„Vetrenjače Vojvodine nekad i sad“

Promocija istoimene  knjige autorke Živane Krejić iz Pančeva održaće se u Muzeju opštine Bačka Topola u sredu 30.novembra 2016.godine u 16.00 časova.

vetrenjace-nekad-i-sadProšlo je 222 godine od kako je podignuta prva vetrenjača u Vojvodini. U okolini Zrenjanina sagradio je Agošton Kiš 1794. godine nakon povratka iz Holandije. Vetrenjače u Vojvodini najviše nastaju krajem 18. i početkom 19. veka .

U ilustrovanom izdanju autorka je predstavila istraživanja o ovim “divovima Vojvođanske ravnice” kako su ih nekada zvali. Osim što svedoči o jednom vremenu iza nas, knjiga podseća i na nemaran odnos društva prema ovakvoj vrsti kulturne baštine.

Muzej i Turistička organizacija opštine Bačka Topola Vas srdačno pozivaju da prisustvujete promociji knjige kroz koju čitaoci dobijaju niz informacija o vrednim primerima narodnog graditeljstva.

 

4 komentara

  1. Ja sam Nemac rodjen u Sajkas sentivan 1929.A u Nemacku sam otisao 1955.U sajkasu smo imali 2 Veternjace sa platnom na krilama. u potrebi kako vetar duva..MI decacii smo morali paziti da nas krrile neudare.

     
  2. Hvala Opstini Topola da ste tako lepo opisali i snacaj te Veternjace.da i to spada pod Kultura.

     
  3. Petar Dobric

    Dobar dan Georg Wessinger.
    Ja sam iz Šajkaša.
    Imate li starih fotografija tog sela u kome ste rodjeni?
    Veliki pozdrav

     
  4. Petar Dobric

    Georg Wessinger, da li imate nekih starih fotografija Šajkaša?
    Ja živim u tom selu.

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *