Poslednji pozdrav profesoru Peri Kneževiću

 

Sa velikom tugom i žalošću obaveštavamo bivše kolege i učenike da nas je 26. jula u Novom Sadu, u 87. godini, napustio profesor matematike Pero Knežević.

Pripadao je profesiji u kojoj se svi rezultati rada ne mogu videti odmah, već se uticaj gradi i nadograđuje godinama kroz celoživotna znanja i dostignuća učenika. Upravo takav, neprolazni značaj rada profesora Kneževića potvrđen je generacijama njegovih đaka. Decenijama nakon što je napustio školstvo, penzionisao se i otišao iz Bačke Topole, njegovo ime se pamti i izgovara sa velikim poštovanjem. I kao ostvareni, odrasli ljudi, njegovi đaci se rado sećaju časova koje je držao i upravo to pokazuje rezultate uloženog truda, valjanost njegove metodike i pristupa predmetu.

Profesor Knežević je rođen 1933. godine u selu Radanca, opština Žabljak, u Crnoj Gori. U Bačku Topolu je došao 1957. godine i počeo da radi u školi „Čaki Lajoš“. Kako su se promene u školstvu dešavale, tako je i on menjao svoja radna mesta radivši u osnovnim i srednjim školama u Bačkoj Topoli. Iako je predavao predmet koji se i danas smatra jednim od najtežih, ostavio je trag na sve generacije tako što ga je činio razumljivim, prijemčivim i pristupačnim svima. Oni kojima je predavao neretko će reći da im je baš on bio omiljeni profesor i nasmejaće se ukoliko se prisete njegovih najčešćih uzrečica: „Aj’ izađi na tablu“ ili „Jesi bio na Kalemegdanu“.

Prema sopstvenoj želji biće sahranjen na rodnom Žabljaku, ali je govorio da mu je Bačka Topola, u kojoj je proveo radni vek, uvek u srcu.

 

4 komentara

 1. Slava mu i hvala!

   
 2. S O.S.820044

  Meni nazalost nije predavao ali nam je bio veliki porodicni prijatelj.Kako je voleo da kaze:“Trece koleno Solunaca!“.Secam se kada mi je pricao o osnivanju gimnazije.Neki tadasnji lokalni komunisticki funkciiner im je uz ideju o osnivanju gimnazije dao toliko para da izgladneli studenti to nisu moglj pojesti.I oni su shvatali vrednosti gimnazije a ovi danasnji je ukidaju.Secam se i da je bio veliki zvezdas I kada su On I profesor Nemackog Pelt u navijackom zaru samo sto se nisu pobili na hodniku to je bilo pred neku utakmicu 1978 ili 1980 godine.Vecna mu slava!

   
 3. S O.S.820044

  Inace da njega nije bilo pola Oreskovica I Karadjordjeva bi jos bili u srednjoj skoli!

   
 4. Bio je zaguljen covek i uvek u senci Milanke,ali sam ga gotivio. Delovao je pogubljeno ali samo onome ko ga nije poznavao…pocivaj u miru profesore

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *