Zubara sa koronom poslali kući, sada se bori za život

Novosadskog stomatologa S.O. protiv koga je Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković najavio krivičnu prijavu jer je „sve vreme radio u privatnoj praksi uprkos simptomima koronavirusa“, lekari su, sa upalom pluća i temperaturom poslali u petak uveče na kućno lečenje.

foto: sky news

Samo dan kasnije, ovaj otac troje dece završio je na respiratoru i nalazi se u vrlo teškom stanju.

On se tačno nedelju dana pre no što je virus već uzeo maha u njegovom organizmu, u dva navrata obraćao doktorima, više puta zvao Kol centar namenjen za ovakve slučajeve, privatno sam uradio nalaze krvne slike i rendgen pluća… I uprkos svim sumnjama, nije testiran na virus sve dok nije hitno primljen na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Vojvodina, gde se sada bori za život.

Već na pojavu prve manje temperature, u ponedeljak 16. marta, stomatolog se obratio svom lekaru koji mu je zbog blagog crvenila grla prepisala antibiotike.

Pluća su mu tada bila čista, ali su mu dati antibiotici i rečeno mu da prati stanje i obrati se za pomoć ukoliko nastanu novi simptomi.

Kako temperature nije nestajala i narednih dana, njegova supruga (ime poznato redakciji) je već u sredu pozvala novosadski Kol centar u kom ih je dežurni lekar posavetovao da uradi nalaz kompletne krvne slike, što je i uradio u jednoj privatnoj labartoriji.

“Dobili smo nalaze i ispostavilo se da je CRP (protein u krvi koji reaguje rastom u slučaju prisutnog akutnog upalnog procesa u organizmu, normalne referentne vrednosti od 0 do 5) bio znatno viši od normalnog, tačnije 138. Odmah smo ponovo pozvali Kol centar”, kaže supruga stomatologa, napominjući da je doktor kojeg je tada dobila bio vrlo ljubazan i odmah kontaktirao epidemiologa.

U novom pozivu, dobili su savet da idu na hitno snimanje pluća, što su i uradili. U petak, takođe u privatnoj ambulanti, rendgen je pokazao početak upale pluća.

Tada, ponovo telefonski, dobijaju instrukcije da sa svim nalazima odu hitno kod pulmologa u odvojenu zgradu u Majevičkoj ulici, u sklopu Kliničkog centra Vojvodine.

Tamo ih oko 19 časova uveče dočekuju, prema rečima supruge, tri medicinske sestre, koje ih pregledaju “sa vrata”.

“Stajali smo napolju, a jedna od sestara je držala vrata dok je druga mom suprugu, koliko god je mogla da pruži ruku a da ga ne dodiruje, izmerila temperaturu” rekla je naša sagovornica, napominjući da se sve događa u dvorištu bolnice.

Tada je izašla i doktorka pulmologije, kojoj su stomatolog i supruga dali sve rezultate koje su imali sa sobom. Tu su se nalazili kompletni nalazi krvi, kao i snimak pluća koji je jasno pokazivao upalu.

“Upitala je da li je nekoj terapiji, sa obzirom da moj suprug boluje i od sarkoidoze (sistemska bolest koja se manifestuje lokalnim zapaljenskim procesima u mnogim tkivima u telu, najčešće upravo u plućima). Na već postojeće antibiotike koje je već pio dodala i ‘hemomicin’ i rekla da ide kući, da pije čajeve i supice”, kaže supruga stomatologa, napominjući da je već sutradan njen muž kolabirao od visoke temperature i jakog kašlja.

Opet je usledio poziv Kol centru, a zatim i dolazak Hitne pomoći koja ga je prebacila na KCV. U teškom stanju, pacijent je u noći između subote i nedelje odmah priključen na respirator, na kom se još uvek nalazi.

“Ne mogu vam opisati šta prolazimo i koliko sam uplašena za život svog muža. Ubeđena sam da je sve moglo bolje proći samo da mu se na vreme, ma barem dan ranije, pomoglo”, očajno priča supruga, napominjući da ju je izjava Pokrajinskog sekretara o pokretanju ktivične prijave protiv njenog muža dodatno porazila.

“Da su me barem nazvali ili se barem raspitali o njemu, ne bi izjavljivali takve strašne stvari. Moj muž tih dana jedva da je svraćao do ordinacije, a kamoli da je namerno nekog ugrožavao”, kaže naša sagovornica.

Ona je pokušala da stupi u kontakt sa sekretarom za zdravstvo i objasni celu situaciju. Međutim, ovoj majci troje dece, sa mužem na respiratoru, rečeno je da mora da im se obrati mejlom.

 

8 komentara

 1. Zbog širenja dezinformacija i laži, gospodina pokrajinskog sekretara treba krivično goniti a ne on da goni nekoga ko je sve uradio, kao i osoblje koje nije radilo svoj posao. Stanislav se bori za život zbog propusta, pa se pitam da li i takvim lekarima treba tapšati ?

   
 2. Postupak pokrajinskog sekretara za zdravstvo je za svaku osudu. Gledao sam ga kako priča, preti, pa dramske pauze, ne znam gde uče to i od koga. Možda nekog imitira. Sram ih bilo. A sendvičojelci ćute i ne veruju. Nemaju još nalog od sendvičodavalaca. Pisanje informera (namerno mallim) i njemu sličnih o ovoj temi neću komentariasti jer nećete objaviti.

   
 3. Molim nekoga da me uputi protiv koga treba da podnesem krivičnu prijavu jer je u zadnje četiri godine dao 4,4 milijarde dinara Crvenoj Zvezdi i Partizanu. Za taj novac se moglo kupiti 2500 najmodernijih respiratora, a možda i više jer nije bila tolika potražnja. Da li je to Zlatibor, da li je dotični pokrajinski, ili su to Mali i Veliki. Molim Vas pomozite mi !!!

   
 4. Sekretar je obicni l…. koji je stekao i stice svoje bogatstvo i titule na tudjoj nesreci. Licno mi je uzeo 150 €, 2006 GOD. Tada kao doktor na Ortopediji a danas je sekretar. A sad posto dobro i lepo preti u sledecoj vladi veka ga fotelja ministra. Nista novo nista cudno. Nekom rat nekom brat.

   
 5. Treba krivicno goniti coveka koji je 9.marta organizovao miting SNS u Valjevu pred 600 sakupljenih clanova. I sada je Valjevo drugo po redu od zarazenih virusom.

   
 6. Daj ne serite vise,ko je znao pre cetiri godine da ce doci do pandemije i corona virusa,virus je iznenadio ceo svet ne samo Srbiju govna neljudska zbijte snagu i molite se Bogu umesto da serete jedan po drugom…

   
 7. Mnogo je zarazenih u svetu i neverujem da zubara niko nije primio u bolnicu,ako je imao svoje pacijente mozda neko od njih zarazio,zubar nije jedan nego stoti i hiljaditi slucaj,Ja mislim da je to samo propaganda na vlast jer iskrenete smisao price,srpski jezik je opasan a srpski pojedinsi iskvareni pa vam neverujem nista jer uvek idete unazad nikako napred….Otkud toliko zlobe u srpskom rodu…

   
 8. BORE SE MNOGI SUTRA MOZE I MENE I NEMAM PRAVO DA SE BILO NA KOG POJEDINCA I DRUGE LJUTIM SVI SMO MI SUDBINA OVOG ZIVOTA TREBA SE MOLITI A NE KUKATI I SAM SEBI POMOCI….AKO MOZES POMOGNI I DRUGIMA UMESTO KRITIKOVANJA I NAMESTENIH RADNJI…

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *