Polaganje venaca u Gornjoj Rogatici

Danas, 09. oktobra, u Gornjoj Rogatici povodom 90 godina od tragične pogibije Kralja Aleksandra I Karađorđevića položeni su venci na njegov spomenik i time je odata počast Kralju i svim herojima poginulim u Prvom Svetskom Ratu.

Foto: Slaven Kojadinović

Kralj Aleksandar I ubijen je 09. oktobra 1934. godine u Marseju, tokom zvanične posete Francuskoj gde je otputovao kako bi učvrstio odbrambeni savez sa ovom zemljom. Zajedno sa njim u ovom atentatu je stradao i francuski ministar spoljnih poslova Luj Bartu. Kralj Aleksandar I sahranjen je u Mauzoleju Crkve Svetog Đorđa koju je sagradio Kralj Petar I Karađorđević u Oplencu. O tome koliko je njegova smrt potresla celu Jugoslaviju svedoči pogrebni marš od Beograda do Kraljevske Kripte u Oplencu na kome je stotine hiljada ljudi odalo poslednju počast svom Kralju.

Foto: Slaven Kojadinović

Povodom 90 godina od smrti Kralja Aleksandra I u Gornjoj Rogatici održana je svečana ceremonija odavanja počasti i polaganje venaca na njegov spomenik.

Na svečanoj ceremoniji govor je održao Jovo Diklić, pesmu posvećenu Kralju je pročitao Jovan Lemajić, a Jana Tankosić ispred SKC-a „Vuk S. Karadžić“ otpevala je pesmu Tamo daleko.

Foto: Slaven Kojadinović

Sveštenik Dejan Novaković održao je pomen, a vence su položili predstavnici Opštine Bačka Topola, Vojske Srbije, Udruženja Kralj Petar I oslobodilac, udruženja potomaka solunskih dobrovoljaca i njegovih poštovalaca, saveza udruženja ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca Pokrajine Vojvodine, udruženja ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca Bačke Topole, kao i predstavnici Mesne zajednice Goranja Rogatica.

Foto: Slaven Kojadinović
Foto: Slaven Kojadinović
Foto: Slaven Kojadinović
Foto: Slaven Kojadinović
Foto: Slaven Kojadinović
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *