Mesec septembar u Muzeju opštine Bačka Topola posvećen Holokaustu

U ponedeljak, 9. 9. 2019. u 18.00h u Muzeju opštine Bačka Topola održaće se književno veče tokom kojeg će biti predstavljen Zbornik radova Holokaust i filozofija u izdanju Instituta za filozofiju i društvenu teoriju. O zborniku će govoriti Biljana Mitrović i Vera Mevorah, nezavisne istraživačice, te Igor Cvejić, Predrag Krstić i Mark Lošonc sa Instituta, autori radova u Zborniku.

Zbornik radova sačinjen je od tekstova koji se bave temom Holokausta sa teorijskog aspekta, ujedno predstavljajući neka od starih tumačenja i dajući neke nove uvide u temu. Zbornik predstavlja korisno štivo i onima koji se ovom temom intenzivno bave, ali i onom delu publike koja bi se tek podrobnije upoznavala sa Holokaustom. Autori nisu samo filozofi, već se među njima nalaze i književni teoretičari, profesori jezika, što samo obogaćuje knjigu koja je pred čitaocima, budući da donosi različite poglede na isti istorijski period.

Književno veče održaće se u prostoru Muzeja opštine Bačka Topola u kome je postavljena izložba Memento 75 Lee Vidaković. Izložba je posvećena sećanju na jednu jevrejsku porodicu koja je preživela strahote koncentracionih logora. Priču je pričala baka autorke izložbe, a ona je njene reči pretvorila u minimalističku, ali veoma snažnu, multimedijalnu izložbu. Izložbu prate zvučni efekti iz logora koji doprinose atmosferi jedne logorske prostorije u koju je pretvoren ovaj deo Muzeja. Njihov način života, hrana koju su jeli, svakodnevni predmeti koje su koristili predstavljeni su u realnom prostoru, kroz animaciju ili pak kroz minijature koje je umetnica načinila i na taj način donose sliku teškog, svakodnevnog života Jevreja u Drugom svetskom ratu. U takvoj atmosferi slušaćete šta je to što nauka ima da kaže o ovom strašnom periodu istorije.

A u Muzeju će mesec septembar biti obeležen sećanjem na Holokaust. Poslednjeg dana ovog meseca, 30. 9. 2019. u 18h članovi Čitalačkog kluba otvoriće diskusiju o knjizi Besudbinstvo koju je napisao Imre Kertes i kroz koju je izneo svoja sećanja na koncentracione logore.

Ukoliko ste zainteresovani za ovu temu, vrata Muzeja su otvorena, a ulaz na svaki od ovih događaja je besplatan.

 

PO PROJEKTU OPŠTINE BAČKA TOPOLA ZA SUFINANSIRANJE PROIZVODNJE MADIJSKIH SADRŽAJA IZ OBLASTI JAVNOG INFORMISANJA U 2019. GODINI

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *