Za proizvođače mleka 240 kg kukuruza po kravi, ali ne za sve

Deo proizvođača kravljeg mleka u Srbiji može da dobije 240 kilograma kukuruza po kravi. Ovo je bespovratna pomoć koja će uzgajivačima mlečnih krava biti podeljena po osnovu javnog poziva koji je nedavno raspisan.

Ovim povodom juče su se u prostorijama Opštine sastali predstavnici lokalne samouprave i predstavnici Poljoprivredne stručne službe.

„Uslovi za dobijanje pomoći su da je gazdinstvo upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava, da je u aktivnom statusu i da ne poseduje više od 50 mlečnih krava. Kukuruz neće dobiti gazdinstva koja imaju u zakupu državno poljoprivredno zemljište, kao i ona koja u prethodnoj godini nisu predavala mleko mlekarama, odnosno nisu ostvarila pravo na premiju za kravlje mleko za 2021. godinu“ – istakao je Dragan Tankosić, direktor PSS.

Za ovu meru Republička direkcija za robne rezerve je planirala ukupno 15.000 tona.

Prijave za pomoć treba da se podnesu do 23. novembra nadležnoj Poljoprivrednoj stručnoj službi u Bačkoj Topoli.

Nakon provere podataka iz prijava, biće formirana rang lista koja će zavisiti i od redosleda prispeća prijava. Javnim pozivom je propisano da će proizvođači mleka kojima se odobre prijave, moći da preuzimaju kukuruz direktno od ovlašćenih skladištara, a da troškove prevoza od skladišta do gazdinstva, verovatno snosi proizvođač mleka.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *