Migranti u velikom broju u našoj opštini, prva na udaru Gornja Rogatica

Od početka novembra povećan je broj migranata u opštinama i gradovima u blizini srpsko-mađarske granice. Samo prošlog meseca više od 2.000 migranata sprečeno je da ilegalno uđe u Mađarsku, što je i najviše zabeleženih pokušaja prelazaka u jednom mesecu.

Migrantima je Srbija usputna stanica pa ne žele zadržavanje i probleme s policijom. Danas u 17 prihvatnih centara boravi oko 4.440 ljudi, kažu poslednji podaci Komesarijata za izbeglice Srbije. Intenzitet prolazaka ne jenjava i mnogi migranti koriste iste rute na putu ka željenim odredištima.

Žitelji Gornje Rogatice u poslednje vreme imaju neprijatnosti sa migrantima koji bezbrižno šetaju ovim selom. Na desetine njih prolazi ovim mirnim naseljem pa pojedini meštani Gornje Rogatice strahuju za svoju, ali i bezbednost svoje dece i porodica.

Povod za strah je nedavni upad migranata u jednu kuću u selu gde u tom momentu nije bilo nikoga u kući. Žena koja živi u toj kući otputovala je za Novi Sad. Kada su meštani prijavili policiji ovaj slučaj, migranti su odmah odvedeni, ali su, po rečima meštana, iza sebe ostavili jeziv prizor nekulturnog ponašanja i ophođenja prema tuđoj imovini.

Od tog dana pojedini meštani, članovi saveta Mesne Zajednice Gornje Rogatice, redovno prate kretanje migranata i odmah obaveštavaju policiju.

Sinoć smo i sami bili svedoci dolaska veće grupe migranata u ovo selo.

– većina migranata dolazi iz somborske opštine, dovezu ih do Graničara i tu ih ostave, pokazujući im pravac prema našem selu. Pre neki dan smo pozvali policiju koja je odmah došla i ispratila te iste migrante do telečkog atara, teritorije opštine iz koje su došli, gde je somborska policija preuzela brigu o njima i obezbedila im prevoz u prihvatni centar. I večeras je grupa od 24 muškarca ušla u selo, ali je odmah primećena i uz pratnju policije sa taksi vozilima poslata u Suboticu. Kasnije smo primetili još trojicu koji su isto odvedeni – za naš portal rekao nam je podpredsednik saveta MZ Gornja Rogatica Jovan Diklić.

Vlasnik ugostiteljskog objekta koji se nalazi u centru sela, Nikola Kraguljac imao je u više navrata susret sa migrantima: – u dogovoru sa lokalnom policijom, kada primetimo migrante, na sve načine pokušavamo da ih zadržimo okupljene na jednom mestu do njihovog dolaska. Jedne noći u moj lokal ušla je veća grupa migranata pa je po malo bilo i neprijatno. S obzirom da ne znamo njihov jezik, sporazumevali smo se na sve načine. Primetio sam da su to sve mladi momci i kod mene nisu bili nasilni. Pozvao sam policiju koja je brzo došla i organizovala njihov dalji transport.

Možemo samo zaključiti da bi trebalo obratiti veliku pažnju kada noću šetate po svom selu, jer ova novonastala situacija nije problem samo naše opštine. Ako ugledate migrante odmah pozovite policiju.

PO PROJEKTU ZA SUFINANSIRANJE MEDIJA OPŠTINE BAČKE TOPOLA 

 

 

 

3 komentara

 1. Ne treba ovako bombastim naslovom uznemiravati javnost.Niti migranata ima veliki broj,niti je na udaru G.Rogatica,niti su gradjani uplašeni i uznemireni.
  Korona i migranti su ono što se Evropi dešava u ovom istoriskom trenutku,treba biti oprezan bez dramatizovanja situacije.Istorija ovih krajeva je istorija migracija.Jedino žabe nisu dodjoši.
  Naš narod je uvek pomagao izbeglice,prognanike ,privremeno raseljena lica,migrante .Treba se žestoko obračunati sa kriminalom kojim se neljudi koriste da bi se obogatili na tudjoj nesreći a tu su taksisti i prevoznici prvi. Ima tu još dosta toga da se kaže.

   
 2. Vladimir Bukvic

  Neka se obrate istim onima sto su im nudili paketice i pricali im da je to SVE ZA NJIHOVU DECU ..

   
 3. 1јххјхјуиуикк

  Јавите се А.Вучићу,ти „мигранти“ су његови пријатељи-граде београд на води и остале пишијаде.
  Позовите а.в. ав ћут’бе

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *