Danica Vrekić: Opština ima potencijal za razvoj turizma

Nakon formirane nove vlasti u Opštini Bačka Topola, došlo je i do promena direktora u javnim preduzećima opštine. Na mesto VD direktora Turističke Organizacije Bačka Topola, a na predlog Srpske napredne stranke, izabrana je Danica Vrekić, diplomirani geograf-turizmolog. Posetili smo je na njenom novom radnom mestu i porazgovarali sa njom:

 

DanicaRecite nam nešto više o Vama i dosadašnjem iskustvu u turizmu?

Neposredno nakon završetka studija 2006.godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu i sticanja zvanja diplomiranog geografa-turizmologa, bila sam angažovana na poslovima u struci. Najveći deo vremena, više od 6 godina provela sam  u turističkim agencijama privatnog karaktera, na poslovima pripreme turističkih ponuda, organizacije turističkih tura i slično, tako da je moje dosadašnje radno iskustvo uglavnom vezano za turizam.

Da li postoje realne šanse za razvoj  turizma u našoj Opštini i koji su po Vama najveći turistički potencijali naše opštine?

Kao što znamo Bačka Topola nije primarno turističko mesto, ali smatram da poseduje izuzetan potencijal za razvoj turizma kao značajne privredne grane. Geografski položaj, blizina Koridor 10 kao i prirodni potencijali naše opštine nam itekako u tome idu na ruku.

Imamo predivno jezera, telečku visoravan, prelepe ravnice i doline na koja treba staviti akcenat  tokom razvijanja turističke ponude, naročito u obastima lovnog i ribolovnog turizma.

IVA_7834U našoj opštini, koju čine 22 pretežno seoska naselja, veliki značaj treba dati razvoju ruralnog turizma, koji pored pozitivnih privrednih i ekonomskih aspekata, može biti i značajan činilac u zaustavljanju nepovoljnih trendova migracija stanovništva i pražnjenja naših sela . S obzirom na sve veću popularnost seoskog turizma, taj nepovoljni migracioni trend se dobrim stimulativnim merama može ne samo zaustaviti nego i okrenuti u željenom pravcu.

Ovde ne treba zaboraviti ni veliki broj kaštela, zavičajne kuće, verske objekte i slično, kako u samoj Bačkoj Topoli, tako i u gotovo svim naseljenim mestima, koji takođe upotpunjuju našu turističku ponudu.

Takođe tu su i različite manifestacije kojima po mom mišljenju treba samo malo bolja promocija.

Bačka Topola ima šta da pokaže i čime da se pohvali ali kad pričamo o tome moramo biti svesni da se na tržištu  ne prodaje potencijal nego gotov turistički proizvod. Stoga, treba objediniti turističku ponudu na teritoriji naše opštine i na pravi način je predstaviti tržištu.

 

Koji su prvi koraci koje ćete preduzeti?

Ovih dana se završava  website Turističke organizacije Opštine Bačka Topola, koji će biti redovno ažuriran svim bitnim  informacijama koje mogu biti od značaja za nekoga ko želi da poseti naš kraj, kao i aktuelnim vestima o predstojećim događanjima i manifestacijama.

IVA_7836Za ovu godinu postoji plan manifestacija, od kojih su neke već realizovane, dok se na organizaciji predstojećih intenzivno radi. Naravno, već smo počeli i sa izradom plana za predstojeću godinu.

U narednom periodu svakako ćemo obići sve turističke i  privredne subjekte kako bismo dobili realnu sliku onoga što imamo, kao i da uz njihove sugestije i prdloge zajednički pokušamo da unapredimo i efikasnije promovišemo turistčku ponudu.

Takođe planiramo i što bolje povezivanje sa turističkim subjektima, kako u našoj zemlji tako i u okruženju, kako bi što bolje promovisali našu opštinu.

Još jednom moram da napomenem, naša opština ima potencijal za razvoj turizma, ali na tržištu  se ne prodaje potencijal nego gotov turistički proizvod. Da bi do tog gotovog proizvoda i došli i predstavili ga što većem broju potencijalnih konzumenata potrebna su i određena sredstva. Da bi ta sredstva obezbedili u planu je učestvovanje na što većem broju konkursa i projekata, kako domaćih tako i međunarodnih, koji se odnose na  unapređenje turizma.

 

 

2 komentara

  1. Lepo je što mislite na to da oživite malo i sela,sve najbolje u daljem radu

     
  2. Konačno mladi i školovani na nekim mestima gde mogu pokazati šta znaju .
    Svaka čast . Puna podrška !
    Čekamo rezultate !

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *