Ubedljiva pobeda „Mađarske sloge“ za Nacionalni savet

Pripadnici 22 nacionalne manjine birali su svoje nacionalne savete. Izuzev 18 manjina koje su neposredno, na biralištima glasale za članove novih saziva svojih nacionalnih saveta (pravo glasa je imalo 467.545 glasača), hrvatska, crnogorska, ruska i makedonska manjina su se o svojim nacionalnim savetima izjašnjavali elektorski, u dve zgrade republičke skupštine u Beogradu.

Njihovi elektori su glasali u ime ukupno 44.424 birača. Svoje predstavnike je izabrala hrvatska manjina čiji su elektori jednoglasno izabrali listu „Hrvati zajedno”. Elektorsko glasanje su obavili i predstavnici makedonske manjine.

Prema nezvaničnim podacima, lista Mađarska sloga dobila je najveću podršku u mađarskoj zajedinci, izjavio je sinoć predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor čija je stranka podržala tu listu.„Lista Mađarska sloga osvojila je 30 od 35 mandata u Mađarskom nacionalnom savetu, izlaznost je bila oko 36 posto, što je niže nego pre četiri godine”, rekao je Pastor na konferenciji za novinare.

On je za drugu listu, Mađarski pokret, rekao da su „izgubili utakmicu” i da su „prestali da budu politička snaga”, ali je dodao da su spremni na razgovor sa njima, prenosi Beta. „Ako uzmemo u obzir to da smo danas u daleko manjem broju nego pre četiri godine, onda je ovaj rezultat vrlo dobar”, ocenio je Pastor.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *