Za vikend nema vakcinacije u Bačkoj Topoli

Vikend koji nam dolazi rezervisan je za dezinfekciju prostorija Doma zdravlja u kojima se obavljala vakcinacija građana opštine Bačka Topola, te vakcinisanja neće biti do ponedeljka.

Foto: Pannon TV/Huszar Daniel

U toku je vakcinisanje građanja opštine Bačka Topola protiv zaraze Covid-19 izazvanom korona virusom. Svi građani opštine Bačka Topola zainteresovani za imunizaciju protiv Covid-19 (vakcinisanje protiv korona virusa) mogu da se prijave i zakažu svoj termin elektronskim putem na portalu e Uprava www.euprava.gov.rs

Opštinska Uprava Bačka Topola obaveštava sve građanje da se vakcinisanje protiv korona virusa nedeljom NEĆE održavati. Takođe, sutra i prekosutra (30. i 31. janura) vakcinisanje se neće održavati zbog dezinfekcije prostorija u kojima se obavljala vakcinacija.

Vakcinisanje se obavlja svaki dan od 8 do 15 časova, izuzev nedelje kada se vakcinisanje neće obavljati. Prijavljeni građani svoj termin vakcinisanja čekaju na punktu za vakcinaciju formiranom na opštem odeljenju Doma zdravlja „Dr Janoš Hadži“. Trenutno, vakcinisanje nije moguće bez prethodne prijave, iako su pretpostavke da će se u narednom periodu omogućiti vakcinisanje svih zainteresovanih građana i bez zakazivanja termina. Vakcinisanje se obavlja u lekarskoj ordinaciji, a primalac vakcine u obavezi je da popuni upitnik nakon čega sledi pregled lekara i sama vakcinacija. Nakon primanja vakcine, svi primaoci ostaju još oko 30 minuta u čekaonici.

Dom zdravlja „Dr Janoš Hadži“ je od početka vakcinisanja raspolagao sa preko hiljadu doza kineskih vakcina Sinofarm, što se smatra dovoljnom količinom do kraja meseca januara. Zdravstveni radnici Doma zdravlja u Bačkoj Topoli u mogućnosti su da prime i Fajzerovu vakcinu. Od ponedeljka se očekuju nove količine doza kineskih vakcina.

U našoj opštini do sada je vakcinisano 35 zdravstvenih radnika Fajzer vakcinom i 1.290 građana opštine Bačka Topola kineskom vakcinom. Ruske vakcine Sputnjik još nisu dostavljene u Dom zdravlja naše opštine. Na njih čeka oko 15 zdravstvenih radnika, dok je ostatak radnika zdravstvene ustanove primio kinesku vakcinu.

Od 4. februara počine revakcinacija. Prioritet imaju zdravstveni radnici, a zatim i građani redosledom kojim su primili i prvu vakcinu.

Direktor Doma zdravlja u Bačkoj Topoli, dr Čila Ileš, zadovoljna je odzivom građana za imunizaciju protiv korona virusa i navodi da će se u narednom periodu obaviti anketa po opštinskim selima kako bi se utvrdilo da li su se svi građani zainteresovani za vakcinaciju uspešno prijavili. Ukoliko nisu, nadležni organi opštinskih Uprava pružiće neophodnu pomoć prilikom prijavljivanja. O detaljnijim informacijama naknadno će se obavestiti svi građani.

Na današnji dan ukupan broj registrovanih slučajeva obolelih od korona virusu je 392.354. Procenat smrtnosti je 1,02 %, odnosno do danas je od korona virusa umrlo ukupno 3.983 građana Republike Srbije. Trenutno je hospitalizovano 4.119 osoba, od kojih je 158 na respiratorima.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *