Podsticaji poljoprivrednicima: 4.000 dinara za proizvodnju i 1.200 dinara za gorivo

Svi poljoprivredni proizvođači koji su registrovali ili obnovili registraciju poljoprivrednog gazdinstva, do 30. aprila mogu da podnesu zahtev za osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji, koje dodeljuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Konkurs za podršku mladim poljoprivrednicima u ruralnim područjima, koji je raspisao Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, otvoren je do 22. aprila, a sredstva namenjena za ovaj vid podsticaja iznose 250 miliona dinara.

Podsticaji Ministarstva poljoprivrede za biljnu proizvodnju iznose 4.000 dinara po hektaru i 1.200 dinara po hektaru za gorivo, a zahtev se podnosi Upravi za trezor filijale Subotica do 30. aprila.

– Svako ko ima registrovano gazdinstvo i ko je upisao svoje parcele do 30. septembra prošle godine, uzima se stanje na dan podnošenja zahteva i ima pravo da podnese zahtev – kaže Anica Marcikić, savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi.

Mladi poljoprivrednici koji imaju između 18 i 40 godina, i ove godine su prvi put registrovali gazdinstva, od Pokrajine mogu da dobiju podsticajna sredstva na konkursu koji je otvoren do 22. aprila. Novina je i to da oni koji imaju prebivalište u gradu, nemaju pravo na ova sredstva.

– Ako su od 1. januara da otvorili svoje novo gazdinstvo ili su još uvek u postupku registracije – dodaje Marcikić.

Iznos podsticaja je 90 odsto povratnih sredstava, od kojih se 75 odsto dobija potpisivanjem ugovora, a ostatak po realizaciji investicije. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi je 1,5 miliona dinara, a minimalni 500 hiljada dinara.

 To su investicije u sektoru mleka, mesa i prerade. Ove godine je, nažalost, izostavljena jedna od važnijih stavki, a to je mehanizacija za ratarstvo, ali zato su neke druge, mnogo interesantije stvari za mlade poljoprivrednike, takođe stavljenje – objašnjava Marcikić.

Pravilnik Ministarstva poljoprivrede o registraciji i obnovi registracije poljoprivrednih gazdinstava, ove godine donosi određene novine. Sve statusne promene u vezi s registracijom gazdinstva moraju se prijaviti u roku od 30 dana i upisati u Registar poljoprivrednih gazdinstava, a sve površine na kojima se obavlja poljoprivredna proizvodnja, takođe moraju biti upisane u Registar.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *