Koliko košta „besplatno“ školovanje?

Početak školske godine neizbežno nameće i finansijsko pitanje o tome koliko je potrebno novca za polazak deteta u školu. Iako se percipira da je osnovno obrazovanje u Srbiji besplatno, novčanik roditelja se na početku svakog septembra ipak drastično stanji.

Cene osnovnih udžbenika za niže razrede, koji su po pravilu od više izdavača, kreću se od 5.000 do 8.000 dinara, dok je od petog do osmog razreda iznos duplo veći – od 10.000 do 15.000 dinara. Naravno, tome treba dodati atlase, priručnike, radne listove itd.

O tome koje će knjige đaci koristiti u mlađim razredima odlučuju učitelji, dok je u starijim razredima to je posao predmetnih nastavnika. Gotovo u svim školama profesori biraju knjige od različitih izdavača, tako da su retke škole koje će komplet udžbenika naručiti od jednog izdavača.

 

4 komentara

 1. U ovome gradu se postavlja samo jedno veliko pitanje, a to je: „Kako doći do stana i plate od 600e“. I onda knjige uopšte nisu skupe.

   
 2. сада имате КАПИТАЛИЗАМ тражили сте ЛУПАЊЕМ У ШЕРПЕ И ЛОНЦЕ ето вам па школујте децу „бесплатно“
  У социјализму смо имали бесплатне уџбенике и нисмо требали кој какве листове и збирке радова.имали смо УЏБЕНИКЕ И СВЕСКЕ и то је то.

   
 3. Mene samo zanima kada ce da se ustolice pripadnici kampanje „Za nasu decu“. A vi hranite gradjani decu i skolujte do sledecih izbora kako znate.

   
 4. Advokatska Kancelarija

  E ovako, pošto nekima i dalje nije jasno ili se po običaju prave blesavi i za drugoga govore da je blesav, situacija je sledeća:

  * Da, 600e bi bilo optimalno, ali izgleda da im je to ispod časti jer bi im se pokvario gradski monopol.

  * Sa 800e plate bi smo mogli da uzmemo na mesečnu odplatu recimo jednog „Jeep“-a na lizing, sa kojim bi smo 2x godišnje mogli da odemo na neku planinu ili more. I da ne razmišljamo o tome hoćemo li imati za pampers i knjige.

  * Međutim s’obzirom na ponos gospode koja drže monopol u gradu i od koje u posledniih par decenija nikakvo povećanje standarda i plata nismo videli i zbog koje nam je pola grada otišlo u inostranstvo da traži bolji život, jedino što nam je preostalo jeste da se kladimo, grebuckamo srećkice, nadamo se 7-ci na lotou ili džek-potu na nekoj od slot mašina.

  ********* ZAKLJUČAK *********
  Znate, mi smo naučili da grebuckamo ceo naš život, a kako će te vi grebuckati kad nas sve rasterate iz ovoga grada, e to ćemo tek da vidimo.

  ********* SUŠTINA *********
  Nismo mi ti koji treba da se bojimo i stidimo vašeg nemara i lažne brige o gradu, nego Vi!

  ********* POUKA *********
  Kako ste nam lepo zasejali polovinom 2016-te, tako će lepo i da vam nikne!

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *