Restoran Rona

DECA MONSTRUMI! TUKLI DRUGA DOK GA NISU IZULI IZ PATIKA

Gregora (12) maltretiraju šest godina! Ljudi, kako da se pomogne ovom dečaku!

Dvanaestogodišnji mališan godinama trpi torture vršnjaka, Više javno tužilaštvo smatra da nema elemenata krivičnog dela nasilničkog ponašanja

Gregor Draškić (12) iz Bačke Topole pre devet godina ostao je bez oca, nedavno i bez bake, njegova majka je doskoro bila nepokretna u invalidskim kolicima, njegov mlađi brat Adrijan ima Daunov sindrom, a sestra Viktorija bila je izložena napadu pedofila…

Ovo je priča o dečaku koji se, pored brojnih teškoća koje život nameće, bori i sa brutalnim vršnjačkim nasiljem. Postao je meta nasilnika i žrtva još od polaska u prvi razred!

Njegova majka Dejana Draškić u razgovoru za Kurir kaže da posle toliko godina nasilja Gregor ima ozbiljne psihičke posledice i traume, kao i da se boji da ide u školu.

– Sve je počelo još u prvom razredu, kada smo se doselili u Bačku Topolu. Deca su ga vređala i maltretirala zato što nije imao mobilni telefon. On je iz novina isekao sliku mobilnog telefona i zalepio na karton, nakon čega su deca postala još brutalnija – priča nam Dejana.

Gregora su prebacili u drugu školu „Čaki Lajoš“ misleći da će problemi nestati, ali nažalost, oni su postajali sve ozbiljniji. Tokom svih ovih godina, škola se nije ozbiljno pozabavila prijavama nasilja.
– Poslednji incident desio se prošle godine u martu na igralištu, maltretirali su ga stariji đaci pomenute škole. Gregor je bio u parku sa sestrom i iz čista mira šestoro dečaka je nasrnulo na njih. Ćerka je uspela da im pobegne, otrčala je do obližnje prodavnice kako bi me pozvala i javila da batu tuku – priseća se ova majka i nastavlja:
– Tukli su ga rukama i nogama, udarali su ga po celom telu, pa i po glavi, nisu se zaustavili dok ga nisu izuli iz patika. Jednu patiku su bacili u kontejner. Sve smo prijavili policiji. Nakon toga, ustanovljeni su mu hematom na potkolenici, crvenilo, nekoliko otoka, a lekar je ustanovio i da je Gregor pretrpeo stres, kao i da ima bolove i nagon za povraćanjem.

Nažalost, ni tu ne prestaju muke ovog mališana. Samo mesec dana nakon brutalnog prebijanja, jedan od nasilnika mu je uputio jezive pretnje: „Nakon suda ti više nećeš biti živ!“
– Bojim se za Gergorovu sigurnost baš zbog toga što je odluka od januara meseca Višeg javnog tužilaštva Subotice takva kakva jeste. Naime, samo protiv dvojice mladića će biti pokrenuta prekršajna prijava, kažu da se nisu stekli elementi krivičnog dela nasilničkog ponašanja. Strah me da mu opet nešto ne urade, sad su im odrešene ruke i mogu da rade šta hoće – priča Dejana, koja je mislila da će uspeti da zaštiti svoje dete i da će nasilnici biti kažnjeni.

Pitanja o tome kako je moguće da nema elemenata dela nasilničkog ponašanja uputili smo Višem javnom tužilaštvu u Subotici, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Sprečena da radi
Adrijanu onemogućeno školovanje

Dejana je samohrana majka, pet godina je bila u invalidskim kolicima posle nesreće koju je doživela. Nedavno joj je preminula i majka, koja joj je bila najveća podrška i pomoć. Dejana je sprečena i da radi, jer njen sin Adrijan (9) ne može da hoda, ni da ide u školu.
– Škola za decu s posebnim potrebama je u Subotici, a interresorna komisija nam je odložila školovanje zbog toga što opština nije u mogućnosti da mu obezbedi prevoz. Otkako je suprug preminuo 2010, svašta nam se izdešavalo – kaže nam Dejana jedva suzdržavajući suze.

 

 

Kurir.rs/ Mina Branković
Foto: Privatna Arhiva

 

6 komentara

 1. Gospodji treba omoguciti da se nadje u emisiji „Život priča“ i predstavi Srbiji nasu dragu Topolu(domacina kupa tolerancije) da vide svi kako smo odgojeni i tolerantni sa osobama koje imaju ionako tezak zivot.
  Sramota,trebaju lokalne vlasti da se stide.
  Leglo korupcije i kriminala

   
 2. Sramota ali na zalost roditelji tih divljaka su sa debelim novcanikom i vezama zato im niko ne moze nista,ovo nije jedini slucaj u TOPOLI

   
 3. OBJEKTIVNA VEST

  Poštovana gospodo čitaoci! Ovo je školski primer manipulacije čitalačke publike od strane medija, pompezno objavljujući vesti viđene očima samo jedne strane-„žrtve“ i objavljivanjem događaja u nepotpunom obliku, e sve to radi što veće čitanosti sopstvenog medija. Izgleda da mediji sve više zaboravljaju kodeks objektivnog izveštavanja.
  Da li je objektivno izveštavanje
  – ako ne objavite prvu izjavu koju je Gregor dao u policiji vezano za tuču u kojoj je i on učestvovao, a desila se kilometar od školskog dvorišta „Čaki Lajoš“
  – ako ne pričate sa đacima škole „Čaki Lajoš“ da li je Gregor konfliktno dete koje provocira, verbalno vređa i izaziva kako devojčice tako i dečake, tražeći samo povod da sa nekim uđe u sukob
  – ako nepričate sa đacima škole „Nikola Tesla“ da li je možda to bio povod njihovog sukoba sa Gregorom
  – ako ne objasnite čitaocima da su direktnim učesnicima tuče koji su maloletnici izrečene najveće kazne
  – ako ne objasnite čitaocima da su stručna lica škole sprovodila čitav niz mera i aktivnosti kako bi utvrdila postojanje vršnjačkog nasilja nad Gregorom i utvrdili da nasilja nema
  Ako dragi čitaoci niste objektivno obavešteni, dešava se da donosite pogrešne zaključke u vezi informacije koja Vam je plasirana !!!

   
 4. Postovana „OBJEKTIVA VEST“Sta je za vas prva izjava??Postoji samo jedna jedina izjava data iste veceri po povratku iz hitne pomoci a radi se o nanosenju povreda decaku Gregoru od strane vise ucesnika a za to imate uvid na objavljenoj listi iz hitne pomoci sa datumom i opisom povreda.Postoji i dopuna koja je data u policiskoj stanici gde mu jedan od nasilnika preti smrcu posle sudjenja u dvoristu skole CAKI LAJOS…Vas opis decaka kao konfliktne locnosti potpuno se razlikuje od izjave Direktorke CZSR Jasmine Zimonjic date dopisnku RTS-a za emisiju OVO JE SRBIJA i sta se moze uveriti svo javno mjenje.Strucni tim skole CAKI LAJOS koji spominjete i na koji se pozivate iz Vama znanih razloga jos nije izasao u javnost sa bilo kakvim obkavama i izjavama u vezi slucaja.Jedino ako Vi imate informacije a koje bi trenale biti zasticene zakonom o pravima deteta onda stvarno nesto u toj skoli nije u redu…

   
 5. Strašno je koliko ljude ne zanima istina. Privlače ih samo loše vesti i žele da veruju u iste. Tragaju za njima, hrane se istim. Komentari su posebna priča, u njima se vidi svo zlo i nezadovoljstvo koje nose u sebi, željni linča i krvi, lovci na veštice. O medijima ne bih trošio reči, poluistine su mnogo opasnije od laži.

   
 6. Ta deca imaju život i pre škole. Gregorije ima veoma specifičnu situaciju u kojoj odrasta, i nikako se ne može nazvati provokatorom, jer on samo želi, kao u ostalom i svako dete, da se uklopi sa vršnjacima. Možda to radi privlačeći negativnim postupcima pažnju. Sa druge strane, ni deci ,,nasilnicima“ niko na žalost nije objasnio da sagledaju celu sliku nečijeg postupka, da pokušaju da shvate osobu, okolnosti, postupak, i da imaju empatiju. Oni verovatno reaguju na jedini način na koji znaju- agresijom. Niko im nije objasnio da je svaka agresija u stvari slabost, i da svako bahaćenje ima posledice, bez obzira što im se čini da neko nema adekvatnu zaštitu. I umesto da se na ovaj problem gleda kao poziv za rad sa omladinom, pravilnom socijalizacijom koja podrazumeva ne samo društveno prihvataljivog ponašanja, već razumevanja sebe, drugih , emocija, perioda života- ovo se svodi na pijačarenje. Ovde su svi žrtve, ja se iskreno nadam da će se naći načina za pravilno i mirno rešavanje sukoba i rešavanja suštinskog problema.

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *