Zbog nepravilnosti novi rebalans u sportu

Na adresu našeg portala stigao nam je dopis o nepravilnostima kod dodele sredstava za sufinansiranje sporta i sportskih manifestacija fudbalskih klubova koja dodeljuje Opština Bačka Topola.

Primedne se odnose na različita primanja kod dodele sredstava klubovima koji se takmiče u istom rangu, kao i o dodeli sredstava klubovima koji se ne takmiče.

Prve informacije tražili smo od Opštinskog Fudbalskog Saveza Bačka Topola da nam dostave spisak fudbalskih klubova i broj selekcija istih klubova koja se takmiče iz naše opštine. Na slici ispod vidimo kompletnu listu

Gledajući listu dodele sredstava, primećujemo da se  FK „Bačka“ iz Pačira i FK „Partizan“ iz Bajše takmiče u istom rangu a da je klub iz Pačira dobio ukupno 1.090.000 dinara dok klub iz Bajše 505.000 dinara. Primedba koju smo mi dobili odnosi se na sredstva dodeljena FK „Krivaja“ iz Krivaje kojima je dodeljeno 363.000 dinara a iz gornje tabele vidimo da taj klub nema ni jednu selekciju prijavljenu za takmičenje. Takođe i FK „Olimpija“ iz Gunaroša nema ni jednu takmičarsku ekipu a dobila je 255.000 dinara.

Koji su to parametri koji određuju ko i koliko treba da dobije, kao i zašto su ovi klubovi dobili sredstva, poslali smo pitanja članu Veća za sport i omladinu, Despotović Ognjenu :

Sredstva sportskim klubovima sa teritorije naše opštine dodeljuju se na osnovu Zakona o sportu i sistemu bodovanja koji se pravi po pravilniku o kategorizaciji sportskih organizacija.  Koliko će koji klub dobiti sredstava zavisi od više faktora od kojih su najvažniji da li je sport olimpijski ili ne, rang takmičenja, broj mladjih selekcija u klubu itd.

Što se tiče pitanja vezanih za FK Krivaja, želimo da napomenomo da smo odmah nakon saznanja da se pomenuti klub ove godine neće takmičiti u ligaškom takmičenju sredstva obustavaili i ista će biti rasporedjena drugim sportskim klubovima. Stavovi čelnika FK Krivaja da su im ova sredstva ipak potrebna da bi održavali svoje terene nisu pravno mogući, jer su u zahtevu za dobijanje sredstava naveli da su im ista potrebna za učešće u Opštinskoj ligi. Takodje što se tiče FK Gunaroš-a, poslatim je upitnik da se izjasne o svojim namerama, da li će ove godine učestvovati u ligaškom takmičenju.

Odluka o sredstvima koja ce biti preusmerana drugim klubovima biće doneta veoma brzo i blagovremeno ćemo Vas o tome obavestiti.

Što se tiče vašeg pitanja zašto neki klubovi istog ranga dobijau različita sredstva odgovor se upravo nalazi gore u navodenim razlozima, broj mladjih slekecija, rang takmičenja, broj trenera, itd…

Pre dodele sredstava komisija je kontaktirala i Fudblaski savez Opštine kao i Sportski savez opštine Bačka Topola kako bi dobili sve relevantne informacije za nesmetani rad komisije”. – navodi Ognjen Despotović

I posle ovih odgovora ostaje i dalje pitanje, ko su odgovorni za ove propuste, ko  je odlučivao o raspodeli sredstava koja imaju jasnu namenu!  Koje su to njihove vodilje da FK “Bačka” koja ima 4 selekcije dobije duplo više nego FK “Partizan” koji ima 5 selekcija. Iz kog razloga i ove godine FK “Krivaja” dobija sredstva kao da igra u većem rangu a uopšte se ne takmiči? Da li će FK “Olimpija” vratiti sredstva koja su dobili a nemaju takmičarsku ekipu?

Nadamo se da će se nepravilno uzeta sredstva vratiti i da će se nepravilnosti ispraviti.

PO PROJEKTU OPŠTINE BAČKA TOPOLA ZA SUFINANSIRANJE PROIZVODNJE MADIJSKIH SADRŽAJA IZ OBLASTI JAVNOG INFORMISANJA U 2019. GODINI

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *