Ferenc Fazekaš: Preporučujem svim vjernicima i svim ljudima dobre volje, da budu strpljivi, obazrivi jedni prema drugima

Tokom trajanja vanrednog stanja Vlada Republike Srbije donela je odluku da se sva javna bogosluženja kako u crkvama tako i na otvorenom odlože do daljeg. Povodom predstojećih Katoličkih uskršnjih praznika razgovarali smo sa Ferenc Fazekašem, bačkotopolskim župnikom, o njegovom stavu u vezi sa tim.

Ferenc Fazekas

1. S obzirom na novonastalu situaciju u kojoj se nalazi naša zemlja i stanovništvo, šta se izmenilo u Vašem radu i pristupu prema vernicima?

Sigurno je, da ova novonastala situacija mnogo se toga promijenila, izmijenila uopće u ljudskim odnosima. Rjeđi su neposredni kontakti s vjernicima, osim ako se poneki hitan slučaj dogodi (sprovod), ili ako se nešto mora odgađati (Sveta Misa, krštenje, vjenčanje … ). Uglavnom se kontaktiramo preko telefona ili interneta. Svake subote šaljem vjernicima neku obavijest ili poruku preko Facebook-a. Kao vjeroučitelj svojim učenicima šaljem gradivo za vjeronauk. Drago mi je, što neki od njih na to reagiraju i javljaju se. A i građani Bačke Topole često me zovu, pošalju neku poruku. Uglavnom pokušavam tješiti svoje sugrađane, da budu strpljivi.

2. Da li se slažete sa odlukom Katoličke Crkve da posluša zahtev tj. molbu vlade o zatvaranju Crkve za vernike za predstojeće najveće praznike u hrišćanstvu?

Svaka savjesna Vlada želi dobro svojim građanima, i sigurno ona ima najbolji uvid i u ove sadašnje prilike, budući da je okružena stručnim ljudima. Ako je cijela ova stvar tako ozbiljna, onda svakako treba poslušati zahtjeve i molbe Vlade, jer neposlušnost može prouzrokovati još teže posljedice. Zato i Katolička Crkva odlučila da sve instrukcije, poticaje Vlade treba poštivati, jer naša Crkva također želi dobro svojim vjernicima. U tu svrhu naša je Crkva predložila svojim članovima, da vjerske emisije, liturgije, molitve prate preko raznih medija (radio, televizija, internet), da se na taj način ne jenjava revnost ljudi.

3. Da li zatvaranjem Crkve u dane kad slavimo pobedu nad smrću ne gubi smisao naše vere?

Svaki je kršćanin svjestan, da je ovaj naš zemaljski život pun iskušenja. I sadašnja je situacija takva. Naš je Spasitelj Isus Krist također prošao kroz razne kušnje. Dao nam je primjer strpljivosti i ustrajnosti. Možda nam baš ova nezgoda može donijeti dublju vjeru, da se više uronimo u smisao patnje, i da nam blagdani ne budu površni bez sadržaja. Ove naše patnje i naše osobne, usrdne molitve uvijek možemo prinijeti kao žrtve za svoje najbliže, za sve svoje drage ljude, za pokojnike, kao i za mir u čitavom svijetu. To je učinio i naš Gospodin kada se žrtvovao za nas, i umro za nas na križu. Jer bez Velikog Petka, nema radosnog Uskrsnuća. Sada će nam možda duže potrajati naš “Veliki Petak”. A kada sve to prođe, i budemo ustrajni do kraja, osjetit ćemo u dubini naše duše radost Uskrsnuća, pobjedu nad ovim zlom.

4. Šta bi poručili svim vernicima u ovim teškim danima kada je i porodica razdvojena?

Stara kršćanska poslovica kaže: “per crucem ad salutem” (Po križu prema spasenju). Svjedoci smo da su naši ljudski odnosi (to vrijedi i za obitelj, porodicu) nerijetko bili bez ljubavi. Nismo se uvijek istinski voljeli. Žurili smo se, i nismo se osvrtali jedni na druge, nismo svoje bližnje poslušali. Nadam se, da u ovoj nevolji naše društvo prolazi kroz katarzu, duhovno očišćenje. Naši odnosi će se poboljšati, biti ćemo iskreniji. Kada sve to prođe, biti ćemo drugačiji jedni prema drugima. Shvatit ćemo vrijednost drugog čovjeka, i uopće vrednote ljudskog života, S toga preporučujem svim vjernicima i svim ljudima dobre volje, da budu strpljivi, obazrivi jedni prema drugima, jer smo različiti u podnošenju boli. Ako se ljubimo, ako znamo se žrtvovati jedni za druge, onda ćemo biti pravi heroji, pravi kršćani. pravi ljudi. U svojim molitvama sjetit ću sviju Vas, da ustrajete u nadi, da je Isus Krist i sada s nama. Svi smo u Božjim rukama, u Božjem milosrđu, koje nas pridiže i obnovit će naša srca.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *