Mađarska Vlada ove godine daje 671 miliona forinti za razvoj srpskih škola

Vlada Mađarske ove godine odvaja 671 miliona forinti bespovratne pomoći za razvoj srpskih škola –najavio je državni sekretar u vladi zadužen za odnose sa verskim zajednicama i manjinskim zajednicama Mikloš Šoltes u Budimpešti.

Za nacionalne škole širom zemlje koje održava Samouprava Srba u Mađarskoj, proteklih godina je vlada dala više od milijardu forinti – rekao je.

Šoltes je rekao da osim građevinske investicije u Lovri, institucije koje će dobiti pomoć mogu modernizovati sisteme grejanja, čime će smanjiti troškove održavanja. Od sredstva će ostati i za nastavna sredstva.

Političar je izjavio: nacionalne manjine u Mađarskoj će i ubuduće moći računati na pomoć vlade.

Predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Sutor je izjavila da će organizacija i njene institucije ove godine dobiti ukupno732 miliona forinti bespovratne pomoći za investicije i razvoj. Od toga će Srpsko zabavište, osnovna škola, gimnazija i đački dom „Nikola Tesla“ u Budimpešti, odnosno njene institucije u Lovri, Segedinu i Desku, dobiti 368 miliona. Srpska osnovna škola i zabavište u Batanji dobijaju 303 miliona. Samouprava Srba u Mađarskoj dobija 48 miliona, a srpske lokalne samouprave Mađarboja i Šikloš 13 miliona forinti.

Predstavnik srpske manjine u parlamentu Ljubomir Aleksov je govorio o tome da je 2010. godine započeo proces koji je u velikoj meri promeno položaj srpske zajednice, i unutar nje srpskog obrazovanja u Mađarskoj.

Nacionalni sistem obrazovanja koji se odgovarajuće finansira i bezbedno funkcioniše, barem toliko služi i interesima mađarske države, koliko interesima manjina – rekao je Aleksov, dodavši da od ove politike prvenstveno imaju koristi pripadnici nacionalnih manjina.

Istakao je i da su odnosi Mađarske i Srbije proteklih godina dostigli najviši nivo, čemu su u mnogome doprinele mere dve vlade u korist nacionalnih manjina. (MTI)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *