Na ovogodišnjem Sajmu turizma u Novom Sadu ostvaren je kontakt između organizatora „Kupusijade“ iz Futoga i organizatora, nešto mlađe, ali ne manje atraktivne „Sarmijade“, koja će se ove godine održati kraj restorana Brindza, 7. novembra u Bačkoj Topoli.
Ekipa iz Bačke Topola došla je na poziv svojih iskusnijih kolega iz Udruženja „Futoški kupus“ u subotu, 31. oktobra i na „Kupusijadi“, u društvu Turističke organizacije Bačka Topola, restorana Capriolo i vina Vinarije Brindza, promovisala gastronomsku manifestaciju posvećenu jednom od najtipičnijih srpskih jela, specifičnog mirisa koji u toku zimskih meseci gospodari domaćinskim kućama diljem Srbije, a koje do pre tri godine nije imalo svoju manifestaciju, bar ne onakvu kakvu je zalužila.
Huba Tölgyesi, predsednik Udruženja “ORIGO” iz Bačke Topole, koje je u saradnji sa restoranom Capriolo i vinarijom Brindza organizator ove manifestacije, ove godine podržano od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Opštine Bačka Topola i Nacionalnog saveta Mađara u Vojvodini, kaže da mu je drago zbog ostvarene saradnje koja će zasigurno u budućnosti imati uzlaznu liniju.
-Došli smo da reklamiramo našu manifestaciju i da vidimo kako kolege to rade, a za nedelju dana očekujemo uzvratnu posetu i nadam se da će im se „Sarmijada“ svideti onoliko koliko se nama sviđa „Kupusijada“ – izjavio je tom prilikom gospodin Tölgyesi. On je takođe istakao da se treća „Sarmijada“ održava 7. novembra i po svim naznakama biće rekordna po broju učesnika, ali i po broju posetilaca, čime je doprinela i dobra reklama, a i prognozirano sunčano vreme za taj dan.
Glavni događaj „Sarmijade“ je takmičenje u kuvanju sarme. Predviđene su petočlane ekupe (jedan glavni kuvar i njegovi pomoćnici) i kotizacija od 2.000 dinara po ekipi, kojom su obezbeđeni 2,5 kg mlevenog mesa, ogrev i hleb. Takmičenje se odvija u tri kategorije: 1. klasična sarma (u kupusu), 2. neobična sarma (u vinovoj lozi, spanaću i dr. po izboru učesnika), 3. posna sarma (vegetarijanska), i za ovu poslednju kotizacija je 500 dinara.
Organizatori su pripremili i prateći program: takmičenje u rendanju kupusa, takmičenja za decu, avanturističku stazu, muzički program, šator rukotvorina i domaćih proizvoda.
Prva „Sarmijada“ je održana u dvorištu Zavičajne kuće, koje je već tada bilo premalo da primi sve ekipe koje su želele da učestvuju u ovom događaju, pa su organizatori bili prinuđeni da ih odbiju. Zato je druga „Sarmijada“ održana pored restorana Capriolo gde ima prostora za širenje, onako kako su njeni osnivači, zamislivši ovu feštu i predvideli. – Želimo da napravimo gurmanski brend vezan za Bačku Topolu, i kao što je Futog prepoznatljiv po kupusu, tako želimo da sarma asocira na Bačku Topolu. Mislim da će za dve-tri godine „Sarmijada“ da preraste u jednu veliku manifestaciju – objašnjava Huba Tölgyesi.
Sarma nije izrazito vezana za Bačku Topolu. Ovo tradicionalno jelo priprema se na teritoriji cele Srbije, i svaka porodica ima svoj tajni (nasleđeni) recept, a ima i onih specijalnih, sa tunjevinom, sa orasima (ove godine najavljena je sarma sa ribom). Bačka sarma razlikuje se od one iz centralne i južne Srbije, a Bačka Topola, ako ništa drugo biće upamćena po tome što je inicirala feštu koja je naišla na opšte odobravanje, jer do sada sarma nije imala svoju –jadu, bar ne onakvih razmera kakvih je zaslužila.
Rok za prijavljivanje za treću „Sarmijadu“ je 5. novembar.
Za više informacija u vezi takmičenja u kuvanju možete pozvati broj 060/3334-524, a prijave na E-mail: [email protected].