Bački Sokolac proslavio dan sela i crkvenu slavu

 

BAČKI SOKOLAC: Dan sela, 97. rođendan Bačkog Sokoca proslavljen je, u prisustvu velikog broja gostiju i meštana, u želji da će kako se ide ka stogodišnjici od osnivanja naselja, ova manifestacija uveličati.

13 bsokolac dan sela

Predsednik Mesne zajednice Bački Sokolac Milan Vrekić kaže da je Opština Bačka Topola podržala manifestaciju, u okviru koje je obeležen Dan sela i hramovna slava.

– Održana je liturgija u pravoslavnoj crkvi Prenos moštiju Svetog Nikolaja Miriklijskog. Položili smo i vence kod spomenika žrtvama ratnih stradanja u oba svetska rata – kaže Vrekić i dodaje da je nakon toga održana priredba učenika Osnovne škole „Vuk Karayić”, područne škole koju pohađaju deca iz ovog i još nekoliko sela.

Deca su recitovala pesme Alekse Šantića i Mike Antića i na taj način su organizatori proslave vratili nekadašnji sjaj slavi, jer se u prethodnim godinama deca nisu uključivala u proslavu ove manifestacije, a prema Vrekićevim rečima, narednih godina će mladi biti nosioci programa, jer su najveći ukras svakog dana i svakog mesta.

Usledio je svečani ručak, kome su prisustvovali gosti iz okolnih mesnih zajednica, zvaničnici Opštine Bačka Topola, stanovnici ovog mesta, ali i partneri sa kojima Mesna zajednica sarađuje po bilo kom osnovu.

– Bilo je više od 150 gostiju na slavi, a kad imamo u vidu da selo ima malo više od 400 stanovnika i da je bio radni dan, mi smo baš zadovoljni kako je sve proteklo – ističe Vrekić i pojašnjava da baš zato što im je Dan sela kalendarski pao na radni dan, prethodnog vikenda održana je tradicionalna Pasuljijada, u kojoj je učestvovalo 25 ekipa iz raznih vojvođanskih mesta, te iz Subotice, Čonoplje, njihovi dragi gosti.

– Okupljeni su mogli da degustiraju razne domaće proizvode, a za najmlađe posetioce organizovan je dečji vašar sa kolačima. Deca su uživala u luna parku i jahanju ponija, specijalno pripremljenim za ovu priliku – kaže Vrekić.

U organizaciju dečjeg vašara bile su uključene sve žene iz sela kako bi se deca animirala, i u ovoj proslavi, ipak, najviše uživala.

Selo Bački Sokolac će 2021. godine će proslaviti 100 godina od osnivanja:

– Sve ovo je neka uvertira za veliku proslavu koja nas očekuje za tri godine kada selo slavi stogodišnjicu osnivanja i postojanja i našu manifestaciju ćemo samo nadograđivati, a program činiti još bogatijim- kaže Vrekić.

M.Stakić

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *