SVM samostalno na parlamentarne izbore

Savez vojvođanskih Mađara izlazi samostalno na republičke i pokrajinske izbore, dok na lokalu, poput Temerina, Bečeja, Bačke Topole, a možda i drugih opština, ide s Demokratskom strankom vojvođanskih Mađara i  Partijom mađarske sloge – izjavio je juče u Subotici predsednik SVM-a Ištvan Pastor.

 

To je dogovoreno na međustranačkom sastanku u Subotici, koji je u ponedeljak održan na Pastorovu inicijativu. Pastor je na taj sastanak pozvao predsednika DSVM-a Belu Čorbu, predsednika Partije mađarske sloge Zoltana Smieška i predsednika Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Arona Čonku. Čonka se, međutim, nije odazvao pozivu. Novinarima je rekao da su mu se usput pokvarila kola, ali Pastoru nije odgovorio na poziv, a i ranije je već najavio predizbornu saradnju s Mađarskim pokretom, a na pokrajinske izbore, kako je saopšteno, DZVM izlazi s DSVM-om.

Pastor je, kako prenosi portal „Vajdašag ma”, najavio i pokretanje disciplinskog postupka protiv osnivača i aktivnih članova Mađarskog pokreta koji su članovi SVM-a zbog toga što je koopredsednik Mađarskog pokreta Tamaš Korhec nedavno najavio da će Pokret učestvovati na lokalnim izborima.
– Ne može se jednom zadnjicom sedeti na dve stolice, pogotovo ne u vreme izbora – istakao je Pastor.

On je dodao da ne veruje da se svi članovi Pokreta slažu s tim da Pokret učestvuje na izborima, ali, kako je rekao, o tome svako može da da izjavu i u tom slučaju biće protiv njih pokrenut disciplinski postupak.– Ti uslovi se odnose i na gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija – rekao je Pastor, dodajući da „gradonačelnika Mađara SVM neće smeniti”, ali da je Maglai sebe doveo u nemoguću situaciju.

Mađarski pokret je poremetio odnose u SVM-u i ustalasao do sada mirnu i gotovo homogenu političku scenu vojvođanskih Mađara, na kojoj postoji čak sedam partija, ali godinama vodeću ulogu ima SVM, dok ostali imaju beznačajan uticaj. Mađarski pokret, koji su nedavno osnovali Tamaš Korhec, Laslo Varga, Laslo Joža, Jene Maglai, Zoltan Devavari i drugi bivši i sadašnji funkcioneri SVM-a nezadovoljni odnosima u SVM-u, može poremetiti te odnose i podeliti mađarsko biračko telo, koje je Pastor posle odlaska Jožefa Kase sa čela SVM-a uspešno ujedinio.

Ne zna kolika je politička snaga Pokreta i u kojoj meri može uticati na izbornu volju birača, koji su na prošlim izborima dali podršku Pastoru i SVM-u, ali mogućnost da će Pokret uzburkati političku scenu za vreme izbora postoji. To predočavaju, s jedne strane, jasna podrška Pastoru iz zvanične Budimpešte teška 160 miliona evra, a s druge, Pastorova inicijativa da se pokrene disciplinski postupak protiv članova SVM-a koji smatraju da Mađarski pokret treba da se pojavi na predstojećim izborima.

Priliku koristi i Demokratska stranka. Predsednik Pokrajinskog odbora DS-a Miroslav Vasin je, naime, kako prenosi „Mađar so”, prošlog petka u Subotici pozvao Mađarski pokret u predizbornu koaliciju stranaka i udruženja građana s kojima demokrate žele zajedno da grade Vojvodinu, naspram Srpske napredne stranke. Istina, Vasin je rekao i to da DS u tom smislu želi da razgovara ne samo s Mađarskim pokretom nego i sa SVM-om.

– Ne možemo da kažemo da s SVM-om ne gradimo zajedno Vojvodinu – izjavio je Vasin. – S vremena na vreme postoje nesuglasice, ali uprkos tome, vezuje nas decenija i po zajedničke politike. Dakle, ne možemo kazati da ne postoji osnova za pregovore o budućnosti.

Zasad ni iz SVM-a ni iz Mađarskog pokreta nema odgovora na Vasinovu inicijativu. Tamaš Korhec je samo potvrdio novinarima da su dobili poziv od demokrata.

Eržebet Marjanov
Korhec: Novi razdor

Jedan od osnivača Mađarskog pokreta (MP) Tamaš Korhec izjavio je da izjava predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora vodi ka novom razdoru unutar mađarske zajednice.
– Nažalost, najnovija odluka nas nije iznenadila, ali jeste rastužila jer ponovo ide u cilju razdora u okviru zajednice – istakao je Korhec. – Ide i ka otežavanju komunikacije i na tragu je dosadašnjih mera koje je Ištvan Pastor preduzeo, a koje se tiču isključivanja iz stranke, ograđivanja od dijaloga i reperkusije protiv članova Mađarskog pokreta.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *