Šta je pigmentacija i kako je se rešiti?

Imali ste bubuljicu na licu posle koje je nakon ceđenja nastala tamna fleka. Zatim ste primetili neke čudne flekice na čelu… Da, u pitanju je hiperpigmentacija i da, najverovatnije je povezana sa vašim hormonima. Šta raditi i kako je se rešiti, saznajte u nastavku!

Foto: Pinterest

Šta je hiperpigmentacija?

Praktično, hiperpigmntacija je diskoloracija izazvana preteranom proizvodnjom melanina (pigmenta koji se nalazi u koži i kosi). Staračke pege, melazma i druge dosafne tamne fleke koje nastaju nakon ceđenja bubuljica (postinflamatorna hiperpigmentacija) su najčešći oblici.

Šta je izaziva?

Prema poznatom estetičaru, postoje dva najveća izvora hiperpigmentacije: upala i hormoni. Toplota, izloženost suncu i stiskanje kože spadaju u prvu, a trudnoća, starenje i kontracepcija pod drugu. Iako izaziva stres kod mnogih, hiperpigmentacija se na svu sreću može lečiti i na kraju i ukloniti.

Kako je tretirati?

Piling je ključna stvar kada je reč o uklanjanju pigmentovanih ćelija i bilo da idete redovno na hemijski piling i radite klasičan, cilj je da podstaknete obnavljanje ćelija. Tretman ne mora biti preterano jak, jer je dokazano da niacinamid, forma vitamina B, može da smanji hiperpigmentaciju za manje od 4 nedelje i istovremeno pruži glatkoću koži.  Naravno, u svemu je potrebna umerenost, pa se piling preporučuje 3-4 dana u nedelji.

Kako sprečiti ponovnu pojavu hiperpigmentacije?

Morate nositi kremu sa zaštitnim faktorom svakog dana, bez obzira na vremenske prilike, ali i da koristite svakodnevno serum na bazi vitamina C. Vitamin C je jedan od najboljih sastojaka za poboljšavanje tona kože koji mogu da koriste svi sa bilo kojim tipom kože.

V.R.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *