Svetosavska akademija

Godine 1840. rektor Liceja u Kragujevcu, Atanasije Nikolić, predložio je da se Sveti Sava uvede kao školska slava. Državne i crkvene vlasti prihvatile su ovaj predlog i Sava je proglašen za patrona svih naših škola. Od tada, pa sve do danas, gotovo 180 godina u kontinuitetu, škole u Srbiji svetkuju ovaj datum kao svoju krsnu slavu. Učenici sa svojim veroučiteljima odlaze na liturgiju, seče se slavski kolač i upućuju molitve za novi školski ciklus. U svečanoj atmosferi dočekuju se gosti, a nastavnici i učenici, koji su vredno pripremali programe akademija, spremni su da pokažu rezultate svoga rada. Sve u slavu Svetoga Save, koji je stožer istorije srpske kulture, Srpske pravoslavne crkve, državnosti, zakonodavstva, književnosti i medicine.

Na inicijativu pojedinih direktora srednjih i osnovnih škola u Bačkoj Topoli, pre tri godine realizovana je ideja da se intimno svetkovanje Savinog imena učini javnim, te da se škole ujedine i najlepše delove svojih svetosavskih svečanosti prenesu celom gradu. Tako Savindan u Bačkoj Topoli dobija još svečaniji ton. Neke su škole svoje priredbe predstavljale gradu, druge samo svojim najbližim gostima, a sada, ujedinjene, spremne su da čuvaju tradiciju i podsete na reči i dela Svetoga Save. U želji da se staza ovog svetitelja sledi i u ovo naše vreme, kada smo se znatno odaljili od vrednosti koje je on negovao, održavanju Svetosavske akademije u Bačkoj Topoli, pridružili su se i ljudi koji nisu direktno institucija prosvete, ali se bave očuvanjem kulture, religije, te i vaspitnim radom. Na taj način zaokruženo je i polje delovanja Rastka Nemanjića.

Ove godine u stvaranju Svetosavske akademije učestvuju: Gimnazija i ekonomska škola „Dositej Obradović“, Srednja tehnička škola „Šinković Jožef“, Poljoprivredna škola, Osnovna škola „Nikola Tesla“, Osnovna škola „Čaki Lajoš“, Srpski kulturni centar „Vuk Stefanović Karadžić“ i Crkveni hor. Veliku pomoć u organizaciji pružio je Dom kulture. Svečanost počinje u 17.00h, 27. 1. 2020. u Pozorišnoj sali Doma kulture. Ulaz je slobodan i svi zainteresovani građani su dobrodošli.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *