Profest: Govori da bih te video

Na upravo završenom IX po redu Festivalu autorskog filma zemalja podunavskog regiona – Profest, u Bačkoj Topoli, reportaža novinarke Radio Beograda 2 Dušanke Petrović „Vlaška magija“ osvojila je prvo mesto u kategoriji radijske reportaže, a specijalnu nagradu osvojila je reportaža „Obrazovanje u hodu“, takođe novinarke Radio Beograda Milene Radić.

 

Obrazovanje u hodu:
U migrantskim prihvatnim centrima na jugu Srbije, već više od godinu dana, organizuju se časovi srpskog jezika za odrasle, a od septembra prošle godine sprovode se i časovi srpskog jezika za decu. Prevodioci i profesori srpskog jezika u kampovima rade sa najmlađom decom koja su u septembru krenula u srpske škole i pohađaju nastavu na srpskom jeziku.
U reportaži, čućete audio zapise sa časova srpskog za najmlađe, prihvatnog centra u Vranju – govoriće profesorka srpskog jezika Jelena Nedeljković, prevodilac Zumreta Fazlihodžić, šesnaestogodišnji dečak iz Avganistana koji je krenuo u ekonomsku školu u Vranju, Fariba Abdulai, majka čija deca pohađaju časove srpskog u kampu i od septembra prošle godine sa srpskom decom prisustvuju formalnoj nastavi.
Autor: Milena Radić

Vlaška magija:
U homoljskom kraju svi o tome znaju, ali nerado pričaju. Svi svedoče o nečijem tuđem iskustvu, ali im je nepoznato gde i kada se to dogodilo. Pretpostavka je da se na desetine ljudi time bavi, ali ćete teško saznati kako do njih da dođete. Ipak, veliki broj parkiranih automobila najrazličitijih registracija, dvorišta kao čekaonice, pouzdan su znak da ste na pravom mestu. I svi se slažu u tome da vlaška magija postoji, ako ne na drugi način svakako kao fenomen od davnina do današnjih dana.
Autor: Dušanka Petrović

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *