Potpisan novi kolektivni ugovor u JP Komgrad

Predsednik opštine Bačka Topola, Gabor Kišlinder, direktor JP Komgrad Diana Domanj Dudaš i predsednik Samostalnog Sindikata preduzeća Roža Holović potpisali su 6.marta novi Kolektivni ugovor za javna preduzeća u komunalnoj delatnosti na teritoriji Republike Srbije. Potpisivanjem novog kolektivnog ugovora, a u skladu sa zakonom uređuju se prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih i  poslodavca, kao i zaštita zaposlenih na radu, zarade i ostale naknade zaposlenih. U njemu su regulisana i prava na korišćenje godišnjeg odmora, radno vreme, strogo poštujući poslove sa povećanim rizikom, rad u otežanim uslovima, kao i rad u smenama.

Dokument obezbeđuje viši nivo prava onog koji je predviđen Zakonom o radu i posebnim kolektivnim ugovorom za komunalna preduzeća. Konkretno, za zaposlene u komunalnoj delatnosti ovaj ugovor predviđa i ispalatu solidarne pomoći svakom zaposlenom, u svim javnim preuzećima koja posluju pozitivno, kako bi se prosečan dohodak radnika u ovoj delatnosti približio republičkom proseku. Kolektivni ugovor kao posebnu stavku predviđa i zabranu diskriminacije, ali i pitanja zaštite, bezbednosti i zdravlja zaposlenih.

S druge strane lokalna samouprava kao osnivač preduzeća, između ostalog obezbeđuje materijalne, tehničke i druge uslove za nesmetano obavljanje komunalne delatnosti  u kontinuitetu i odgovarajućem obimu prati uslove rada iste. Pojedinačni kolektivni ugovor JP „Komgrad”-a na snagu stupa danom potpisivanja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *