Od 1. jula znatno uvećan roditeljski dodatak, ali samo za vakcinisanu decu

Prema izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, koje su nedavno usvojene na sednici Vlade Srbije, roditeljima dece koja nisu vakcinisana biće uskraćen roditeljski dodatak.

Ilustracija / Foto: pixabay.com
Ilustracija / Foto: pixabay.com

Kako prenosi portal “Blic”, roditeljski dodatak će biti značajno uvećan od 1. jula, do kada bi po hitnom postupku trebalo da budu usvojene izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Roditelji bi po novim propisima za prvo dete trebalo da dobiju jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100.000 dinara, za drugo dete isplaćivalo bi se po 10.000 mesečno u naredne dve godine a za treće po 12.000 u narednih deset godina. Prema novim propisima, roditelje četvrtog deteta sleduje po 18.000 mesečno u narednih deset godina.

Međutim, pravo na roditeljski dodatak neće imati roditelji koji nisu vakcinisali novorođeno dete, kao ni decu koju su dobili pre toga. Podatak o vakcinisanju proveravaće se jednom godišnje u evidenciji za imunizaciju, a u slučaju da se utvrdi da roditelji ne vakcinišu decu redovno, mesečna isplata dodatka biće prekinuta. Pored toga, isplata dodatka biće prekinuta i ako deca ne pohađaju obavezni predškolski i osnovnoškolski program.

Pravo na roditeljski dodatak uskraćeno je i roditeljima koji u trenutku podnošenja zahteva žive u inostranstvu i ako je majka deteta strani državljanin, a slično pravo je već ostvarila u zemlji van Srbije.

Roditelji će u slučaju smrti deteta prestati da dobijaju mesečni dodatak, osim ako je u pitanju treće ili četvrto dete, kada će iz budžeta biti isplaćen jednokratni iznos od 200.000 dinara.

Pored navedenih odredaba, pravo na dodatak neće imati ni roditelji koji plaćaju porez na imovinu na poresku osnovicu veću od 30.000.000 dinara kao i oni koji plaćaju godišnji porez na dohodak građana, što se trenutno odnosi na one koji imaju mesečnu zaradu u iznosu od 197.928 dinara.

 

5 komentara

 1. Svetlana Zobnatica

  Čekajte…ako sam dobro razumela….nevakcinisano dete je dete koje zapravo nije dete, jer ono nevakcinacijom ne ostvaruje pravo na navedeni iznos??? Znači nama kao izumirućem narodu takvo dete ne predstavlja ništa…vi ga otpisujete kao škart i spram toga, njemu nije potreban novac? Da li može da se smisli još neki, ali konstruktivniji način sankcionisanja roditelja takve dece a da to nije ovako sraman ucenjivački. Ovo što pročitah je sramotno…krajnje bahata i bezobrazna politička igrarija….Elem, kako ćete nagraditi recimo dva muškarca supružnika, koja budu imali treće i četvrto dete? Verujem da će oni biti posebno motivirani da samo tako nastave…i verovatno će iznos biti bar duplo od onoga što ste naveli…NISTE DORASLI REŠAVANJU PROBLEMA.

   
 2. Svetlana Zobnatica

  Samo da dodam da ja nisam pobornik nevakcinacije, svesna sam opasnosti takvog izbora. Međutim politikom se kod nas bave mahom šarlatani i šalabajzeri, i ljudi sa manjkom emocija, morala i osećaja odgovornosti, pa narod sve više sumnja u njih i njihove produžene ruke u svim porama, pa tako i u zdravstvu. Zdravstvo bi trebalo biti apsolutno imuno i izuzeto od političkih manipulacija, tako bi građani povratili izgubljeno poverenje u lekare pa bi možda i shvatili važnost imunizacije…ali to sve pod uslovom da država želi zdrav narod i da striktno vodi računa o uveženim medikamentima i njihovom uticaju na zdravlje ljudi…

   
 3. cimermanov drugar

  Jednostavno treba prihvatiti da nažalost postoje roditelji koje nikakva priča doktora ili stručnjaka ne može ubediti u važnost vakcinacije ali jako dobro razumeju kad im se uskrati pravo na novac ili kad im se izrekne novčana kazna jer svojim postupkom doprinose vraćanju ili širenju zaraznih bolesti i na taj način ugrožavaju celo društvo . Razlog zašto je neko protiv može biti različit i to je duga tema za pisanje . Nadam se da ovo nije jedina mera protiv antivakcinalne sekte i da će sledeća mera biti veća novčana kazne .

   
  • Svetlana Zobnatica

   Cimermanov drugar, Apsolutno se slažem sa Vasim stavom iznetim u komentaru, i dodeliću Vam pozitivan glas, ali pretnja i ucena roditeljskim dodatkom je apsolutno nedopustiva. Dete je dete, ako roditelju sleduje roditeljski dodatak, onda mu ne treba to pravo osporavati…ali ako je zdravlje naroda i druge dece ugroženo delovanjem i nečinjenjem grupe pobornika antivakcinacije, država ima potpuno pravo reagovati. Ali reakcija ne bi trebala biti u stilu „Ti nećeš=Onda ti ja neću dati“, jer se stiče utisak da država nema drugih celishodnijih metoda od ucene, a to pogoduje još većem inatu i buntu, što svakako ne bi trebalo biti krajnji cilj.

    
 4. cimermanov drugar

  Svetlana , ne znam da li si nekad pričala sa sledbenikom antivakcinalne sekte ali do njih nažalost nijedan glas razuma ne može doći . U njihovim grupama se isključivo širi strah od vakcine , sve bolesti i povrede su od vakcine , svako drugačije mišljenje ( pogoto naučno ) se banuje i prisutna je paranoja i sindrom da iako nemaju nikakvo medicinsko obrazovanje oni su pametniji od doktora i naučnika ( tkzv, Daning-Kruger efekat ) . Ne mislim da je ovo loše mera , druge zemlje ( npr Australija ) primenjuje slične ili čak rigoroznije i sigurno da ova mera neće uticati na sledbenike sekte ali može da utiče na osobe koje su kolebljive . Po meni prava mera je edukacija stanovništva i kažnjavanje bez izuzetka ko ne poštuje zakon nakon edukacije .

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *