interesuje me šta predstavnici drugih lista imaju da kažu na ova pitanja, ako smeju uopšte.

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *