Sloboda govora se pretvorila u govor mržnje

Poštovani čitaoci,

Poslednjih dana na portalu MojaBačkaTopola.rs beležimo pojačan broj uvredljivih komentara. Posebno naglašavamo da je veliki broj komentara obrisan i da nećemo ubuduće objavljivati komentare od osoba koje zavaravaju javnost i šalju komentare sa više različitih imena i na taj način stvaraju iskrivljenu sliku istine koliki broj ljudi komentariše i iskazuje stavove,  jednostavno za BOTOVE nema mesta. U prenesenom značenju BOT označava osobu koja komentariše sa više lažnih imena popularizaciju sopstvenih stavova i interesa, najčešće za rad političkih ciljeva.

NE-govoru-mržnje

Podsećamo da komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Redakcija portala MojaBačkaTopola.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora i ne odražavaju stavove redakcije portala MojaBačkaTopola.rs. Portal je informativnog karaktera sa akcentom na aktuelna dešavanja u opštini Bačka Topola i izričitog smo stava da govoru mržnje ovde nema mesta. Podsetićemo šta se sve smatra govorom mržnje:

Govor mržnje je svaki oblik izražavanja koji podstiče, promoviše ili opravdava netoleranciju, diskriminaciju i neprijateljstvo prema pripadniku druge rase, nacionalnosti, veroispovesti, pola, seksualne orijentacije, porekla i ostalih ličnih stvojstava pojedinca ili grupe.

Govor mržnje možemo prepoznati na osnovu njegovog cilja da izazove negativne posledice u vidu marginalizacije pojedinca ili grupe, u zavisnosti od njegovog/njihovog ličnog svojstva ili pripadnosti.

Govor mržnje se manifestuje kroz:

1. stvaranje prezira prema određenom licu ili grupi;
2. stvaranje negativnog stereotipa prema određenom licu odnosnu grupi;
3. podsticanje diskriminacije i neprijateljstva;
4. osudu okoline prema određenom licu ili grupi;
5. izazivanje osećanja nesigurnosti i straha kod određenog lica/ili pripadnika određene grupe;
6. nanošenje fizičkih i psihičkih bolova određenom licu odnosno pripadniku određene grupe;
7. upućivanje pretnji određenom licu odnosno grupi;
8. podsticanje i izazivanje nasilje prema određenom licu ili grupi;
9. stvaranje osećaja kod velikog dela građana da je takvo ponašanje prema određenom licu/grupi društveno poželjno i opravdano;
10. izazivanje osećaja kod širokog kruga građana da će takvo ponašanje biti tolerisano, i neće biti predmet odgovornosti.

Lično svojstvo određenog lica odnosno pripadnost određenoj ranjivoj grupi je od suštinskog značaja za određivanje pojma govora mržnje. Poruka izražena u govoru mržnje usmerena je uvek na lično svojstvo ili specifičnosti svojstva ugrožene grupe.

Iz svih gore navedenih razloga svaki komentar verifikuje redakcija Portala. Neobjavljeni komentari nisu cenzurisani, već su u protivnosti uslovima korišćenja Portala.

Takođe, podsećamo da je strogo zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.

 

 

Jedan komentar

  1. Ostajte ovdje!…Sunce tuđeg neba,
    Neće vas grijat kô što ovo grije;
    Grki su tamo zalogaji hljeba
    Gdje svoga nema i gdje brata nije.

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *