Okolina Bačke Topole – neugašeno žarište trovanja divljih životinja

Karađorđevo, Novi Sad, 27.4.2020. – Nedugo nakon prolanaska 18 leševa divljih životinja na obali akumulacije Zobnatica, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Pokrajinska inspekcija zaštite životne sredine dobili su još jednu dojavu on trovanju, samo nekoliko kilomeztara dalje. Dana 23. aprila u ataru između Bačke Topole i sela Karađorđevo, neposredno pored atarskih puteva i u njivama pronađeno je 8 uginulih eja močvarica, jedan mišar, jedan gavran i tri gačca, a pronađeni su i razbacani mamci u idu pilećeg mesa sa obojenom materijom na površini. Nakon prijave nalaza mrtvih životinja od strane Ekološkog udruženja „Arkus“ iz Bačke Topole i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Pokrajinska inspekcija zaštite životne sredine, policija, lokalna ekološka inspekcija i predstavnici civilnog sektora tokom zajdničkog postupanja na licu mesta utvrdili su činjenično stanje, a leševi su odneseni u naučni institut za veterinatsrvo „Novi Sad“, koji će utvrditi uzrok uginuća divljih životinja, među kojima su dve (eja močvarica i mišar) strogo zaštićene vrste.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode ističe da je u ovom slučaju posebno alarmantno saznanje da je trovanje bilo učinjeno gotovo istovremeno kada i trovanje u kome su stradale ove iste vrste pticapre dve denelje u okolini akumulacija Zobnatica (i praktično unutar granica Praka prirode „Bačkotopolske Doline“). Ukoliko je reč o velikoj kampanji trovanja divljih životinja na širem području u opštini Bačka Topola, na šta upućuje izgled i stanje prikupljenih leševa na obe lokacije, onda postoji velika zabrinutost da lista stradalih životinja nije konačna. Zabrinjava, po rečima Nikole Stojnića, ornitologa u Pokrajinskom zavodu za zaštiti prirode, spremnost onih koji posežu za zabranjenim sredstvima, i uopšte pesticidima za trovanje mdivljih životinja, da to i dalje nastave da rade, i to na širokom prostoru otvorenih poljoprivrednih terena. Još je gore saznanje da je trovanja divljih životinja na ovom lokalitetu bilo i jesenas, a i tokom nekoliko prethodnih godina.

Osim poziva da se ovo delo tretira kao krivično, i da se što pre pokrene pravosudni postupak koji će dovesti do kažnjavanja počinilaca, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode poziva na saradnju i prijavljivanje nalaza uginulih divljih životinja, ali i prijavljivanje trovača divljih i domaćih životinja sve kojima je stalo do dobrobiti prirode i ljudi.

Fotografije: Pokrajinska inspekcija zaštite životne sredine

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *