Oprezno sa igračkama za kupanje. Vrlo su interesantne, ali mogu biti i opasne!

Igračke za kupanje su sastavni deo odrastanja naših mališana, ali kada se nepropisno čuvaju i koriste, mogu biti strašan izvor zaraze, zato oprez i kada ih kupujete, a još veći oprez kada ih čistite.

Najlepše vreme za našu decu, upravo je ono koje provedu igrajući se u vodi sa svojim omiljenim igračkama. Taj period zabave, interesantan je i za roditelje i za samu decu, zato ga nikako ne treba skraćivati i uskraćivati deci.

Da bi sa zabavom moglo da se počne, potrebno je da mama napravi toplu kupku, da ubaci omiljene igračke i naravno svoje mališane. Ipak, pre nego što ubacite sve omiljene detetove igračke, obavezno obratite pažnju da li su te igračke pogodne za vodu. Reč je o igračkama koje se lako i brzo suše i one su uglavnom napravljene od materijala otpornih na vodu.

Najčešće korišćene su gumene patkice, koje su bile deo i našeg odrastanja, plastične plutajuće žabice, ribice, krokodili i mnoge druge deci interetsantne igračke sa aplikacijama.

Kako igračke mogu ugroziti detetovo zdravlje?

Kada je reč o gumenim igračkama, deci najintersantijim, posebno treba obratiti pažnju na njihovu unutrašnjost. One se ne mogu otvoriti,a samim tim ni dobro očistiti nakon korišćenja. Praksa nam govori da ih je najlakše oprati samo ako ih isečemo i očistimo.

Upravo ta njihova unutrašnjost je idealno mesto za nakupljanje bakterija i plesni, jer kada se ne osuše dovoljno, dolazi do stvaranja buđi unutar njih. Ako dete sadržaj unutrašnje tečnosti prsne sebi u lice, ili oko, može doći do infekcije, koja iziskuje zahtevno lečenje.

Leti, kada su napolju visoke temperature, roditelji praktikuju da svoju decu kupaju u bazenima, ne bi li ih dodatno rashladili. Kupanje u bazenu svakako da je veoma interesantno, ali može biti i opasno po detetovo zdravlje. Mali kućni bazeni, ako se ne čiste redovno i pravilno, mogu biti veoma opasni.

Da bi ih dobro očistili, potrebno je da se redovno ubacuju kapsule hlora za pročišćavanje vode, kao i da se voda redovno menja. Hlor generalno nije štetan, ali može da stvori, naročito kod dece koja su osetljiva, ozbiljnu iritaciju i crvenilo. Naročito ako uđe u unutrašnjost igračaka sa kojima se deca dodiruju i direktno prskaju, ako dospe u kontakt sa očima, može izazvati ozbiljne probleme sa vidom.

Igračke za kupanje treba posebno ispirati i sušiti nakon svakog korišćenja, da bi se izbegao razvoj mikroorganizama. Vlažne površine su jako pogodne za stvaranje bakterijske sredine. Igračke za kupanje, ne treba čuvati u kupatilu, već ih odložiti na suvo i tamno mesto nakon upotrebe.

Praktikujte da perete detetove igračke na kraju svakog kupanja.

Nemojte se zavaravati i misliti da ako su bile dugo u vodi, da ih ne treba prati. Sasvim suprotno. Treba ih dobro oprati, a još bolje osušiti. Takođe vodite računa da plastične igračke koje stavljate deci u vodu, bude cele, jer napukla plastika može da povredi dete i da se to mesto dodatno inficira.

Osim gumenih patkica, opasne mogu biti i pastične igračke na baterije koje roditelji često koriste kako bi detetu napravili što veće balončiće od sapunice. Da bi napravili veliku “pena party” u dečijoj kadici, potrebno je da u igračku sipaju određenu količinu dečije kupke, da je dobro promućkaju, a zatim i sipaju i kadu. Pošto je dete u takvim momentima prekriveno penom, od velikog značaja je i izbor dečije kupke, koja mora da bude prilagođena detetovom uzrastu.

Kako izabrati bezbednu kupku za decu i igračke?

Na početku roditeljstva, svaki roditelj ima milion dilema i pitanja, vezano za sve što prvi put koristi svojoj bebi. Počevši od od hrane, pelena, flašica, deterdženta, omekšivača, do kozmetike i igračaka koje kupuju za dete.

Uvek se postavlja ono pitanje, šta je najbolje?!

Najbolje je ono što vašem detetu odgovara. To apsolutno ne podrazumeva da će kupka koju je vaša prijateljica koristila svojoj bebi, prijati i vašoj. Preparat za kupanje bebe birajte po sopstvenom nahođenju. Zaista ih ima raznih. Postoje i one kupke koje mogu biti veoma agresivne za detetovu kožu i mogu previše da je isuše. Zato je važno čime perete svoje dete. Kada kupujete, uvek se okrenite preparatima koji su prirodni, odmah znate da su samim tim i bezbedni, a opet dovoljno snažni da uklone i najupornije nečistoće. Prirodna kozmetika je potpuno savršena, jer su preparati napravljeni od prirodnih materijala, dobro ispitanih i upakovanih u odličan preparat.

Od proizvođača do mirisa, i posebnih sastojaka koje ih obogaćuju, najuži izbor bi bio sledeći: Uljane, penušave, 3u1 kupke, do onih koje se ne ispiraju. Sada pitamo, koliko takve kupke mogu naškoditi detetu ako dođu u kontakt sa očima ili dete pak proguta vodu u kojoj se kupka nalazila?

Uljane kupke mogu biti dobar izbor jer dodatno hidriraju bebinu kožu. Obično su namenjene deci koje imaju suvu i izraženo suvu kožu tela, ali ih mogu koristiti i svi drugi tipovi. Kod dece koja imaju pridružene kožne bolesti, poput dermatitisa, ekcema ili psorijaze, preporučljivo je da se biraju kupke na prirodnoj osnovi, one koje su bogate prirodnim uljima. Međutim, ono što nije dobro kod uljanih kupki, je to što se one teško spiraju i uvek se neki deo zadrži na nepristupačnim delovima igračaka ili detetove kože. Kada se na istom mestu više puta za redom nakupljaju prljavštine, stvaraju se mikroorganizmi i bakterije koje mogu biti veoma opasne po detetovo zdravlje.

Penušave kupke su deci obično i najinteresantnije, jer stvaraju dosta pene, pa ih deca najviše i vole, ali nisu pogodne da bebe, već za malo veću decu, posle 3. godine. Penušave kupke mogu sadržati neke supstance koje mogu smetati detetovim očima, pa ih ne treba prinositi blizu lica. Ako prsne igračkom u oko, roditelji neće znati da li je prsnula samo kupka ili je tu bila prisuna još neka bakterija ili buđ iz detetove igračke. Zato roditelji, oprez!

Ipak, kada je u pitanju kupanje tek rođenih beba, mnogi pedijatri savetuju da se kupanje obavlja običnom vodom, bez ikakvih dodataka. Ako ipak uključite kupku u pranje, praktikujte da kupku stavite samo u vodu i bebu isperite dva puta mlakom vodom.

Izbor kupke, kao i izbor igračaka se sa uzrastom deteta menja. Što su veći, biraju veće i opasnije igračke, zato uvek praktikujete da budete prisutni i da dete ne ostane samo dok traje kupanje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *