I u Vojvodini bez nastave još nedelju dana

Vlada Srbije odložila nastavu za nedelju dana zbog visokog intenziteta aktivnosti virusa influence. Nadoknada časova verovatno subotama. Od početka sezone obolelo 104.687 ljudi.

Učenici u Vojvodini, kojima je zimski raspust već završen takođe će imati pauzu u nastavi sledeće nedelje. Preporuku o produženju raspusta zbog gripa donela je danas Vlada Srbije i prosledila je svim lokalnim samoupravama.

Foto D. Milovanović

Ovakva preporuka doneta je, saopštavaju iz Vlade, zbog smanjenja rizika i izloženosti đaka virusu gripa.

Prema poslednjim podacima, virus gripa je u u protekloj nedelji prešao iz srednjeg u visok stepen aktivnosti, sa širokom regionalnom rasprostranjenošću. Od početka sezone ukupno je obolelo 104.687 ljudi, a zabeleženo je i 30 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa gripom kod pacijenata kod kojih je laboratorijski potvrđen ovaj virus.

Prema evidenciji Instituta za javno zdravlje „Batut“, najveći broj obolelih registruje se među decom uzrasta do četiri godine, pa onda u sledećoj uzrasnoj grupi do 15 godina. Produžavanje školskog raspusta je, kako kažu u Ministarstvu zdravlja koje je predložilo da se za pet dana odloži povratak đaka u klupe, mera kojom bi trebalo da se smanji širenje virusa.

Epidemiolozi, ipak, očekuju porast obolevanja od influence u narednih mesec dana, a najveći pik u prve dve nedelje od početka drugog polugodišta.

U Institutu za javno zdravlje Srbije kažu da je epiidemiološka situacija u Srbiji u vezi sa obolevanjem od gripa očekivana za ovaj period godine. Za nedelju dana registrovano je 19.718 slučaja oboljenja sličnih gripu, a oboljenje se javlja kod 271,64 na 100.000 stanovnika.

U cirkulaciji su dva podtipa virusa A – H1N1 i H3N2, a epidemije su dosad prijavljene na teritoriji Pirotskog, Zlatiborskog, Moravičkog okruga i na teritoriji grada Niša.

– U poslednjih 10 godina ove sezone smo imali najbolji obuhvat vakcinacijom, i rezultat toga je daleko mirnija epidemiološka situacija nego u regionu – kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar. – Potrebni su oprez i jednostavne mere kojima može da se spreči obolevanje: redovno prati ruke, koristiti maramice za jednokratnu upotrebu, ne prilaziti bliže od metra nekom ko ima simptome gripa. Bolest bi trebalo ozbiljno shvatiti i odležati. Ne sme se zaboraviti da su u cirkulaciji dva tipa virusa, i ako se jedan ne odleži kako treba, odmah posle toga može da se dobije drugi, a to onda povećava rizik od komplikacija.

Kako bi se sprečilo širenje virusa, Ministarstvo prosvete poslalo je svim lokalnim samoupravama i školskim upravama preporuku za posebne mere predostrožnosti, usled povećanog broja obolelih od gripa. Njihova preporuka prosleđena je školama, a nastavnici će obaveštavati i roditelje. Savetovano je da ni đaci ni nastavnici u drugom polugodištu ne dolaze u školu ukoliko primete simptome gripa.

A kada se produženi raspust završi, đaci će morati da nadoknade izgubljene časove. U Ministarstvu prosvete kažu da će raspored biti preciziran u narednom periodu.

– Škole će, u dogovoru sa školskim upravama i Ministarstvom, praviti plan nadoknade propuštenih časova – kažu u Ministarstvu prosvete. – Najverovatnije će biti organizovane radne subote u sredinama u kojima je raspust produžen.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *