Mali Iđoš: Krivaja guši i ribe i ljude

Jožef Vekonj kaže da je reka Krivaja pretvorena u otvorenu septičku jamu

Iz reke koja protiče kroz Mali Iđoš već nekoliko dana širi se nepodnošljivi smrad od organskog zagađenja. Sumnja se da su najveći zagađivači klaničari u Bačkoj Topoli. Divlje patke počele da se gnezde po ulici.

Jožef Vekonj kaže da je reka Krivaja pretvorena u otvorenu septičku jamu
Jožef Vekonj kaže da je reka Krivaja pretvorena u otvorenu septičku jamu

ŽITELjI Malog Iđoša u istoimenoj bačkoj opštini danima ne otvaraju prozore svojih domova zbog nesnosnog smrada koji se širi iz reke Krivaje. Oni pretpostavljaju da zagađenje potiče od otpadnih voda iz klanične industrije u Bačkoj Topoli, odakle Krivaja teče do opština Mali Iđoš i Srbobran, gde se uliva u Veliki bački kanal kod Turije.

Ponavlja se situacija od prošle godine, kad je tri-četiri meseca Krivaja bila otvorena septička jama. Na površini reke pre 10-15 dana plutala je mrtva riba, koje je sve manje u ovom vodotoku, a ranije se mogla loviti i udicom i mrežama. Pre tri decenije doselio sam se u Mali Iđoš iz Bačke Topole i izabrao plac za kuću pored reke koju volim, a sad zbog otrova u njoj, moja porodica ne može da provetri prostorije i suši veš u dvorištu, niti da radi u bašti i voćnjaku. Od septembra prošle godine svakog meseca učestvujemo u protestima protiv zagađenja Krivaje, tokom kojih smo čuli da određeni propisi dozvoljavaju da se, uz plaćanje naknade, pušta zagađena voda u reku, što je neshvatljivo! Kakva je to logika da onaj ko ima novac može nekog da truje – ogorčen je meštanin Jožef Vekonj.

On ističe da su divlje patke i neke druge ptice pobegle sa reke i počele da se gnezde po ulicama. Ribolovci objašnjavaju da se ribe, žabe i kornjače u Krivaji guše jer im se raspadanjem organskog otpada u vodi oduzima kiseonik.

PRIJAVA BEZ ODGOVORA

Sekretar MZ Mali Iđoš Tibor Šipoš navodi da je u oktobru prošle godine obavljena analiza vode iz Krivaje u Institutu za javno zdravlje u Subotici i da je policiji podneta prijava protiv NN zagađivača. – Otkrivene materije u vodi ukazale su na organsko zagađenje, ali od policije do danas nismo dobili nikakvu zvaničnu povratnu informaciju – kaže Šipoš.

Rukovodilac Odeljenja za privredu, poljoprivredu i zaštitu životne sredine u Opštinskoj upravi u Malom Iđošu Gabor Bači napominje da se s pravom sumnja da su zagađivači Krivaje tri velika pogona u Bačkoj Topoli – Industrija mesa „Topola“, preduzeće za uzgoj živine i proizvodnju živinskog mesa „Perutnina Ptuj – Topiko“ i fabrika za preradu nusprodukata klanične industrije „Žibel“.

Uzorkovanje vode iz Krivaje, koje je obavljeno i uzvodno i nizvodno, pokazalo je da organsko zagađenje potiče sa područja gde su smešteni ovi industrijski pogoni. Oni su označeni kao glavni zagađivači i na dva okrugla stola o ekološkom stanju Krivaje, koja su prošle i ove godine održana u Novom Sadu i Bačkoj Topoli. Konstatovano je da proširenje taložnika i laguna u ovim pogonima samo delimično otklanja problem, a pravo rešenje bi bilo da se u sve tri firme pojedinačno, ili zajednički, izgradi prečistač otpadnih voda – rekao je Bači.

preuzeto sa www.novosti.rs

 

Jedan komentar

  1. Bilo bi pametno to resiti vec.

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *