Najčešće greške koje pravimo pri češljanju kose 

Kosa je ukras svačijeg lica. Da bi naša kosa bila negovana i lepa, neophodno je da se prema njoj ophodimo sa puno ljubavi i pažnje.

Češljajući kosu, uklanjamo mrtve ćelije s njene površine, blago masirajući kožu glave, ujedno podstičući bolji protok krvi i snabdevanje folikule dlake hranjivim sastojcima.

Jedna od ključnih stvari, koja je neposredno odgovorna za dobar izgled naše kose,  upravo je način na koji je češljamo.

Kosu češljamo uglavnom rutinski, četkom ili češljem, kad ustanemo, pred spavanje ili kada nam se kosa zamrsi.

Često se prilikom češljanja kose prave greške kojih nismo ni svesni, a kojima ne činimo baš dobro našoj kosi.

Zato ćemo vam skrenuti pažnju  na neke od njih da, ukoliko ste do sada grešili,  sada popravite svoje navike.

 1.Češljanje vlažne kose

Ako imate ravnu kosu, nikada je nemojte češljati dok je vlažna, jer je tada najosetljivija.

Vlažna kosa je mnogo teža od suve, njena težina u vlažnom stanju raste za oko 30 % i lako se lomi.

Kada češljamo mokre vlasi naše kose , one se izdužuju, rastežu  i pucaju.

Češljanje kose nakon njenog pranja, može dovesti do gubitka njenog sjaja i rascvetalih krajeva.

Da bi smanjili mršenje  kose, najbolje je da je dobro raščešljate pre njenog  pranja.Ponovo je možete očešljati, pošto se osuši.

Preporučljivo je da za pranje kose koristite šampone bez sulfata, šampone koji manje pene i koji nemaju boju i miris.  Na kosu bi trebalo da nanosite kvalitetne balzame, regeneratore ili pakovanja, koji će učiniti da vam se kosa manje mrsi i da se lakše raščešljava.

Imajte na umu da ne treba  preterivati sa količinom nanetog balzama na kosu, jer se tako kosa brže masti, pa je morate češće prati, a često pranje kose takođe nije previše dobro za vašu kosu.

Ako svakodnevno perete kosu, voda će spirati prirodne masnoće glave i kosa će vam  vremenom postati beživotna i bez sjaja.

Ako vam se kosa svejedno dosta masti, ponekad umesto pranja, možete na nju naneti neki talk koji će pokupiti masnoću, a ujedno joj dati i izgled i miris čistoće.

Koristite manju količinu balzama, dovoljnu da se vaša kosa raščešlja, pri svakom pranju svoje kose, a masku za kosu možete koristiti jednom nedeljno.

Posle stavljanja i maske i balzama, dobro isperite svoju kosu odnosno perite je sve dok voda ne bude ponovo čista.

Ukoliko ispirate vašu kosu hladnom vodom, kosa će vam biti sjajnija.

Nakon pranja , kosu bi trebalo  da lagano  posušite peškirom,  nikako grubo, pa da je u njega umotate i da ga držite na glavi od 5-10 minuta, da bi se upio višak vode sa vaše kose.

Staro dobro pravilo kaže da je najbolje kosu sušiti prirodno, odnosno pustiti je da se sama osuši . Ne bi bilo loše da  izbegavate fen, što na duže staze može vašu kosu učiniti sjajnijom i bez ispucalih krajeva. Toplota je jedan od najštetnijih  faktora za  kosu. Ako već ne možete bez fena, bilo bi poželjno da pre njegove upotrebe koristite sredstva za zaštitu kose  od toplote,  kao što su razna ulja i silikoni, koje ćete naneti na vašu kosu, a fen podesiti na srednju temperaturu sušenja.

Ako baš žurite da što pre osušite kosu i morate da je češljate dok je vlažna, češljajte je češljem sa širokim zupcima. A tek kad je potpuno osušite, češljajte je četkom.

Za razliku od ravne kose, za loknastu ili talasastu kosu je dozvoljeno da se češlja dok je mokra ili vlažna, jer kad se osuši gotovo da je nemoguće da se očešlja. I u ovom slučaju, morate biti dosta obazrivi. Najbolje je da pre češljanja, na kosu nanesete neki balzam u spreju, pa tek onda da raščešljavate lokne.

2. Grubo češljanje kose

Grubo češljanje kida kosu i to nije isto što i opadanje. Kosa koja opada, ispada iz korena, pokidana kosa lomi se u dužini i izgleda iskrzano.

Opadanje kose tokom i posle pranja je pojava koja se javlja kod velikog broja ljudi i često zna da nas uplaši.Treba da znate da je normalno da kosa opada, jer se ona tako menja. Nove dlake zamenjuju stare i to je svakodnevan proces. Dnevno se toleriše da izgubimo od 100 do 200 dlaka.

Ako primetite da je opadanje kose pojačano, upalite vaš crveni beauty alarm.

Iako ova pojava pogađa podjednako i muškarce i žene, žene kao pripadnice lepšeg pola, prve će požuriti da se pozabave rešenjem ovog problema.

Ostanak bez kose kod pripadnica lepšeg pola može se sprečiti, a vaša kosa, drage dame, ako blagovremeno reagujete, može i dalje u punom sjaju i bujnosti  da ulepšava vaše lice!

 3.Pravilno češljanje kose

Jedna od najvećih grešaka koju možemo učiniti pri češljanju naše kose upravo je češljanje kose iz korena prema dole odnosno od razdeljka ka krajevima i češljanje u jednom potezu.Ovo može dovesti do cvetanja krajeva, stvaranja većeg broja čvorića, kao i do oštećenja kose.

Savetuje  se da bez obzira na teksturu vaše kose, kosu češljate od krajeva ka korenu. Da prođete nekoliko puta četkom odozdo prema gore, koristeći četku za kosu sa okruglim  zubcima . Ovako ćete izbeći pucanje krajeva vaše kose.

Ne treba preterivati u češljanju kose, ali bi je trebalo češljati dva puta dnevno, najbolje ujutru i uveče. Redovnim češljanjem negujete svoju kosu, jer češljajući je ravnomerno raspodeljujete prirodnu masnoću  sa vlasišta i tako štitite suvu kosu od isušivanja.

Trebali bi da izbegavate vezivanje kose u konjski rep, jer ako često zatežete vašu kosu gumicom, doći će do njenog čupanja.

4.Jedna četka za celu porodicu

Ne bi trebali da koristimo  jednu četku za sve ukućane. Takođe, jednu četku nikako ne bismo trebali koristiti i za raščešljavanje, feniranje i friziranje.

Postoji pravilo da što je kosa duža, za njeno češljanje je potrebna veća četka.

Za četkanje kose najćešće se koristi pljosnata četka sa zupcima, koja može biti sa prirodnom ili veštačkom dlakom, a izabraćete onu koja najviše prija vašoj kosi.

Kao što morate da izaberete adekvatan proizvod za negu vašeg tipa kose, tako treba da izaberete  i odgovarajuću četku za vašu kosu.

Za ravnu kosu idealna je ravna četka, za finu i mekanu kosu idealna je okrugla četka, a za opuštenu kosu preporuka je da se koristi češalj umesto četke.

Kovrdžavu kosu treba češljati češljem sa širokim zubcima, nalik na viljušku. Suvu, oštećenu i farbanu kosu preporučljivo je češljati silikonskim češljem.

5. Čišćenje četki je važno

Poželjno je koristiti drvene češljeve, koji su dobri za sve tipove kose. Drveni češalj ima zaobljene vrhove, koji češljajući vašu kosu ujedno nežno masiraju i njen koren. Ovo je jedan od najzdravijih načina češljanja, kojim kosa  dobija dodatni volumen i živost. Ovaj češalj zahvaljujući svojim širokim zubcima, lagano i nežno prolazi kroz kosu.Tako se smanjuje lomljenje dlaka i krajeva kose tokom češljanja, a drveni češalj postaje pravi  izbor za češljanje kose koja se lako mrsi. Idealan je za češljanje duge kose. Nije ga potrebno prati vodom i sapunom, dovoljno ga je obrisati komadom suvog materijala.Potpuno je biorazgradiv što nije slučaj sa plastičnim češljevima.

Takođe redovno perite sve vaše četke i češljeve.Ostaci starih vlasi ostaju na vašoj četki ili češlju i sadrže u sebi razne preparate koje ste ranije koristili. Češljajući čistu kosu ovakvom četkom ili češljem, ona neće više biti potpuno čista. Zato, bi bilo preporučljivo da redovno skidate vlasi koje su se zadržale na četki ili češlju, a potom ih uronite u vruću vodu.Možete ih oprati sa šamponom.Pošto Ih dobro isperete, ostavite ih na čistom peškiru da se osuše.Trebalo bi da ih perete dva do tri puta mesečno.

Zdrava,  negovana i lepa kosa oduvek je bila cenjena i obožavana, pa zato svi korisni saveti oko njenog održavanja su svima  uvek više nego dobrodošli i trebali bi smo da se trudimo da ih se pridržavamo.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *