Intervju: Marinko Stojaković

Prethodnog vikenda Bačka Topola je bila domaćin otvorenog prvenstva Srbije ,,Serbia Open“ u tekwondo-u. Tim povodom razgovarali smo sa ,,alfom i omegom“ ovog sporta ne samo u našem gradu, već i šire, Marinkom Stojakovićem.

10246354_190320334670633_4943527632850743600_n

Za početak recite nam nešto više o održanom turniru u našem gradu?

-Ovaj turnir je od ove godine proglašen za turnir A klase, što u suštini znači da na njemu učestvuju svi najznačajniji takmičari iz našeg regiona, a i šire. Ove godine na ovom prestižnom turniru učestvovalo je više od 300 učesnika iz 15 evropskih zemalja sa ukupno 33 kluba. Svojim prisustvom ovo takmičenje su uveličali i gosti iz svetske i evropske tekwondo asocijacije- sekretar svetske ITF tekwondo federacije Kim Sung Hvan, potpredsednik svetske ITF federacije senior grand master profesor Kim Ung Čol, potpredsednik evropske tekwondo federacije Mario Bogdanov koji su dali najviše ocene za uložen trud i organizaciju turnira ovog nivoa.

Ko je na kraju turnira, koji je trajao puna dva dana, poneo laskavu titulu najboljeg kluba?

– Naš klub TK ,,Bajša“ je bio i domaćin i učestvovao je sa većim brojem takmičara koji su pokazali solidan nivo spremnosti te osvojili ukupno 32 medalje, od čega su 12 zlatnih što im je na kraju i donelo 1. mesto i pehar kao najuspešniji klub. Drugi su bili takmičari iz rumunske federacije, a treće mesto je osvojio TK ,,Hva rang“ iz Ohrida, iz Makedonije.

Da li se izdvojio neko od vaših takmičara?

– Moram pre svega da napomenem da se približava Evropsko prvenstvo u aprilu mesecu koje će se održati u engleskom Liverpulu, tako da su na ovom takmičenju učestvovali i mnogi reprezentativci drugih zemalja iz regiona, pa je samim tim i konkurencija bila znatno jača. Reprezentativci iz naše opštine Danica Petkov TK ,,Bajša“ i Ognjen Petrović TK ,,Sung (Pačir)“ su u svojim kategorijama u jakoj konkurenciji osvojili zlatne medalje u borbama, što je znak da smo na dobrom putu u pripremama za EP. Pored njih dvoje trebalo bi istaći i odlične rezultate Teodore Provči koja je proglašena za najbolju kadetkinju sa osvojene 2. zlatne medalje, kao i Bojanu Zorić koja je proglašena za najbolju seniorku na ovom turniru. Bliži se EP, naše društvo se nalazi u svakojakim problemima, finansije su uvek problem, posebno za razne sportske klubove.

Kako se vi snalazite po tom pitanju i da li su obezbeđena finansijska sredstva za put u Liverpul?

– Što se tiče finansija imamo podršku od opštinskog sportskog saveza i lokalne samouprave. Ta sredstva koristimo za odlazak na manja takmičenja u zemlji i okruženju, dok se za veće turnire dovijamo na razne načine, ali najveći teret snose sami roditelji takmičara, pa bi ovom prilikom želeli da apelujemo na ljude dobre volje koji su u mogućnosti da pomognu razvoju našeg sporta, da podrže naš klub i dvoje naših članova koji se spremaju za put na EP u Liverpul gde će reprezentovati našu zemlju.

Pored EP koje je i najvažnije u ovoj godini, šta vas očekuje još u narednom periodu?

– Već sledećeg vikenda putujemo u Slovačku na međunarodni turnir, potom sledi Republika Srpska, turnir u Prnjavoru, a nakon toga međunarodni turnir u Češkoj i ukoliko bude sredstava pozvani smo na turnir u Švedsku. Ovo su sve uvodni turniri u skopu priprema za EP u aprilu mesecu, a nakon toga nas do kraja godine očekuje još preko 20 turnira u zemlji i inostransvu.

Autor: Goran Medar

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *