SKANDALOZNO!!! KRALJ PETAR NEMA NI ULICU U BAČKOJ TOPOLI

Nekada je njegova bista krasila ulice naselja, a danas nema ni ulicu. Mnogi će reći da njegova ličnost nema veze sa ovim prostorima, ali je činjenica da ima.

Kralj Petar I Karađorđević, poznatiji kao “Čika Pera” i nazvan oslobodiocem, vladao je Srbijom od 1903. do 1918. i kraljevstvom Srba, Hrvata i Slovenaca od 1918. do 1921. Imao je burnu mladost. Pošto je dinastija Obrenovića prognala porodicu Karađorđević iz Srbije i zabranila joj povratak, Petar se pridružio francuskoj legiji stranaca. Učestvovao je u bosanskohercegovačkom ustanku pod pseudonimom Petar Mrkonjić, i po njemu ime nosi Mrkonjić grad. Živeo je u emigraciji u Parizu, Ženevi i kasnije na Cetinju, jer je oženio ćerku crnogorskog knjaza Nikole, Ljubicu-Zorku. Posetio je i Rusiju, gde je bio primljen kod ruskog cara Nikolaja II. Na vlast je došao nakon majskog prevrata 1903. i ubistva kralja Aleksandra Obrenovića. Suočio se odmah sa velikim problemima. U državi je vladala kriza, a došlo je i do pogoršanja odnosa sa Austrougarskom, vidljivih u Carinskom ratu i Aneksionoj krizi. Proveo je zemlju kroz dva Balkanska i jedan Svetski rat, oslobodivši neke teritorije i vrativši Srbe matici.

Nakon okončanja Velikog rata, dobrovoljci koji su ratovali za “kralja i otadbžinu” bivaju nagrađeni zemljišnim posedima od 3 do 5 hektara. Oni su naseljeni na teritoriju Vojvodine, koja je prisajedinjena Srbiji nakon Velike narodne skupštine u Novom Sadu, 25. novembra 1918. Kasnije je prisajedinjene nove teritorije potvrđeno sporazumom u Trijanonu. Ovi dobrovoljci naseljavaju i teritoriju današnje opštine Bačka Topola. Pretežno su bili poreklom iz Like, sa Banije, Korduna, Hercegovine i Dalmacije. U znak sećanja na svog kralja i dinastiju, daju imena naseljima Karađorđevo, te kasnije i Tomislavci, po princu Tomislavu Karađorđeviću.

U Bačkoj Topoli je podignuta bista sa likom kralja Petra 1926. koja je bila delo beogradskog vajara Frana Menegela Dinčića. Ukrašavala je trg zajedno sa spomenikom Svetom Trojstvu. Nakon što je u aprilu 1941. ušla u Bačku Topolu, mađarska vojska je uklonila bistu i ona nikada nije pronađena. Kasnije je bilo neuspešnih inicijativa da se spomenik ponovo podigne, a postavlja se pitanje da li bivši kralj zaslužuje barem ime Glavne ulice, s obzirom da dobar deo srpskog stanovništva u opštini vodi poreklo upravo od tih dobrovoljaca koji su naseljeni ovde inicijativom kralja Petra i ovakvim činom bi ta zajednica negovala tradiciju i svoje poreklo.

 

20 komentara

 1. Анонимус

  Вања, покрећи иницијативу за нови споменик. И за улицу.

   
 2. Poceli ste kao Informer i slicni “ Skandalozno“ , pa sta ako nema. Imamo ulice Kralja Milutina, Marka Kraljevica, Janka Veselinovica i dr.

   
 3. I za mene je skandalozno!!! I te kako ima veze … Da nije bilo Kralja Petra I moji nikad ne bi dosli u ovaj kraj i vreme je bilo da se pokrene nesto ovako

   
 4. Srbin iz Tomislavaca

  A ko da promeni? Ove poturice što su u guzici SVM-u. Ne smeju ni da pitaju . Sramota

   
 5. Nebismo puno izgubili da su ostali tamo gde su ziveli.

   
 6. I ulica Cara Dusana je katastrofa,umesto da se ukloni naziv marsala i nazove ulica Cara Dusana,i kad mogu da se dizu spomenici raznoraznim Srpskim dusmanima po Srbiji(ada) Sto ne moze nasim slavnim vojskovodjama,carevima i ostalim srpskim velikanima
  Ne postoji ulica Zivojina Misica u Backoj Topoli

   
 7. Svetlana Zobnatica

  Oglas

  Hitno potreban naziv ulice na Zobnatici…u obzir dolaze sva zvučna imena iz prošlosti, svih nacionalnosti i veroispovesti, jedini uslov je da je voleo sok od borovnice. Nakon 50 godina bez naziva, svejedno nam je čije ime ćete ispisati na tabli…pristajemo čak i na ime nekoga iz vladajuće a padajuće garniture,,,,samo požurite da se to obavi do kraja godine, jer ako novi vlasnici sklone statue belog i crnog konja, mi smo u ozbiljnom problemu, jer to nam je orjentir za poštare, za goste, za Aks i Bex službe, za odžačare, za matičare, za EPS kada se isključuje struja…itd. U veri da će nam neko uskoro izaći u susret, srdačan pozdrav.

  P.S. Navratite na kafu….kako da nas nadjete?! ….beli konj…crni konj i tu ste…

   
 8. Kako Vam nije skandalozna gradnja bazena koji ce kostati duplo vise od bazena u Subotici.

   
 9. Ulica Zivojina Misica se u Backoj Topoli nalazi iza Doma zdravlja, a nazive ulica menja odbor za promenu naziva ulica koji je telo mesne zajednice. Trazite spisak clanova pa sami presudite.

   
 10. Auu koja steta! Gde ste bili pre Trianona? Svi ste se uselili posle,pa sad pretvarate sve kao da to uvek bila srbija.Pominjete ulicu Marsala Tita.On bar bio pravi vodja ne ko ovi lopovi danas i oko 1918 god.

   
 11. Bili smo tu i pre Trianona i za razliku nismo imali nikakva prava u Mađarskoj kao danas Mađari u Srbiji.

   
 12. Treba da smo zadovoljni i sa ovim srpskim nazivima ulica sto postoje, kako je krenulo i njih ce biti sve manje i manje… Orban ce nam doci glave.
  Jedna devojka je pre 10 dana otisla da trazi posao u butiku u b.topoli.
  Jedan jedini uslov za radnika je bio madjarski jezik.
  Da li smo mi u Srbiji ili u Madjarskoj?
  O cemu pricamo… Kakvi nazivi ulica… Srbin, hrvat, bosanac nije ni bitno, nece moci kupiti hleb i mleko u backoj topoli a da naravno to ne trazi na madjarskom jeziku, i to vrlo brzo…
  E to je veca sramota od naziva ulica.
  Zlo i naopako..

   
 13. Fudbalski klub Backe Topole… Na utakmicu nose madjarsku zastavu, i onda kazu dobili batina.
  Pa i neka su, i treba. Kad su vec bili toliko pametni.
  Lepo nosis zastavu sa grbom kluba, a ne dzrave i to drzave u kojoj se ne nalaze.
  Zasto madjarski grb na zastavi, od celog sastava igra svega 2 ili 3 fudbalera madjarskog porekla, jedan vise ili manje nije bitno, uglavnom 80 % srba igra.
  Koga onda oni bodre ? I kome nose zastavu sa grbom madjarske?

   
 14. Gde su to tvoji bili pred dolazak u Panonsku oblast, jahao po tajgama Mongolije pa ti sad smetaju kolonisti. Samo izazivate sreću koja će ponestati kada sklonimo ove. Bolje sledeći put razmisli pre nego što napišeš gluposti.

   
 15. Primećujem da Srbija pišeš malim slovima mali čoveče……imaš li neki poseban razlogbili te samo mržnja pokreće alkatraze ?

   
  • Hahaha. Koja si ti legenda. Šta čovek za tebe da kaže onda? Jel si to hteo da napišeš „razlog ili“? Gde ti je razmak posle tačke? Gde je zapeta? Kada već tražiš dlaku u jajetu, možemo. 🙂

    
 16. srbenda iz backe topole

  @..anonimus..Prijatelju ta inicijativa je DAVNOOO pokrenuta..Ako ne verujes ,, pitaj Dudu Vladusica .. pa ce ti on reci ko je sve podrzao ..ili NIJE podrzao tu akciju oko postavljanja spomenika kralju!!Da ti ukratko objasnim kako je to islo..Kada se odbor za postavljanje spomenika sakupio i formirao, bio je problem gde naci pare i lokaciju.. jer ona kod stare opstine( ne postoji jer su je srusili i napravili robnu kucu!!) Na MOJ predlog odlucili smo se za prostor kod robne kuce Beograd ( desno od ulaza )!Duda je stupio u vezu sa jednim od vlasnika ( u to vreme) poreklom iz Oreskovica ..mislim da se zvao Smiljanic, i on je dao saglasnost da se tu postavi spomenik!! Livnica brace Jeremic je vec spremila odlivak za bistiu( stim.. da smo mi morali napraviti postolje)..elem ostalo je samo pitanje odakle namiriti novac..Poslali smo cirkularno pismo SVIM firmama koje su bile u vlasnistvu Srba za pomoc u novcu .. i znas sta smo dobili .. ni ODGOVOR!! Iz stosa smo poslali molbu Janosu Zemberiju..i odgovor je bio KOLKO treba i STA TREBA!!JEL ti sada jasno gde je problem………. u POTURICAMA..iliJOS GORE u KOMUNJARAMA!!

   
 17. Pa da li Vi mislite da bi bilo navijaca „blu becara“ da ih ne placa Janos Zemberi ? U ekipi igra samo jedan madjar dok ova dva sto nose madjarsko prezime ni neznaju madjarski. Vodja navijaca na ruci ima istetoviranu veliku madjarsku sto naravno Janos Zemberi zna ali mu to ne smeta. Koja je svrha da navijaci navijaju za TSC a igraci na terenu ih ne razumeju sem jednog, nego neki Janosev visi cilj koji samo on zna i bilo bi dobro da ga ljudi sa ovog sajta pitaju za pravi cilj

   
 18. A nije skandalozno Zibel i Krivaja? Velliki manjak radnih mesta? Odlazak 8000 zitelja iz opstine u poslednjih par godina? To je sve ok jelte

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *