Orah

Sa stanovišta narodne medicine, orah kao prirodni lek je simbol intelektualne snage jer se unutar njegove čvrste ljuske nalik lobanji, nalazi vijugavi plod koji izgledom podseća na mozak. Sa naučne tačke gledišta, plodovi oraha su bogati omega-3 masnim kiselinama koje su zaista neophodne za zdravo funksionisanje mozga. Prema tome, nema dileme u priči da orah povoljno deluje na najbitniji organ ljudskog organizma koji čini da budemo to što jesmo i 24 časa dnevno upravlja našim telom i umom.

Drvo oraha potiče iz južne Evrope i centralne Azije, a danas se pretežno uzgaja u evropskim zemljama, Indiji, Kini, Japanu, Čileu, SAD i Kanadi. Može da raste i na manje plodnoj zemlji ali ipak najviše prinosa daje u vinogradarskoj zoni na umereno vlažnom zemljištu.

Plodovi oraha pristižu krajem septembra, a s obzirom na to da se mogu dugo očuvati dostupni su tokom cele godine i pri tom ne gube na kvalitetu. Zdravi orasi bi trebali biti svetlo smeđe boje, kompaktnog izgleda, približni po veličini, teški u ruci i bez užeglog mirisa.

Ovo koštunjavo voće je snažan izvor energije, a bogato je mnoštvom vitamina, minerala i antioksidansnih materija. Redovna konzumacija oraha podiže nivo dobrog, a snižava nivo lošeg holesterola u krvi, podstiče koncentraciju, pamćenje i uopšte je izvrsna hrana za mozak.

Mladi zeleni plodovi oraha sadrže dosta C vitamina i joda, a tradicionalna medicina ih najčešće preporučuje za lečenje štitne žlezde kao sastavni deo likera od oraha ili orahovače. Osim toga, ovaj narodni lek blagotvorno deluje na želudac i jača krv. Zeleni plodovi oraha beru se u maju i junu.

Čaj od listova oraha preporučuje se za čišćenje i jačanje krvi, jačanje organizma, podsticanje varenja, za ispiranje upaljenih rana, protiv čireva i bubuljica, za ispiranje očiju i usne šupljine, protiv belog pranja. Za pripremu čaja od listova oraha upotrebljavju se sveži ili suseni listovi a beru se dok su još mladi, tokom proleća.

Orahovo ulje kožu štiti od sunca, sprečava preterano isušivanje kože, korisno je protiv opekotina i za jačanje kose.

Ulje od oraha je bogato omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E, vitaminima B1, B2, B3 tako da svakako spada u zdrave namirnice. Smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi, dobra je preventiva protiv koronarnih bolesti i odan saveznik u borbi protiv slobodnih radikala. Najzdravije je ukoliko se ne zagreva pa ga treba koristiti kao preliv za salate.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *