Otvorena četvrta samostalna izložba Gorana Jelića

U prostorijama Doma kulture u Bačkoj Topoli od 4 – 19. aprila otvorena je četvrta samostalna izložba slikara Gorana Jelića iz Bačke Topole.

Rođen je u Bačkoj Topoli   1958.  godine .  Školovao se u Bačkoj  Topoli  i   tu  se i  zaposlio   u privredi:  prvo u  trgovačkom preduzeću  TOPOLAUNIVERZAL   a  potom  u  industriji mesa  TOPIKO  odnosno u   PERUTNINA – PTUJ  na  radnom mestu  dizajnera. I  danas živi i stvara ovde među nama u Bačkoj Topoli.

Goran  Jelić  slika  od 17. godine kada su  ga   prvi put  zaintigirali  potezi  slikara  na jadranskom  primorju  u  Podgori. Gledajući prijatelja kako slika  portrete  turista i ribara  i Goran mu se pridružio i počeo je da crta njegov lik. Slika je uspela  iznad svih očekivanja i prijatelj ga je savetovao  kako da poboljša  svoja dela  ali   TADA , slikanje nije  bio prioritet u  Goranovom  životu .  Aktivno  i uspešno  je igrao  košarku u  nekadašnjem  kk EGYSEG  i  bavio se  drugim  momačkim zanimacijama.

Pravi  opus  slikara  Gorana Jelića  počinje za vreme  služenja vojnog roka u  JNA  kada  je uspešno  slikao  portrete svojih drugova iz kasarne. Početak  je bio težak jer je slikao na hameru, kartonu, peliru  i bankpost papiru – na onome što se našlo pri ruci – grafitom, ugljem .  Međutim  taj period je iskoristio  da vežba ruku , dokuči finese senčenja ,  srazmera i druge tajne  likovne umetnosti .

Na sreću  svih nas,  inspiracija i želja za slikanjem se nastavila i nakon  završetka vojnog roka i tada  Goran počinje da slika bojama – prvi  radovi su bili  likovi  znamenitih ličnosti ( Che Gevare, Tita, Njegoša )  na zidovima njegove sobe slikane  emajl bojama u  crno-beloj tehnici  (na  veliku  radost  njegovih  roditelja),  a  dalje  je  nastavio  da slika  iz zadovoljstva na  platnu pastelnim  bojama.

Slikar  Goran Jelić  nije pokušavao upis na  likovnu Akademiju  , samouk je  i to ga je učinilo potpuno nezavisnim od tradicionalnih  pravaca u  slikarstvu. Sam je učio slikanje, eksperimentisao , družio se sa drugim slikarima i umetnicima i to sve je doprinelo da izgradi  sebi  svojstven  originalan stil slikanja. Tu bih istakao  slikanje  finim kružnim potezima kojima nam  dočarava treperenje  vazduha, svoja razmišljanja, emocije, i viđenja sveta . Kružni potezi kreću iz umetničke inspiracije i ponekad su  centrirane na sredini platna a ponekad  je  perspektiva   ekcentrična  sa  središtem  van platna zavisno od poruke koju nosi slika. U radu  već  odavno   NE KORISTI  CRNU  BOJU  već  tamne nijanse postiže  veštim  mešanjem drugih boja. Goran slika u svim formatima  podjednako  lepo i vešto tako da gabariti  slika  ne  utiču na  uspešan   ishod  rada.

Goran je naslikao  više od  tri stotine  radova ( ne računajući rane radove iz JNA i  one  na  zidovima sobe) . Većina  njegovih dela  je rasuta  na  prostorima  nekadašnje Jugoslavije: u Sloveniji, Crnoj Gori  i Bosni  a neka dela su  dospela u  Mađarsku i u Nemačku.  Podjednako uspešno  slika  portrete,  pejzaže ,  svoje  umetničke vizije.Često su  motivi njegovih  slika   žene , a  voli da  naslika  konje u pokretu. Slika  uljanim  bojama ,  na platnu,  ali se  povremeno  bavi  i  slikanjem  ikona.

Kao poseban vid njegovog umetničkog izraza, izdvojio bih i  dizajniranje čime  se uspešno bavio  tokom karijere u privredi- dizajnirao je  linije  TOPIKOVIH  a  kasnije  i  proizvoda  PERUTNINE – PTUJ. (Sadašnji dizajn proizvoda   ovih  firmi  je takođe baziran na idejnim rešenjima koje je Goran  dao). Uspešno je dizajnirao i etikete za vrhunska vina  iz Čoke.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *