Održana sednica Skupštine opštine Bačka Topola 

Sednica SO Bačka Topola održana je danas uz prisustvo 33 odbornika, koji su raspravu vodili o izveštajima rada Javnih preduzeća, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, Opštinske uprave, čiji su predstavnici prisustvovali zasedanju i predstavili rezultate rada iz predhodnog, jednogodišnjeg perioda, kao i plan rada za tekuću godinu.

Prema izveštaju direktora Doma zdravlja u Bačkoj Topoli Dore dr Kaloci, ova zdravstvena ustanova je u prošloj godini ostvarila sve predviđene planove i rokove, ističući ogromnu podršku lokalne uprave, koja od 11. aprila je prestala da postoji kao njen osnivač. Ubuduće, ta nadležnost biće na AP Vojvodini. Sredstvima lokalne samouprave u bačkotopolskom domu zdravlja je sa 2 miliona dinara finansiran tim za transport, 3.200.000 dinara izdvojeno je za specijalizacije lekara, dve iz opšte i dve iz urgentne medicine, 5.300.000 za obnovu seoskih ambulanti i kupovinu aparata, 1.500.000 dinara za preventivne aktivnosti, još toliko za skrining na depresiju i dijabetes, a za otplatu dugova kroz reprogram, iz budžeta opštine izdvojeno je 25 miliona dinara. Prošle godine, na određeno vreme je primljen veliki broj radnika, a na neodređeno vreme dva lekara, jedan iz Kule i dve medicinske sestre, iz vrbaške i subotičke bolnice. Centru za socijalni rad nedostaju stručni kadrovi, sredstva za edukaciju zaposlenih, za razvoj porodičnog smeštaja, za smeštaj starih lica i za adaptaciju zgrade koja je u veoma lošem stanju.

U 2018. godini kroz ovu ustanovu prošlo je ukupno 3.873 korisnika, najviše u domenu socijalnog davanja, dok je najugroženija populacija od 6 do 14 I od 15 do 17 godina starosti, navela je direktor CZSR Jasmina Zimonjić. U hraniteljsku porodicu smešteno je 37 dece, a zahteva za jednokratnu pomoć bilo je 1374, od čega je pozitivno rešenje dobilo 1.170. Zabrinjava podatak da je u 2018. godini u opštini Bačka Topola zabeleženo 65 slučajeva porodičnog nasilja, što je za duplo više nego što je to bio slučaj 2017. godine. Izrečeno je 79 mera protiv nasilnika, a dva poslodavca podržala su žene žrtve porodičnog nasilja. U toku je završnica postupka razdvajanja sa CZSR u Malom Iđošu, nakon čega će dva centra delovati samostalno. Odbornici su usvojili i novi Poslovnik o radu, koji je u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, izrađen po modelu Stalnih konferencija gradova, a isto tako zadržao i neke delove iz predhodnog, u praksi potvrđeni kao dobra rešenja.

Direktor Istorijskog arhiva Subotica Stevan Mačković za naredni period najavio je digitalizaciju crkvenih knjiga i pronalaženje novog prostora za odlaganje istorijskog arhiva, koji dobrim delom potiče sa područja opštine Bačka Topola. Danas je usvojena i odluka o naknadi za korišćenje javnih površina na teritoriji opštine, kojom su određene tarife za letnje bašte, kioske i druge montažne objekte za tri zone i dluka o uslovima za obavljanje taksi prevoza.

 

PO PROJEKTU OPŠTINE BAČKA TOPOLA ZA SUFINANSIRANJE PROIZVODNJE MADIJSKIH SADRŽAJA IZ OBLASTI JAVNOG INFORMISANJA U 2019. GODINI

 

2 komentara

 1. Svetlana Zobnatica

  Znamo da imate puno posla i da ste preokupirani ali….postavila bi jedno pitanje,

  Obzirom da je Bačka Topola 14.03.2018. godine preuzela elaborate uličnog sistema i do sada je trebala da imenuje nazive predloženih ulica…može li se znati kada će to stići na razmatranje…znate…nama na Zobnatici kada recimo dolazi neko, to izgleda ovako….“dođite do belog konja….onda produžite do crnog konja….onda skrenite levo….i u drugim delovima naselja je slično….molim vas, ovo je ravnica, ovo je Vojvodina, nisu brda pa da razumemo zašto je to tako, da li je moguće da težimo uređenom društvu, EU i pričamo o napretku i razvitku….a nemamo osnovne polazišne tačke…

  Srdačno Vas pozdravljaju stanovnici Zobnatice…navratite…svi vi koji ste unazad 20 godina obećavali SVAŠTA I NEŠTO, a niste pružili čak ni ponešto ovom mestašcetu i njenim stanovnicima. Navratite….kako da nas nadjete?!….beli konj…crni konj…lako nas je naći…samo nemojte predveče dolaziti na Zobnaticu nemamo uličnu rasvetu malo je nezgodno…i ponesite sa sobom flašicu vode jer od naše zobnatičke, čak se i testisi suše…

   
 2. Ma bitno je samo da gore prisutni primaju dnevnice iz našeg budžeta, a ko još brine o građanima i njihovim potrebama, bitno da su se oni „uhlebili“ a bogami ovi iz prvih redova i cele svoje porodice su zaposlili u javna i državna preduzeža i opštine. Ma sram nas bili i neka imamo takvo rukovodstvo u opštini jer kakvi smo ljudi bolje i ne zaslužujemo!!!!
  Samo ih gledaje , ma boli njih uvo za nas , ma oni samo sebi gledaju !!!!

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *