86. Međunarodni poljoprivredni sajam

Novosadski sajam, od 11. do 17. maja, na 86. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, okupiće sve značajne aktere agrobiznisa i predstavnike privrednih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu, u ovom delu Evrope, ali i iz 60 zemalja, sa svih kontinenata

Na najvećoj i najznačajnijoj smotri agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, istovremeno se prezentuju najnovija tehnička i tehnološka dostignuća u agraru, primena nauke u poljoprivredi, izložbe organske hrane, kao i one sa oznakama geografskog porekla, bogatstvo domaćeg genofonda, najsavremenija poljoprivredna mehanizacija, proizvodi i usluge iz najudaljenijih krajeva sveta.

Najaktuelnije teme iz oblasti agrara, obrađuju se kroz stručne skupove, okrugle stolove, edukacije i prezentacije, sa posebnim osvrtom na unapređenje znanja i primere dobre prakse. Poslovna okupljanja, podrazumevaju i sustrete sa privrednim, naučnim i političkim delegacijama, ali i direktne sastanke privrednika iz celog sveta na Međunarodnim poslovnim susretima AgroB2B.

Modernim konceptom podstiče međudržavnu i privrednu saradnju, integriše unapređenje znanja, proizvodnje i razvoj nauke. Uz to promoviše značaj inovacija i predstavlja sintezu iskustva i dostignuća u srpskoj poljoprivredi, snažna je podrška privredi Srbije, a njegov doprinos i značaj meri se uspesima izlagača koje ostvaruju pod krovom Novosadskog sajma.

FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP / bb

Svet stiže na Sajam

Interesovanje izlagača koji dolaze na Poljoprivredni sajam iz inostransva je poslednjih nekoliko godina sve veće. Na 86. međunarodnom poljoprivrednom sajmu direktno će nastupiti kompanije koje dolaze iz 32 zemlje, a proizvodi i usluge biće predstavljeni iz ukupno 61 države.

Veliki međunarodni interes za Poljoprivredni sajam potvrđuje i činjenica da najznačajnija priredba Novosadskog sajma prvi put ima i Zemlju partnera i Zemlju prijatelja, to su Italija i Tunis.

Posle više od 20 godina biće 17 kolektivnih izložbi. Objedinjeno će se predstaviti kompanije koje dolaze iz  Belorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Egipta, Holandije, Hrvatske, Indije, Indonezije, Italije, Izraela, Kine, Mađarske, Rusije, Tajvana, Tunisa i Španije.

Predstaviće se i kompanije iz Belorusije, Egipta i Tajvana, zemalja iz kojih prošle godine nije bilo učesnika, a iz Indije stižu 23 kompanije. Na novosadsko sajmiše dolaze i firme i Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Francuske, Grčke, Hrvatske, Holandije, Indije, Italije, Izraela, Kine, Mađarske, Nemačke, Poljske, Republike Srpske, Rumunije, Rusije, Severne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Španije, Tunisa, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Ukrajine.

Među brojnijim inostranim izlagačima su kompanije iz Turske koje donose najsavremeniju poljoprivrednu mehanizaciju, mašine i opremu za prehrambrenu industriju kao i procesnu mehanizaciju i opremu za navodnjavanje. Posetiocima će ponuditi i  sadni materijal, sredstva za zaštitu bilja, djubriva, organska, hemijska i biološka gnojiva kao i hemijske proizvode. Iz Hrvatske stižu proizvodi i prerađevine od mesa i procesna oprema za mesnu industriju. Kupce na našem tržištu pokušaće da pronađu i proizvođači ambalaže i sredstava za zaštitu bilja.

Informacije iz oblasti sertifikacije kontrole, inspekcije, ispitivanja i monitoringa biće dostupne na štandovima kompanija iz Rumunije. Oni će predstaviti i  dronove, namenske objekte i postrojenja za proizvodnju. Mašine i opremu za prehrambrenu industriju, namenske objekte, semena, kao i mehanizaciju doneće Austrijanci.

Sve o kompletnoj opremi za farme svinja ili živine, opremi za proizvodnju jaja i mesa, posetioci Sajma naći će na izlagačkom prostoru kompanija iz Nemačke. Firme iz te zemlje će  prezentovati i namenske objekte i postrojenja za proizvodnju, preradu, doradu i skladištenje u biljnoj proizvodnji.

Izlagači iz Belgije prikazaće proizvode od krompira i duboko smrznutog voća i povrća. Pretovar i skladištenje rasutih, tečnih i generalnih tereta predstaviće kompanije iz Crne Gore.

Španiju će na ovogodišnjem Sajmu, između ostalih, predstaviti firme koje proizvode i prodaju opremu za farme, mašine i opremu za proizvodnju stočne hrane, sisteme za navodnjavanje, najsavremenije plastenike, semenski materijal, đubriva.

Iz Indije na Poljoprivredni sajam stižu mehanizacija, oprema i delovi za nju, kao i rezervni delovi za automobile.

Izložba mehanizacije

Jedan od najatraktivnijih segmenata Međunarodnog poljoprivrednog sajma je Izložba poljoprivredne mehanizacije. Ove godine biće još veća u odnosu na prethodne i prostire se na oko 35.000 m2, što čini više od polovine izlagačkog prostora majskog sajma u 2019, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj na Novosadskom sajmu.

Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije nastupa sa 20 članica. Pored njih, uz druge zastupnike i distributere koji posluju u našoj zemlji, poljoprivrednu mehanizaciju, mašine i opremu će predstaviti i firme iz Austrije, Hrvatske, Indije, Nemačke, Turske, Severne Makedonije, Slovenije i Španije. Prvi put će na Poljoprivrednom sajmu nastupiti Udruženje proizvođača i dilera poljoprivrednih mašina iz Rusije.

Poljoprivrednici iz zemlje i iz regiona koji planiraju da kupe mehanizaciju čekaju sajamske dane, jer znaju da će na Poljoprivrednom sajmu biti niže cene. Članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacija odobravaće popuste od 2 do 10 posto. Važiće za većinu priključnih mašina i pojedine modele traktora i kombajna. Olakšica pri kupovini biće i posebne kreditne linije koje se u saradnji sa finansijskim institucijama pripremaju za Sajam. Pojedini izlagači će omogućiti i pogodnosti plaćanja u robi, a gotovo svi će u ponudi imati mehanizaciju koja ispunjava sve norme za konkurs preko IPARD programa

CENA DA SE SMRZNEŠ

Svima je dozvoljeno da se fotografišu, ali samo retki imaju mogućnost da kupe najbolje mašine na Poljoprivrednom sajmu. Ove godine, među najskupljim eksponatima biće univerzalni kombajn marke „claas“ koji košta 514.000 evra, a posetioci će moći da ga vide na Almexovom štandu. „Krone“ silažni kombajn, koji je po ceni odmah iza njega, košta blizu pola miliona evra, izložiće ITN. Skupocene univerzalni kombajne, skuplje od 300.000 evra, „john deere“, „new holland“ i „case ih“ na Sajmište donose Kite d.o.o, Agroglobe i Titan Machinery. Najskuplji traktor izložiće Inter Agrar „fendt 1050 vario“, a košta 360.000. Iako izgledaju nedostižno, prema dosadašnjim iskustvima, najskuplje mašine najbrže „odu“.

U sredu je Porodični dan

Porodični dan na Poljoprivrednom sajmu ove godine će biti sreda, 15.maj.

Najveću manifestaciju u zemlji i regionu tog dana može da poseti cela porodica kupovinom ulaznicom za 600 dinara. Redovna cena ulaznice iznosiće 600 dinara. Za kolektivne posete, cena će biti 400 dinara. Đaci i studenti, takođe u organizovanim posetama plaćaće 200 dinara, koliko će koštati i ulaznica za penzionere i decu od 7 do 12 godina. Deca do sedam godina ne plaćaju ulaz. Radno vreme sajma biće od 9 do 19 sati.

Tokom porodičnog dana, na jednu ulaznicu mogu da uđu roditelji i deca do 16 godina.

Autor Mirjana Marić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *