Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope – 9. maj

Idući u susret DANU POBEDE nad fašizmom i Danu Evrope, koji će se ove godine obeležiti po 35. put, Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman želi da podseti javnost na dostignute vrednosti. To su, pre svega, vrednosti slobode, jednakosti, ljudskog zdravlja, demokratije, vladavine prava, solidarnosti, mira i pravde.

Na ovim vrednostima počiva savremeno društvo i naša je osnovna dužnost da te vrednosti, u društvu u kome živimo, poštujemo, štitimo i unapređujemo. Bez njihove efikasne zaštite nije moguć ni dostojanstven život građana, ni njihov ekonomski, zdravstveni, kulturni, i svaki drugi napredak.

Imajući u vidu činjenicu da su Srbija i svet suočeni sa pandemijom korona virusa, Pokrajinski ombudsman želi posebno da naglasi važnost načela humanosti i solidarnosti, bez kojih bi život ljudi u nevolji bio još teži, ali i da izrazi zadovoljstvo što je veliki broj građana pokazao spremnost da pomognu svima kojima je pomoć, tokom vanrednog stanja bila potrebna, od dobrovoljnog davalaštva krvi do volonterskog aktivizma i profesionalnog odnosa I adekvatnih odgovora nadležnih institucija na COVID 19 od strane srpskog zdravstvenog sistema.

Budući da se devetog maja, pored Dana Evrope, obeležava i Dan pobede nad fašizmom, Pokrajinski ombudsman izražava nadu da se zlo sa kojim je svet bio suočen četrdesetih godina prošlog veka više nikad neće ponoviti. A da se zlo ne bi ponovilo, građani, javnost i nadležne institucije moraju i za ubuduće odlučno reagovati svaki put kada su napadnute osnovne vrednosti i civilizacijska dostignuća koje Srbija, kao deo pobedničke koalicije iz Drugog svetskog rata i sastavni deo evropske zajednice naroda, baštini.

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman čestita svim građanima Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom, sa porukom da ostanemo sigurni I sačuvamo zdravlje kao civilizacijsku tekovinu današnjeg doba.

 

Jedan komentar

  1. Druže ombudsmanu nisam baš siguran da je to bila pobeda……posle 75 godina od kraja rata na našoj političkoj sceni uglavnom imamo fašiste kleptomane….

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *