Opština nezakonito potrošila dva miliona evra

Državni revizor utvrdio je da je opština Bačka Topola nepropisno potrošila oko dva miliona evra.

Državna revizorska institucija objavila je izveštaj revizije konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja Opštine Bačka Topola. Kako je utvrđeno, glavne nepravilnosti odnose se uglavnom na nepoštovanje procedure javnih nabavki i drugih propisa.
Revizor je utvrdio da je opština Bačka Topola nepropisno potrošila 246.318.000 dinara. U izveštaju revizora stoji da je na rashode i izdatke čiji pravni osnov nije u skladu sa zakonom potrošeno 106 miliona dinara, a na rashode i izdatke koji nemaju verodostojnu dokumentaciju 94 miliona. Bez odgovarajućeg postupka javne nabavke potrošeno je nešto više od 24 miliona dinara.
Revizor je utvrdio da su Skupština opštine, Opštinsko veće, predsednik opštine i Opštinske uprave nepropisno potrošili više od 80 miliona dinara, i to uglavnom na plate i različite oblike stimulacija zaposlenih.

 

5 komentara

 1. I šta dalje ?
  Da li postoji neko , ko bi po službenj dužnosti ovo trebalo da preuzme i procesuira dalje ?
  Mislm da postoji vše društvenih subjekata kojima bi ovo trebalo da bude osnova za dalje delovanje !
  Ili će (po običaju) sve da se završi sa par tekstova , malo lokalne „halabuke“ , eventualno neke sitne smene , i idemo dalje … u tom slučaju , zaslužujemo sve što nam se dešava !

   
  • Koliko sam čuo, većina problema je bila oko knjiženja nekih stavki, i revizori daju preporuke za uklanjanje grešaka.
   Gde ima krivične odgovornosti oni to prosleđuju tužiocu i tužilac dalje procesuira.
   Mislim da javnost ne bi baš trebala da ocenjuje na osnovu ovako jedne šture informacije, koja nije prenesena onako kako je revizor napisao nego je malo našminkana da bombastičnije deluje.

    
   • ….ova informacija nije objavljena samo ovde , već je objavljena u više medija . U najnovije vreme (pored ostalog) postoji oblast koja se zove „forenzičko knjigovodstvo“ . Prema tome , ne vidim u čemu je onda problem , da se nadležni pozabave ovim problemom . Uostalom ne bi bilo prvi put da neko „sam sebe nagrađuje“ kojekakvim bonusima i stimulacijama (pored nazovi tendera , i javnih nabavki itd.,itd…) . Ako ima elemenata za dalje gonjenje , neka se već jednom stvari nazovu pravim imenom i dovedu do kraja , makar u jednoj oblasti . Formiranje komisija , dodatna ispitivanja i proveravanja , kao i preknjižavanja , „šetnje“ po kontima , vode samo u jedmom smeru , a to je , razvodnjavanje problema , i onda po običaju niko nije kriv , a pare poreskih obveznika , završavaju , kako završavaju , a za egzistencijalne probleme , naravno para nema .
    Onda kako rekoh i prvi put „zaslužujemo sve što nam se dešava“.

     
 2. Neko upoznat

  Naravno da mediji prave senzacionalne priče od ovakvih zbivanja. To je zato što nije baš normalno, niti svakodnevno da se u jednoj maloj lokalnoj zajednici suočite sa ovakvim razmerama nemarnog ili neodgovornog upravljanja budžetskim sredstvima. Tačno je da se iz izveštaja Državne revizorske institucije da zaključiti da je u više navrata u pitanju samo neažurno i netačno knjiženje, ali je u pojedinim tačkama isto tako jasno da se radi o ozbiljnom kršenju zakona, verovatno usled naloga lokalnih stranačkih rukovodilaca, u najvećoj meri zna se koje stranačke grupacije. Uostalom, evo celog izveštaja, pa koga interesuju detalji, a uz to je eventualno malo podrobnije upoznat sa konkretnijim podacima, veoma lako će doći do ispravnog zaključka. Ova revizorska kontrola verovatno nije bila naručena nasumice, a naročito ne slučajno od državne, a ne privatne agencije. Mora se pratiti šta nam se zbiva u dvorištu, inače ćemo biti vučeni za nos od strane imenovanih pojedinaca koji će to i dalje dodatno i da naplate debelo poreskim obveznicima. Tu su sve mahinacije, transferi i kojekakve nepotrebne i neisplative investicije, pa i malo maznute love, veoma vešto utkani u „obične greške u knjiženju“. Naravno, revizija nije nadležna da utvrđuje ništa drugo izuzev realnog stanja u finansijama, stoga je taj deo posla ovim završen…
  https://pistaljka.rs/scms/public/media/files/2015-2-backatopola-1.pdf

   
 3. srbenda iz b.topole

  .. Na LjUTU ranu LJUTA trava…. Sve ostalo je obicno TRABUNJANJE i….. gubljenje vremena..PROSAO zivot a DRIPCI i LOPOVI se obogatise!!!

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *