Restoran Rona

JP Komgrad: Realizacija javnih radova u Bačkoj Topoli

Lokalna samouprava Bačka Topola je poverila  JP „Komgrad” realizaciju  projekta Javnih radova. Ovaj projekat se sprovodi sa ciljem zapošljavanja pre svega teže zapošljivih nezaposlenih lica, a u inetersu održavanja i obnavljanja javne infrastrukture, kao i održavanja i zaštite životne sredine. Na period od 7 meseci, angažovano je 17 lica, koji će u predstojećem periodu raditi na 5 lokacija u gradu, a shodno potrebama i procenama na terenu, kao i mogućnostima, spisak lokacija će se proširiti. Tako će Manifestacioni trg, gradski park, ovdašnje jezero, prostor oko fontane kod biblioteke „Eržebet Juhas” i sam centar grada, tokom letnjeg perioda će biti uređeni i kao takvi pogodni za okupljanje naših sugrađana.

30656605_1628565317264341_4469632633696944128_nPlanom aktivnosti obuhvaćeno je 17 ha površine u Bačkoj Topoli (grad). Najčešći poslovi koji su predviđeni javnim radovima su košenje trave na teritoriji grada, orezivanje i sakupljanje suvog granja, sakupljanje komunalnog otpada, sadnja i zalivanje cveća, održavanje drvenarije, odnosno rekvizita na dečijim igralištima.

„Površine koje nema ko da održava, kao što su Jevrejsko groblje i groblje Kočićevo, održavamo sa radnicima zaposlenim putem javnih radova. Oni su angažovani i za vreme održavanja gradskih manifestacija, a njihova pomoć u vidu fizičkih poslova i poslova na obezbeđenju ljudi i materijalnih dobara su od velikog značaja za našu sredinu“, izjavili su iz JP Komgrad.

Za Javne radove lokalna samouprava je izdvojila  oko 6,5 miliona dinara, koliko je potrebno za isplaćivanje mesečne zarade angažovanih lica u ugovorom predviđenom period (april-novembar 2018.).

U saradnji  sa mesnom zajednicom Bačka Topola, a po potrebi, u gradu se menjaju klupe i dotrajale kante za sakupljanje otpada.

Radovi koji se obavljaju po lokacijama su:

Manifestacioni trg – ul. Maršala Tita između Muzeja i Vojvođanske banke:  planom aktivnosti predviđeno je čišćenje i održavanje trotoara na pomenutoj lokaciji, kao i samog Trga, odosno staze. Sadnja i zalivanje cveća, orezivanje ruža i zalivanje celog prostora.

30739385_1034837593331472_1396632994252324864_nGradski park – održavanje prohodnosti pešačke staze, uklanjanje suvih grana, koje smetaju na putu kao i sakupljanje otpada, vodeći se pri tome da je navedeno područje pod zaštitom države, pa shodno tome i aktivnosti na navedenoj lokaciji su pod strogom kontrolom nadležnih. Održavanje igrališta u parku, kao  i košenje na ovom prostoru je takođe na listi naših obaveza.

Jezero – održavanje šetališta i obale jezera, održavanje komunalne higijene zbog prometnosti u letnjem periodu. Košenje obale i trim staze,  izvlačenje i sakupljanje mahovine iz jezera, održavanje igrališta, kao i molova, odnosno farbanje drvenarije (rekvizita na igralištu, klupa, molova), obeležavanje parking prostora i uređenje odbojkaškog terena.

Fontana kod biblioteke– Čišćenje staze unutar parka i oko fontane, sadnja i zalivanje cveća, kao i održavnje čistoće pomenute lokacija.

30653059_1543708265751123_8791057035614486528_nŠto se tiče centra grada, lica angažovana putem javnih radova zadužena su za održavanje cvetnih dekoracija  u žardinjerama, kao i zalivanje istih na banderama. Orezivanje grana koje ometaju odvijanje nesmetanog saobraćaja na biciklističkoj i peščkoj stazi, kao i  ispred javnih ustanova, a koje se mogu dohvatiti teleskopskom testerom, se takođe, uklanjaju.

„Na ovaj način, u Bačkoj Topoli su sve veće zelene javne površine uređene i održavane, a teže zapošljivoj kategoriji lica na evidenciji NSZ pružena je prilika za poboljšanje svog položaja“, istakla je direktorica JP Komgrad, Diana Domanj Dudaš.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *