Završeno takmičenje „Kreiraj svoj biznis plan“

Udruženje mladih “Aspera Astra” Bačka Topola uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu sprovelo je projekat: “Edukacija mladih – Kreiraj svoj biznis plan”. Cilj projekta bio je da okupi mlade sa teritorije opštine Bačka Topola i da im prikaže sve ono što je važno za izradu jednog kvalitetnog biznis plana.

   

Svi učesnici prošli su kroz tri faze. Projekat je obuhvatio tridesetak mladih i sve je rađeno dvojezično (na srpskom i mađarskom jeziku). Povodom toga Predsednica Udruženja mladih „Aspera Astra“ Tanja Radovanović  poslala je saopštenje za naš portal.

„Edukacije su kreirane na osnovu dobijenih rezultata istraživanja koje je Udruženje sprovelo u prvoj fazi projekta, gde se utvrdilo šta je ono što mladi manje poznaju iz ove oblasti, kao i šta bi voleli da čuju. Učesnici projekta prošli su kroz tri radionice na kojima su dobili polazne osnove za izradu kvalitetnog biznis plana (II faza). III, završna, faza bilo je takmičenje, gde su učesnici projekta prezentovali svoje biznis ideje stručnom žiriju. Pored polaznika projekta, u završnoj fazi pridružile su se i dve ekipe iz Srednje poljoprivredne škole, koje su na takmičenju iz kreiranja marketing miksa, održanog povodom dana škole, osvojili prvo, odnosno drugo mesto. Takmičare su podržali učenici Gimnazije i ekonomske škole “Dositej Obradović”, odnosno Srednje poljoprivredne škole Bačka Topola.

Takmičenje je održano 11.12., u prostorijama SO Bačka Topola. Prijavljeno je ukupno sedam ekipa, odnosno: “Proizvodnja vunenih jorgana i naddušeka”; “DAL Company”; “Ketering”; “TIAL”; “BUY  CYCLE”; “Speflo” i “MMDDP Zadruga”. Svi oni su imali na raspolaganju pet minuta da prezentuju svoje biznis ideje stručnom žiriju, u sastavu: Gabriela Vanjur, Jožef Lorik i Radovan Radovanović. 

Pre nego što su proglašeni rezultati takmičenja, Udruženje je svim učesnicima obezbedilo sertifikate za uspešno učešće na edukacijama, odnosno projektu. 

Žiri je zaključio da su imali veoma težak zadatak, jer su sve ideje veoma kreativne, dobro obrađene, te da bi biznis planove, kao takve, mogli odmah sprovesti u delo. 

III mesto na takmičenju osvojila je ekipa “MMDDP Zadruga” iz Srednje poljoprivredne škole (proizvodnja kozijeg sira sa renom), II mesto osvojila je Bojana Bečejac sa svojom idejom “Proizvodnja vunenih jorgana i naddušeka”. Pobedu je odnela ekipa “DAL company”, sa svojom idejom o proizvodnji biogasa. 

Na kraju takmičenja sprovedena je evaluacija projekta, gde je većina učesnika rekla da su zadovoljni što su bili polaznici projekta, te da su zainteresovani za dalji rad i saradnju sa Udruženjem mladih “Aspera Astra”.

Projekat je realizovan uz podršku: Pokrajinskog sekretejta za sport i omladinu. Podršku u izradi materijala na mađarskom jeziku pružili su nam Emika Ivanović Pajzer, Branko Apostolović i Snežana Radovanović Petrović. Pored toga zahvaljujemo se Mesnoj zajednici Opštine Bačka Topola i Lokalnoj samoupravi, koji su nam obezbedili prostor za realizaciju projekta, kao i sponzorima: Knjižari “Zebra”, Knjižari “Still B”, “Toy store 2” i “AB smarthome system”-u.“

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *