Stanovnici sela Bačke Topole žive od danas do sutra

Stanovnike naselja Krivaja koji žive od danas do sutra dobro je namučio još jedan problem. Postavilo se pitanje opstanka Doma zdravlja u Krivaji kao ispostave Doma zdravlja “ Janoš Hadži” iz Bačke Topole.  O značaju ove zdravstvene institucije u kojoj se leče stanovnici naselja Krivaja i dva okolna sela, Gornja Rogatica i Bački Sokolac, čije je stanovništvo sve starije i starije nije potrebno mnogo pisati. Nije samo stvar o mogućnosti lečenja već i mogućnosti da se doktor i ambulanta nalaze na nekoliko kilometara što svakako olakšava život stanovnicima ovog područija koje se nalazi u veoma teškom socioekonomskom položaju.

Ministarstvo zdravlja je objavilo dopis da zbog racionalizacije i ekonomske uštede treba zatvoriti nerentabilne seoske ambulante. Međutim, ministarstvo osim finansijske koristi nije sagledalo kakvu štetu čini na dugoročnom planu, pogotovo kada se radi o Domu zdravlja na Krivaji.

Iz kancelarije gospodina Ištvana Harmatija, direktora „Krivaje“ stigao je prvobitni dopis koji je pogrešno protumačen od strane direktora Doma zdravlja „ Janoš Hadži“ iz Bačke Topole, dr Janoša Ađanskog koji je nadležan i za ispostavu u Krivaji.

Dr Ađanski kao član Mađarske koalicije koji se spominje u izdanju „ Politike“ od 26. aprila 2015. gde se postavlja pitanje primanja u radni odnos ćerke novopostavljenog predsednika Opštine Bačke Topole (pošto je prethodna predsednica pod pritiskom medija podnela ostavku, a kasnije i nagrađena novom direktorskom foteljom ) koja je započela studiranje krajem prošlog veka ( 1999. ) a koja je stručni ispit položila krajem novembra 2014.  godine  (izvor: http://www.politika.rs/scc/clanak/325690/Najbolji-kandidat-cerka-predsednika-opstine) Pretražujući po internetu o radu uvaženog i cenjenog dr Ađanskog može se naći i izveštaj Državne revizorske institucije, a prenele su „ E novine“ pod naslovom „ Čerupanje državnog budžeta“  gde se pominje ime ovog uvaženog gospodina, doktora, posle revizije finansijskih izveštaja u poslovanju za 2011.  Tada je objavljen spisak odgovornih lica. Gospodin Ađanski se spominje kao lice za koje postoji zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. ( izvor: http://www.e-novine.com/mobile/srbija/srbija-licnosti/79878-Masovno-erupanje-budeta.html )

Gospodin Ađanski je brže- bolje posle pogrešno protumačenog dopisa odlučio da pošalje u Dom zdravlja na Krivaji komisiju za popis inventara i odmah zatvori ovu zdravstvenu ustanovu. Takvo ophođenje od strane jednog pre svega lekara kome bi zdravlje sugrađana trebalo da bude na prvom mestu dok bi brigu o uštedu države trebalo prepustiti političarima i ministrima je zaista začuđujuće. Postavlja se pitanje koji su motivi poveli dr Ađanskog da što pre pokuša da zatvori ovu ustanovu u naselju Krivaja? Zbog čega su ustanove u Krivaji poput OŠ i Doma zdravlja trn u oku pojedinim strukturama iz opštine Bačka Topola? Da li gospodin Ađanski ima predstavu, a ovo pitanje postavlja se i gospodi u Beogradu, kako bi stanovnici Krivaje i okolnih sela dolazili do nove ambulante ukoliko bi se krivajska zatvorila? Da li znaju da su stanovnici Krivaje i okolnih sela tokom letnje i zimske sezone, tokom školskog raspusta, ostavljeni da mogu rano ujutru da odu do Bačke Topole i da se vrate samo u dva navrata, a da bi došli do Stare Moravice morali bi da presedaju? Da li neko uzima u obzir koliko je to udar na budžet jednog penzionera koji ne može da bira da li će se razboleti u vreme kad polazi autobus za Bačku Topolu ili će morati da izdvaja novac za taksi? Koliki je to udar na budžet roditelja? Da li su stanovnici Krivaje i ostalih sela možda teret? Problem? Da li je potrebno ograditi ih žicom i onemogućiti  ih da se leče što predstavlja jedno od elementarnih ljudskih prava? Gospoda iz ministarstva rešavaju samo posledice ali ne i koren problema. Misle da će zatvaranjem zdravstvenih ustanova rešiti finansijski problem.  Ovim činom udaraju poslednji ekser u mrtvačkom sanduku jednog sela koje je nekada bilo prosperitetno. U XXI veku kada bi svakom trebalo omogućiti gde god neko živeo pristup internetu, lekaru, školi kod nas se to sve gasi. Kako misle da zadrže ljude da ostaju na ovoj zemlji? Gledajući dugoročno šta dobijaju time?

Srećom, iz kancelarije gospodina Ištvana Harmatija sledećeg dana stigao je drugi dopis kojim je sprečeno da se ambulanta u Krivaji samovoljno zatvori.  Na kraju, postavlja se pitanje koji to ljudi sa kakvim kvalitetima, moralnim i ljudskim i kvalifikacijama odlučuju o sudbinama drugih ljudi. Visoka politika, ludilo ili totalno nepoznavanje činjenica?

 

Jedan komentar

  1. Rade S.O.S. 820044

    Nerentabinla ambulanta?Pa tu recenicu ni Hitler nebi rekao!Da li je to moguce?A nove policijske stanice i stanice komunalne policije su rentabilne.Ali mora se zemlja prodati=dati kojekakvoj bagri.A prodaju je isti oni ciji su roditelji od moga djeda oduzimali tu istu zemlju.

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *