PANONSKI DEČJI GRAD – PANONIJA

Pozivamo Vas na 8. Markovdanske susrete dece i pesnika koji će se održati od 6. – 7. maja 2016. godine u selu Panonija (opština Bačka Topola).

Markovdanski susreti dece i pesnika su jedinstven festival koji okuplja najpoznatija pesnička, muzička i slikarska imena sa prostora bivše Jugoslavije. U vremenu poremećenih vrednosnih kriterijuma i dominacije kiča, festival prvenstveno služi za estetizovanje i edukaciju mladih, koji imaju pravo da odrastaju zdravo i uz prave uzore.

Ovogodišnji lajtmotiv festivala je „Detinjstvo ujedinjeno u različitostna kome se očekuje učešće od oko 2.000 mališana iz Srbije, kao i učenika iz škola Crne Gore (Kotor), Makedonije (Veles), Slovenije (Celje), Hrvatske (Beli Manastir) i Republike Srpske (Prnjavor).

001Cilj festivala je podsticanje dečjeg stvaralaštava, povezivanje i promocija stvaralačkih sposobnosti najmlađih, negovanje multietičnosti, negovanje jezika, popularizacija boravka u prirodi, prezentacija kulturnog i istorijskog nasleđa u srcu Bačke, smanjenje kulturnog siromaštva dece i mladih.

Koncepcija festivala omogućava deci da kroz razne kreativne škole pokažu svoj talenat i da im se na taj način omogući prostor gde će ga javno prezentovati. Posebnost festivala je multietičnost, multikulturalnost i zbližavanje učenika drugih jezičkih područja i entiteta. Ako se svemu tome doda jedinstveni panonski park gde se izvode programi, a koji je pod zaštitom države i retkost u Vojvodini, sve dobija na značaju.

Markovdanski susreti dece i pesnika panonija2015 00017Veliko interesovanje škola za festival, u dosluhu je sa prirodom i važnim piscima što ima za cilj izvesti kulturu iz hermetizacije i pokazati je na svakom kutku.

Takmičarski programi: muzikaljenje, dramoletanje, literarno pesničenje, mini sajam dečje knjige, potraga za blagom sa akcentom na upoznavanje prirodnog resursa Panonije, pravi su mamac za omasovljavanje festivala što daje veliku šansu razvoju turizma čitavog područja.

Svake godine svojim dolaskom i učešćem na festivalu brojne poznate ličnosti daju doprinos festivalu, a ove godine učestvuju pesnik Raša Popov, glumac Boda Ninković, Hor „Čuperak“, Dobošari „RITAM Duše“, Tode Nikoletić, Robert Takarič, Miroslav Kokošar, Tatjana Pupovac, Suzana Krivokapić, Desanka Nikolova, Ivana Nešić, Jovana Jelovac, Ivana Popadić, Arsa s Marsa, Miljana Orašanin, Nemanja Mihajlović, Milan Stanković, Aleksandra Savić, Ana Babić, Mateja Bokan, Žarko Pribaković, Dragana Mihajlović Bokan , Anastasija Vasiljević, Anđela Vasiljević, Petko Zorić, Nataša i Milovan Đuričković, Ivana Jelenković i drugi.

 

P R O G R A M

 

  Petak, 06. maj 2016.
18 časova

Dvorac „Kaštel“

ROMANIJSKI BISER

Učestvuju: Miljana Orašanin, Tode Nikoletić, Nemanja Mihajlović

  Subota, 07. maj 2016.
10 časova OTVARANJE FESTIVALA
Učestvuju: Boda Ninković, Raša Popov, Žarko Pribaković, Hor „Čarolija“, Dobošari „Ritam duše“
10 časova

Park „Piknik“

MUZIKALJENJE
Moderatori: Dragana Mihajlović Bokan, Ceca Milić, Tamara Pajkanović
10.30 časova

Park „Darkvud“

IMITATORI I MATORI 
Moderator: Milan Stanković
10.30 časova

Osnovna škola

PESNIKOVANJE 
Moderatori: Miroslav Kokošar, Desanka Nikolova
10.30 časova

Sala bioskopa

DRAMOLETANJE 
Moderatori: Robert Takarič, Ivana Nešić, Milovan Đuričković
10.30 časova

Letnja bašta

KIČICE I SLIČICE
Moderator: Nataša Đuričković
10.30 časova

Sala MZ Panonija

PRIČAONICA – MAŠTAONICA
Moderatori: Suzana Krivokapić, Tatjana Pupovac
10.30 časova

Terasa dvorca „Kaštel“

ZAPLEŠIMO PA SE SMEŠIMO

Performeri: Srđan Ivanović i Ana Babić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *