eBeba – Budućnost stiže sada

Sa četvrtom industrijskom, odnosno digitalnom revolucijom, imamo šansu da nadoknadimo zaostajanje i uhvatimo priključak sa razvijenim zemljama. Ova tehnološka revolucija fundamentalno će promeniti naše živote, ona je neminovna i nezaustavljiva. Samo pobednička društva idu u susret promenama, ne zaziru od njih. Vlada Srbije veruje da je Srbija spremna da predvodi ceo region u promenama koje slede i stvaranju novih mogućnosti za sve. Proces digitalizacije poboljšaće standard i kvalitet života stotina hiljada stanovnika Srbije. Povećaće se efikasnost, smanjiti troškovi i kreirati nova vrednost u skoro svim oblastima života i rada. Proces digitalizacije je najvažniji katalizator inovacija, konkurentnosti i rasta.


Projekat „Bebo, dobro došla na svet” olakšava roditeljima novorođenčeta prijavu detetovog rođenja, prebivališta, zdravstveno osiguranje i podnošenje zahteva za roditeljski dodatak već u porodilištima. Prijava je brza, jednostavna i besplatna i omogućava ukidanje nepotrebne papirologije. Dokumenta stižu na kućnu adresu. Ceo proces omogućava roditeljima da prve dane bebinog života provedu sa njom, a ne na šalterima.

Informacioni sistem „Bebo, dobro došla na svet” počeo je sa radom u aprilu 2016. godine, sa ciljem da roditeljima olakša prve dane života deteta – omogući im da za oko 15 minuta, potpuno besplatno i elektronski završe administrativne poslove, za koje je ranije bilo potrebno nekoliko odlazaka na šaltere i plaćanje različitih taksi. 

Putem usluge do sada (15.10.2018.) je prijavljeno više od 125.000 beba, a roditelji su u više od 110.000 slučajeva odlučili da iskoriste mogućnost korišćenja usluge po principu „sve na jednom mestu” i uspešno završe prijavu u matičnu knjigu, prebivalište i zdravstveno osiguranje. 

Nova usluga za roditeljski dodatak odnosi se samo na roditeljski dodatak koji se isplaćuje iz budžeta države. Lokalne samouprave imaju pravo da u okviru svojih nadležnosti uvode dodatna porodična davanja koja trenutno nisu obuhvaćena uslugom u porodilištu osim Grada Beograda čija novčana davanja kao vid podrške porodiljama sa prebivalištem u Beogradu jesu deo usluge.

Prikupljanje na desetine dokumenata, plaćanje taksi i obilazak najmanje tri šaltera na kojima roditelji izgube u proseku tri sata, zamenjeni su jednom modernom elektronskom uslugom, koja Srbiju svrstava među retke evropske zemlje koje pružaju elektronske usluge na tako visokom nivou. Roditeljski dodatak „na klik” do kraja godine biće dostupan i u svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *