Radnici se žale na „MOBING I ZLOUPOTREBE U KOMGRADU“

komgrad backa topolaKako nezvanično saznajemo iz izvora bliskih Predsedniku Opštine, na pisarnicu opštine stigao je dopis od radnika  JP Komgrad koji traže pomoć od predsednika i opštinske uprave da se stane na put lošem poslovanju i lošem odnosu prema radnicima od strane rukovodstva JP Komgrad.

 

U nastavku je kompletan dopis:

PRITUŽBA RADNIKA JP KOMGRAD BAČKA TOPOLA

 

1.) Direktor, pravnica Nada Bošnjak, šef radne jedinice Janko Fa

Direktora firme apsolutno ne interesuju problemi radnika. Kad su mu se obraćali nije hteo da ih primi nego je rekao da se reši problem sa šefom. Za 14 godina direktor nije sazvao ni jedan sastanak sa radnicima.

Pravnica Nada Bošnjak vodi firmu pošto direktor retko dolazi na posao. Ona umesto da štiti interese firme i radnika čini suprotno, vrši mobing, diskriminaciju nad radnicima. Služi se pretnjama radnom knjižicom i drugim pretnjama. Bolesne radnike naziva kilavcima i ludacima.

Šef radne jedinice Janko Fa, on je sve samo nije šef, apsolutno se ne razume u ništa niti zna orga nizovati posao. Tera radnike da rade poslove koji nisu u njihovim nadležnostima. Takođe preti radnom knjižicom radnicima, oduzima im po svojoj volji radne sate. Kada radnici donesu doznake za bolovanje, piše im godišnji odmor. Krade ima dane godišnjeg odmora i ne daje im rešenja istih. Kada mu se radnici obrate za nešto odma šalje radnike pravnici. On postaje i „doktor“ i govori ko je bolestan a ko nije. Zabranjuje radnicima da komuniciraju između sebe.

2. Zdravstvena zaštita i bezbednost.

Kao što znate mi kao radnici JP Komgrad radimo sa različitim smećem, fekalijama i drugim otpadima a da nismo primili ni jednu vakcinu protiv žutice, hepatitisa B i C i trovanja. Radnici koji hvataju pse lutalice takođe nisu primili vakcinu protiv besnila. Pse hvataju gotovo golim rukama, pošto je firmi potrebna oprema skupa. Bilo je previše povreda na radu, retko koje dobio osiguranje. Može se napraviti revizija tih povreda da se vidi dali je neko digao taj novac od osiguranja. Do nedavno je radnicima bilo zabranjeno doručkovati u firmi. Morali su jesti na smetlištu, u kamionu na ulici. Posledice toga je da su radnici dobijali viruse, proliv, osipe, šugu. Kada bi se razboleli šef Fa Janko i pravnica bi ih omaložavali i vređali. Radna odela letnja smo dobijali a zimska ne, iako radimo po kiši, suncu, snegu i mrazu radnici moraju oblačiti svoja privatna odela. Naši čistači ulica nemaju adekvatnu prostoriju za presvlačenje, nemaju toalet, a vodu ukoliko hoće da operu ruke moraju donositi od kuće ili daje negde nađu. Nemaju minimum uslova za rad.

3. Plate

Plate našim radnicima su zamrznute još 2008. godine. Radnicima se vremenom samo skidala plata, dok se radnicima u kancelarijama i rukovodiocima povećavala. Odnos plata šefova i pravnice prema radnicima je 1:3, 1:4 što obični radnici moraju da zarade. Ne obračunavaju prekovremene sate, noćni rad i rad za na državni praznik, skidaju plate po nahođenju. Kada se pitaju šef i pravnica, oni odgovaraju da je opština dala manje para. Egzistencija radnika je ovim došla u pitanje, ne može se idržati od plate do plate i onda još otimaju i to malo što dobijaju.

4. Zloupotreba

Puni smo službenih automobila. Direktor, pravnica i pojedini šefovi idu kući sa službenim vozilima i ponašaju se kao daje to njihova privatna svojina. Imamo više službenih kola nego kamiona za rad. Naši kamioni za rad su pretežno zastareli, dolazi do čestih kvarova. Popravke koštaju više nego da se kupe novi kamioni. Radna mašina Ult, kupuje se na otpadu. Popravka košta više nego novi reparisani. Nestaju nam neke mašine, drobilica za drvo, presa i to nova za plastiku. Sve to je za reviziju. Gde su nestale i kako su nestale. Na istočnom groblju je posečeno oko tridesetak stabala i to je sve nestalo. Radne mašine rade preko vikenda u druge svrhe, sve to može da se proveri u knjizi kod portira. Ko plaća to gorivo i amortizaciju, verovatni mi radnici. Isto tako treba da se proveri i reprezentacija gde i na čega se koristi novac firme. Stanovi firme, niti znamo koliko ih ima, niti ko ih je kupio.

5. Inspekcija

Neki radnici se obraćaju inspekciji u vezi plata, rada na državni praznik, noćni rad, oduzimanje minulog rada za vreme godišnjeg kao i noćni rad. Nekima je to plaćeno ,a nekima nije. Onaj ko je zvao inspekciji bio je izložen psihičkoj torturi od strane pravnice Nade Bošnjak i šefa Janka Fa. Šefovi i pravnica zadiru u privatne živote radnika tako da govore sa kim smeju pričati a skim ne. Šef preti kaznom svim onima koji pričaju sa onim radnicima koji su se pobunili.

Ovo pismo pišemo da bi Vi kao nadležni organ preuzeli neke korake da bi se u JP Komgrad sprečile i dalje vršile torture nad radnicima, malverzacije i zloupotrebe.

Radnici JP Komgrad Bačka Topola

 

8 komentara

 1. Sve je to priprema trena za jednog lokalnog biznismena kome očigledno nije dosta para u delatnosti kojom se bavi, pa hoće da proširi svoj „bandwidth“ i na komunalnu delatnost! 😉 Znate na koga mislim.

   
  • Ko? Žemberi?

    
  • srbenda iz b.topole

   @..lalo…Lalo molim vas budite konkretniji.. o kom se „““Biznismenu/manu „“ radi???Jer ih u Topoli ima „‘podosta““ Ako nesto konkretno znate ne bi bilo lose da obavestite javnost!!

    
   • Za Janka Fa znam da je nekorektan maksimalno i da se izivljava 100% tacno

     
    • Sve na svojoj kozi osetio ova tri diss-a to mu je porodica

      
     • Očita borba za vlast i lične pozicije. Sve su u ovih par meseci (posle izbora), postavili svoje ljude u nadzorne i upravne odbore Javnih preuzeća i Ustanova u Bačkoj Topoli. Jedno stotinak su na ovaj način dobro nagradili, bez obzira koliko su obrazovani i dali poznaju oblast tamo gde su imenovali. Pored toga, dele direktorska mesta, razne savetnike postavljaju, a pored toga za svoje izmišljaju nova radna mesta. Topola je sistematski uništavana punih 25 godina, uglavnom od istih partija-stranaka, ali će nas ovi konačno dotući. Topola je bukvalno mrtav grad u svim sferama života, a za naredne 4 godine nam se nazire još veće propadanje. Ovi sada što su došli (čast izuzecima), isključivo misle o ličnim interesima i interesima jedne grupacije, a za ostale građane ih uopšte nije briga. U ovo će se narod brzo uveriti! I ovo što se sada dešava sa JP „Komgrad“ je isri scenario, treba im još nekoliko funkcija, od direktorske i drugih dobro plaćenih radnih mesta. Kako se do sada ne oglasiše u javnosti radnici, već sada kad treba da se jedna određena klijentela udomi. Ne branim sadašnje rukovodstvo JP „Komgrad“, ali način na koji ovi žele fotelje, je krajnje nemoralan. Moglo bi se još puno toga pisati šta nam se sve dešava u ovoj sredini, ali i ovo sasvim dovoljno govori!

       
 2. Majláth István

  Nazalost to je sve istina ali nikome nije stalo da to resi,to je sve MAFIJA!

   
 3. Svetlana Zobnatica

  Pozdravljam radnike koji su smogli hrabrosti da obelodane javasluke persona koje su navedene. Ovo je tipičan primer kako fotelja i funkcija od coveka naprave monstruma koji se fokusira na slabog,nejakog i sirotog. Ipak ne bi trebalo ovakve slučajeve nužno povezivati sa njihovim partijama. Iako one jesu izvori velikog broja zla koje se običnom čovjeku desavaju, dosta često pojedinci na funkcijama sami svojevoljno proizvode ovakve situacije, u kojima se njihova dominacija ne ograničava samo na posao. Dok se običan čovjek fokusira da otkrije poluge moći i zla koji iz njega izvire, zaboravlja da snaga koja se radja iz ujedinjenosti običnih,radnih i postenih ljudi, može da bude veoma korisna u borbi protiv takvih mentalno nakaradnih tvorevina. ….P.S. Budite i nadalje istrajni i uporni u borbi za ljudsko dostojanstvo, vas primer bi trebali i drugi da slede…

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *