Mlakari iz Bačke Topole pokreću zaštitu interesa svih proizvođača mleka u regionu

Mlekara “Imlek” je ponovo obustavila otkup mleka na pojedinim otkupnim mestima na teritoriji bačkotopolske opštine.
Privremeno je prekinut otkup na tri mesta u Bačkoj Topoli, na jednom mestu u Gunarošu i na jednom otkupnom mestu u Njegoševu.

Mlekara je bez obrazloženja proizvođačima otkup prekinula na 6-15 dana, pa su tako ponovo u problemu mali proizvođači. Predsednik Udruženja stočara, proizvođača mleka i uzgajivača životinja Janoš Belanji je izjavio da se po procenama na teritoriji opštine dnevno proizvede oko 20 hiljada litara mleka.
Polovinu od te količine proizvodi desetak velikih farmi za koje nije suspendovan otkup, dok drugu polovinu proizvode mala gazdinstva kojih ima oko 145 I za koje obustava otkupa predstavlja ozbiljan egzistencijalni problem.

Rešenje se vidi u zajedničkom i udruženom nastupu malih proizvođača. Aktivista ovog udruženja i predsednik Udruženja odgajivača svinja Čaba Mikuška kaže da su se ovdašnji proizvođači pismom obratili Savezu agrarnih udruženja Vojvodine. Traže mogućnost pregovora sa Vladom i predstavnicima mlekara, ali ako se ne nađe rešenje razmišlja se i o rigoroznim koracima. Udruženje je takođe pozvalo srodna udruženja da se povežu radi efikasnijeg zastupanja interesa. Franjo Mandić, potpredsednik Udruženja, ponovio je da proizvođači treba da se udruže i nađu rešenje za izgradnju mini-mlekare.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *