Sećanje na žrtve Holokausta

Memento je komemoracija za bačkotopolske Jevreje koje su bile žrtve deportacije 1944. godine. 75. godišnjica počinje sa komemoracijom na jevrejskom groblju u Bačkoj Topoli, nakon čega se otvara multimedijalna izložba reditelja Lee Vidaković.

Кomemoracija Memento počinje 2. juna 2019. godine u 10:30 časova na jevrejskom groblju u Bačkoj Topoli. Noa Levi, konzul ambasade Izraela u Beogradu pozdraviće prisutne, nakon čega će dr Viktorija Banjai, viši naučni saradnik Mađarske akademije nauka držati govor. Posle molitve i Кadiša polagaće se venci kod spomen zida. Na jednosatnom događaju pojaviće se i rođaci pokojnih koji se za ovu priliku vraćaju kući iz različitih delova sveta. Organizator programa je udruženje građana Film-muzej, a pokrovitelji su Opština Bačka Topola i Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine.

Posle komemoracije, 2. juna 2019. godine u 12 časova otvara se multimedijalna izložba Memento 75 reditelja Lee Vidaković u Muzeju opštine Bačka Topola. U okviru otvaranja, autorka priča o svojoj baki koja je preživela Aušvic. Na multimedijalnoj izložbi inspirisanoj ovom pričom, filmove će na violini uživo propratiti Miroslav Jovančić. Postavka se može pogledati do 18. oktobra 2019. godine u Muzeju opštine Bačka Topola. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, i Jevrejska opština Subotica.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *