Zašto je pH vrednost kože od velike važnosti

Toliko puta ste čuli za pH vrednost kože, ali šta je ustvari i čemu služi, da li ste sigurni da znate u potpunosti? Da biste bolje sve razumeli, slede odgovori.

Nemojte da brinete, jer ovo neće biti komplikovan  čas iz hemije, već jedan veoma koristan tekst, kako bi ubuduće znali šta predstavlja pH vrednost kože, kako kozmetika utiče i kako možete da izmerite kiselost vaše kože.

Vašoj koži potrebna je određena količina ulja, kako bi pre svega bila otporna na infekcije. Premalo ulja može dovesti do suve kože i preranog razvoja bora na licu, dok previše može dovesti do masne kože, akni i bubuljica. Ulje u vašoj koži zove se sebum i proizvode ga lojne žlezde, sitni kanali koji se nalaze u folikulu dlake.

pH  vrednost  meri alkalnost ili kiselost neke sredine. Ona se meri od jedan na više, pri čemu je jedan jako kisela, 14  jako alkalna, dok je pH od 7 neutralna sredina. pH između 1 i 6,9 je kisela i između 7,1 i 14 je alkalna sredina.

Vaša želudačna kiselina ima pH od jedan ili dva, zbog čega loša probava toliko boli – to je kiselina koja gori želudac.

Vaša koža je prilično kisela, što pomaže kod sprečavanja napredovanja štetnih bakterija i gljivica. Optimalna pH vrednost kože iznosi 5,5 i možete je izmeriti uz pomoć lakmus papira.

Vaš znoj sa sebumom na koži formira nešto što se zove kiseli omotač, koji ima pH od 4 do 5,5. Korišćenje neadekvatnog sapuna za lice, vi zapravo uklanjate kiseli omotač i možete ostaviti kožu veoma osetljivom na gljivične ili bakterijske infekcije.Zato je bitno da imate adekvatan preparat za lišćenje lica koji ne uklanja sebum agresivno, nego pomaže koži da ga održi u normali.

Uopšteno govoreći, pazite na bilo koji sapun koji nije označen pH ravnotežom, jer ne znate šta je u njemu. Bilo koji sapun na kome nije naznačeno da je sapun za čišćenje lica, verovatno nije prikladan za vaše lice.

Vodite računa o tome kada kupujete sapune i vašu kozmetiku – uvek treba da obratite pažnju i na pH vrednost. 

Šta je pH vrednost kože

Zaista je veoma važno da razumete što bolje pH vrednost kože, jer samo na taj način možete  uspešno da zaštitite vašu kožu od raznih iritacija, upala i sl.

pH vrednost kože je važna za održavanje prepreka kože i predstavlja “moć vodonika” ili “potencijal vodonika”, a meri se kolika je koncentracija jona vodonika u rastvoru.

Jednostavnije rečeno, ona meri koliko je “kisela” ili “alkalna” neka materija ili sastojak u odnosu na destilovanu vodu koja ima “neutralni” pH od 7.0.

Sve ispod pH 7.0 smatra se da je kiselo, a sve iznad pH od 7.0 se smatra alkalno ili “bazno”. Uopšteno govoreći, kiseline imaju kiseli ukus, a alkalno gorak ukus.

Da biste bolje razumeli sve o čemu pričamo, uprostićemo vam kroz primere kiselih i alkalnih stvari:

pH 1 = baterija

pH 1,5 – 3,5 = želudačna kiselina

pH 2 = sok od limuna

pH 3 = bezalkoholno piće

pH 3,4 =destilovano belo sirće

ph 3.5 = sok od narandže

pH 4,5 = pivo

pH 5,0 = čaj i kafa

pH 5.5 = kišnica

pH 6,2 – 7,4 = pljuvačka

pH 6,8 = mleko

pH 7 = destilovana voda

pH 7,4 = ljudska krv

pH 9 = soda bikarbona

pH 9 = morska voda

pH 9,0-10,0 = sapuni i deterdženti

pH 10,5 = mleko magnezijuma

pH 11,5 = proizvodi za kuću koji sadrže amonijak

pH 14 = ceđ (natrijum hidroksid)

Zašto je pH važan za negu kože

Budući da pH vrednost kože utiče na nekoliko faktora koji doprinose celokupnom zdravlju kože.

Pokazano je da koža sa pH vrednosti kože ispod 5 jeste zdravija koža, više hidrirana i ima jaču funkciju zaštite kože, od one iznad 5.0 pH vrednosti kože.

Kao što smo već rekli, vaša koža je zaštićena nečim što se zove “kiseli pokrivač”. To je mali film na površini  koji se sastoji od masnih kiselina, mlečne kiseline, aminokiselina i drugih sastojaka. Da uprostimo:

Imate kiseli pokrivač = zaštitna barijera na površini kože koja se sastoji od znoja, ulja na koži i mrtvih ćelija kože.

Ovaj kiseli pokrivač je ono što vašoj koži daje pH vrednost kože i varira od 4,0 do 7,0, sa prosečnom vrednosti od 4,7.  Štiti vašu kožu od bakterija, gljivica, virusa, zagađivača iz okoline i čini kožu mekom i nežnom.

Razbijanje ovog finog zaštitnika kože može imati neželjene efekte i dovesti do upala, dermatitisa, dehidrirane kože, suve kože, osetljivosti kože, akne, bubuljica itd.

Vaša flora kože čuva vas od bolesti poput akni, rosacea, psorijaze i dermatitisa.  Istraživanja su pokazala da postoji vrlo bliska veza između pH vrednosti kože i zdrave kožne bakterije.

Šta ometa pH vrednost kože

Postoji toliko stvari koji utiću na pH vrednosti kože, kao što su zagađivači, patogeni, deterdženti, sapuni, sredstva za čišćenje, pa čak i voda. Da, da, nemojte se čuditi i to je tačno. A evo i malog objašnjenja.

Ovo je opšte pravilo: što je pH vrednost kože nešto veća, to je veća razgradnja kiselog pokrivača, a time i vlage. Dakle, iako voda nije loša sama po sebi, “tvrda voda” , ona iz slavine, jeste.

Sve to ne znači da bi trebalo da prestanete da čistite vaše lice zbog straha od poremećaja vašeg kiselog pokrivača.

Zapravo, čišćenje je važno. Međutim, trik je korišćenje blagog pH sredstva za čišćenje kako biste održli zdravu kožu. Čišćenje koje je “uravnoteženo pH” jednostavno znači da ima pH sličan koži .

Uopšteno govoreći, pH 5.5 je dobar  za postizanje i ne ometa mikrofloru kože kao što su alkalni sapuni.

Većina proizvoda preporučenih za osetljivu kožu ima znatan učinak iritacije, što je povezano sa pH vrednošću samog proizvoda. Za većinu sapuna i sredstava za čišćenje potreban je bolji opis proizvoda, koji treba da uključi nivo pH i vrstu sredstva za čišćenje.

S tim otkrićem loših učinaka oštrih alkalnih sredstava za čišćenje, kozmetičke marke su formulisale određena sredstva za čišćenje sa nižim pH vrednostima.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *