SPREČENO MASOVNO TROVANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

Brzom reakcijom Tima za zbrinjavanje divljih životinja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, u saradnji sa policijom, opštinskom inspekcijom za zaštitu životne sredine Bačke Topole, Ekološkim društvom „Arhus“, Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Pokrajinskom inspekcijom za zaštitu životne sredine, sprečeno je u blizini zaštićenog područja „Bačkotopolske doline“ masovno trovanje divljih životinja, uklanjanjem postavljenih zatrovanih mamaka. Nakon primljene dojave, detaljnim pretraživanjem terena, pronađena su dva otrovana mišara i jedna svraka, kao i oko pet kilograma mesa sa posutim otrovom na ukupno sedam mesta u okviru dve poljoprivredne parcele pod žitom na ovom području. Leševi životinja i prikupljeni mamci, predati su radi utvrđivanja uzroka uginuća u Institut za veterinarstvo „Novi Sad“.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, koji je deo međunarodne grupe organizacija u projektu PANNONEAGLE, ističe da je trovanje jedan od najozbiljnijih negativnih uticaja na divlje životinje vrste u Vojvodini. Upozoravamo da je namerno trovanje divljih životinja zabranjeno na osnovu Zakona o zaštitu prirode i Zakona o lovstvu i divljači te da može da izazove dalekosežne i dugoročne posledice. Zbog toga je potrebno da se svi takvi slučajevi odmah prijave Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode (br. telefona 021/4896-301) i preduzmu mere da se spreče teže posledice te pronađu počinioci.

 

 

Jedan komentar

  1. Da nije vrsta otrova koja je zabranjena u slobodnoj prodaji, i ako jeste ko treba da snosi odgovornost kojim kanalima se nabavljaju i ko ih rastura po nasoj opstini gde sve zivo otrovase, nedaj Boze da dodje do ruku nekog deteta!!!!!!!!!

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *